Станислав Манолев е роден на 16 декември 1985 г. в Благоевград. Израства като футболист в Литекс. През лятото на 2009 г. подписва договор за 3+2 години с холандския гранд ПСВ Айндховен. В петък получи признание за своя мач №100 за "филипсите", а веднага след това вкара за 3:1 над Витес и изведе тима си на първо място в класирането. За интереса от европейски грандове, миналите скандали в националния отбор на България и плановете за съживяване при Любо Пенев Станислав говори в специално интервю за "24 часа".

- Здравей, как се чувстваш като един от двамата българи, претенденти за шампионската титла на Холандия?
- Много се радвам, че съм българин, играещ в такъв голям отбор като ПСВ. Щастлив съм, че мога да представлявам България по такъв начин. И се надявам аз да триумфирам с титлата тази година.

- Ако трябва да направиш прогноза в проценти - ти или Ники Михайлов имате по-добър шанс за титлата?
- Има доста мачове. Нищо не се знае. Твенте смениха треньора - върнаха Стив Макларън. Когато аз дойдох, те спечелиха титлата именно с него. Ще се върнат в играта, но ние сме по-добри и вярвам, че ще сме първи.

- След АЗ Алкмаар, Твенте и Аякс вие ли сте наред?
- Трудно е да се каже предварително, но всички в отбора са оптимисти - шефове, фенове, футболисти...

- Срещу Витес те наградиха за твоя мач №100 за ПСВ...
- Той беше срещу Хееренвеен в края на миналата година, но и тогава, и после с Твенте за Купата бяхме гости. И сега в клуба използваха момента пред наша публика.

- Ти отпразнува по най-добрия начин наградата - с първия си гол в първенството за сезона. Доволен ли си как ти тръгна 2012 година?
- Дано продължавам така и в мачовете до май, за да помогна да спечелим титлата.

- С гола си прати ПСВ на върха в класирането, колко евро би заложил, че ще сте там и през месец май?
- (Смее се.) Бих заложил към хиляда евро. (Продължава да се смее.)

- Възможно ли е да вземеш златния медал и от лятото да поемеш към друга държава?
- Всичко е възможно. Силно се надявам да взема медала, пък после ще го мисля. Може да си остана да играя в Шампионската лига с ПСВ, може и да отида другаде. Зависи от интереса, от вижданията в отбора...

- Какво става с договора ти, предполагам, ПСВ дават мило и драго да те задържат?
- Да. Все още не съм подписал опцията за следващите две години, но мисля, че до месец два ще удължа договора си.

- Има ли реален интерес към теб?
- Има запитвания, но не знам да има нещо конкретно.

- Да те спрягат за трансфер в Ювентус и Валенсия само по себе си не е малко, радват ли те тези информации?
- Естествено, че ме радват. Но е нож с две остриета, ако се окаже, че само ме пишат по вестниците за тези отбори. Ще е далеч по-радостно, ако позирам с някоя от двете фланелки.

- С Валенсия можеш да се срещнеш и по-скоро, преди периода за позиране - ако отстраните Трабзонспор в Лига Европа, срещате испанците, ще се случи ли това?
- Мислих си го и аз. Силно се надявам да отстраним Трабзон, но не трябва да ги подценяваме. Те биха дори Интер в Милано. Направиха доста точки в Шампионската лига. Ще е много трудно. Шансовете са 50:50.

- Срещу румънския Рапид на 15 декември вкара първия си гол за ПСВ в Европа часове преди 26-ия си рожден ден. Да чакаме ли втория срещу други комшии - турците от Трабзон?
- Силно се надявам да вкарам, макар най-важното е да ги отстраним.

- Продължавате и битката за купата на Холандия. В края на 2011 г. футболист №4 на България би футболист №1 Ники Михайлов в тази надпревара. Какво си казахте след мача с Ники?
- Е, тогава още не беше ясно кой ще спечели. Само се пишеше, че ще е Ники. Но силно се радвам, че той спечели. А иначе беше супер, че завършихме 2011 година с отстраняване на Твенте. Защото миналата година те ни отстраниха за купата по подобен начин. Биха ни с дузпи и после спечелиха трофея. В това издание ги отстранихме след продължения, но ги надиграхме категорично през целия мач.

- Коя от трите купи е приоритет за ПСВ?
- Ако трябва да бъдем реалисти, мисля, че реални шансове имаме само за шампионската титла и купата на Холандия. Ще е много трудно да спечелим Лига Европа, защото много силни отбори отпаднаха от Шампионската лига и влязоха в този турнир. Тук са Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити. Ще е адски трудно, но все пак не и невъзможно. Но с титлата и купата вярвам, че ще направим дубъл.

- Вярваш ли, че в някоя от следващите години и ти можеш да станеш футболист на годината в България, макар да си защитник?
- Силно се надявам някой ден да получа тази награда. Все пак е достойно признание за труда ти. Но първо трябва да покажа на терена, че я заслужавам. И после идват наградите.

