Националният селекционер Лотар Матеус даде първата от двете си пресконференции преди евроквалификацията с Англия. Мачът е в петък от 21:15 часа на стадион "Васил Левски".

- Какво е състоянието на Мартин Петров?
- Мартин тренира на пълни обоироти днес и ще бъде готов за мача в петък.

- Защо Владимир Гаджев отпадна от състава?
- Защо един или друг футболист не е извикан, това е решение на мен и щаба ми. Повикали сме най-подготвените 22-ма. Наблюдавахме доста мачове през последните седмици и сме наясно кой е играл и кой не. Не сме извикали футболисти от младежкия тим, защото те имат важен мач с Холандия. Иначе за в бъдеще ще разчитаме на тях, те са бъдещето на България. Надявам се да постигнат някакъв успех срещу Холандия в Ловеч.

- Как се спряхте на Симеон Райков?
- Извиках Райков, защото играе на позицията на Мартин Петров, а както знаете той не бе готов на 100% до днес. Райков е бърз футболист, има качества и може да бъде използван. През миналия сезон се представи много успешно във втора дивизия и логично последва трансфер в "Левски". Показва качества от началото на сезона и заради това му се доверявам. Даваме му шанс да тренира с нас и да докаже, че има място в националния отбор.

- Можем ли да изненадаме с нещо Англия?
- Имам доста идеи и се надявам от всички тях да отсея правилната и да постигнем успех срещу Англия. Сигурен съм, че имаме своите шансове. Със сигурност не се страхувам от този мач. Момчетата са доста по-мотивирани в сравнение с контолата в Минск (б.а. - загубата с 0:1 от Беларус). Вчера говорих с тях. Казаха ми, че се срамуват от случилото се в Минск. Обещаха ми, че ще дадат най-доброто от себе си е петък. Трябва да играем със самочувствие и да не се страхуваме от английските футболисти. Нужно е да действаме компактно, да работим задружно. Може би някои от вас се усмихват иронично в този момент, но във футбола всичко е възможно. Имаме доста добър шанс. Ако не се класираме директно на Европейското, то поне до бараж можем да стигнем. Ако бием Англия в петък, футболистите ще получат самочувствие, което им липсва. А и успехът е важен за психологията им. Този мач е ключов за крайното развитие на борбата в нашата група. А и съм сигурен, че публиката ще бъде 12-и играч и ще ни помогне много. За българския футбол това е мачът на годината. Не трябва да забравяме обаче, че Англия разполага с топ-играчи и не случайно е на четвърто място в ранглистата на ФИФА. От друга страна те са под напрежение да се класират директно за Евро 2012, а ги чакат тежки гостувания на България и на Черна гора, а те са длъжни да ги спечелят, за да завършат първи в групата.

- По-специален ли е за вас този мач с Англия?
- За мен всеки двубой е специален. Щастлив съм, че имам такъв мач пред себе си. Най-щастлив съм за футболистите и феновете на България. Защото играчите ще имат честта да се изправят срещу едни от най-добрите, а публиката ще гледа известни имена. Ако за този мач стадионът не е пълен, тогава трябва да се питаме кога ще можем да го напълним. Как би си прекарал времето в петък вечер, ако не дойдеш на мача с Англия, питам аз? Идва един от най-силните отбори в света, а за нас, колкото и да са теоритични, това са последните минимални шансове. С един добър резултат можем да върнем надеждата на феновете за българския футбол. Това е нашата задача. Мотивирам играчите и правим велик мач срещу Англия. Можем да вземем нещо от тях. Всеки от играчите им има качества. Заради това играят в големите отбори на Висшата лига.

- Разговаряхте ли с играчите за пиянската им изцепка в Беларус?
- Вчера им отделих една минута на тази тема. Извиниха се. Знаят, че са сгрешили. Ваша е работата да откриете кой е сгрешил и кой не. Няма да ви казвам, заслужете си сами заплатите. Аз ги знам кои са и през следващите 30-40 години няма да им забравя имената. Всеки може да сгреши, но само веднъж. Смятам, че те разбраха добре моето съобщение. Ако тази грешка се повтори, този футболист няма да играе повече за България. Това се разбрах и с президента Борислав Михайлов. Направихме намаление на глобата, дано това ги мотивира допълнително за мача в петък. Футболистите са умни, знаят, че са направили грешки. На мен ми се извиняват, на вас ви казват друго. За мен е лесно да говоря на четири очи с всеки един. Е, разбира се понякога на шест, когато и Илия Груев е с нас, защото имам нужда от преводач. Понякога каня футболисти само, за да видя какви са като хора.

- Защитникът Александър Тунчев не беше попадал в националния отбор от дълго време. Как решихте да го повикате?
- Понякога каня футболист, за да го видя лично на тренировките при мен. Не само заради клубното му представяне. Тунчев има опит, но не е играл година и половина. Той е футболист, който може да помогне много в бъдеще. Имаме още една тренировка и после ще решим кой ще започне на пейката, кой ще е титуляр и кои четирима ще гледат от трибуните.