- Но може би ще ти трябват и добри изяви в националния отбор, да ги чакаме ли?
- Да, да. Сто процента трябва да играя силно за националния отбор. И то не само аз. Всички момчета трябва малко да се стегнем, че вече не знам вижда ли му се краят на лошото време. Но съм позитивно настроен в това отношение, защото смятам, че Любо Пенев е точният човек да промени цялостния ни облик. Работил съм с него и знам, че е много добър треньор. Убеден съм, че с него ще постигнем успехи, но те няма да дойдат веднага. Трябва му време.

- Тоест вярваш ли, че Любо Пенев ще ни съживи?
- Да. Но треньорите не трябва да се сменят през два месеца или една година. Трябва да оставят човека да работи и да следва плана си. Ето, в ПСВ сме с треньора ни вече три години. И знаем всичко - какво иска той, какво искам аз. А в България треньорите се сменят през един месец.

- Какъв му беше проблемът на Матеус?
- Проблемът ли? (Смее се.) След като не е имал резултати, явно е имал проблем. Но нека той си го анализира.

- Уж си сред най-тихите в националния. Играч, който по-скоро мълчи и си върши работата, вместо да се разсейва с неща извън футбола, а даже и теб те вкараха в раздухания скандал за едни каси бира... Защо? Какво стана? И как дори спокойния Манолев успяха да изкарат извън нерви?
- Ами успяха. Стига да има желание, кусури винаги се намират. Ако не, се измислят. Стига да има желание от някои хора, всичко могат да постигнат.

- Мои колеги ли визираш, или поне веднъж вината не е изцяло в нас, журналистите?
- Вината е навсякъде. (Смее се.)

- Усещам, че не ти се говори по темата, но все пак би ли казал кому беше нужно да се раздухва история все едно сте спрели камион с бира пред хотела в Правец?
- Как да ти кажа... Разбрах нещо и съм сигурен 99 процента, че е вярно. Че един човек от националния отбор се е обадил в една редакция и е казал какво да напишат. Говоря за футболист. Но имена няма да казвам. Аз не искам да се ровя в минали скандали, а да мисля как ние ще се изровим от нивото, на което сме. Но за жалост се оказва, че в националния отбор има хора, които не са мъжкари. Не му прави чест на този човек. Все пак си изкарваме хляба от една област, а и защитаваме едни интереси. А и плюс това не беше истина това, което беше казал той. Но това е минало свършено. Не ми се коментира.

- Отговори ли ти Матеус на въпроса: Как така се получава, че аз тренирам цяла седмица на 100%, а други хора с по една тренировка попаднаха в титулярния състав на България за мача с Англия?
- Не, не. Изобщо не сме се чували след това. Всичко е забравено. Вече съм затворил тази страница.

- Толкова ли е тежко около националния отбор, че даже в главите на неколцината доказани футболисти, които имаме, да се набива дилемата "Да се откажа или да не се откажа?"
- Всичко идва от треньора. Дори аз, който изгарям от желание да защитавам България стигнах до там, че с ръка на сърцето мога да ти призная, че много, много не ми се играеше при Матеус. Това, че не можеш да работиш с един човек се вижда в очите му, в отношението, във всичко.

- С треньор Любо Пенев вече усетих далеч по-позитивно мислене от теб за националния...
- Да. Все пак той е с българско мислене. А Матеус, колкото и голям футболист да е бил, си имаше някакво негово си треньорско разбиране. С Любо със сигурност ще ни е много по-лесно.

- Ники Михайлов скоро коментира Матеус така: "Много работа, но никакво настроение". За това ли говориш и ти?
- Имаше много неща, дори и най-дребни, които влияеха лошо на психиката на футболистите. Те се случваха нонстоп и само затормозяваха играчите. Нямам нищо против дисциплината, напротив. Но не и изнервящото издребняване, като това да разместваш кой с кого да е в стая и да забраняваш да се влиза в друга стая. Все пак сме се събрали за 5 дни от различни държави. Но не ми се говори повече за лоши спомени, нека гледаме напред.

- Как едно момче от Благоевград осъзнава, че е футболна зведа?
- Все още не съм го осъзнал. Все още съм си същият. Не съм се променил изобщо.

- Мечтал ли си за кариера като на друг благоевградчанин - Димитър Бербатов?
- Много относително е такова сравнение. Той е най-добрият ни футболист в момента. А и той е нападател, а аз съм защитник и няма как да имам същата кариера, същите успехи. Пък и вече ставам на годинки (смее се.)Но силно се надявам да ида и в още по-силен отбор от ПСВ.

- За финал ще те питам и по един личен въпрос - как сте с приятелката ти Грета, няма ли скоро да й предложиш да стане госпожа Манолева?
- Много сме добре. Тя си живее при мен. Не съм взел още това решение, но мисля, че ще е скоро.