Младежките ни национали си усложниха ситуацията в квалификациите за Евро 2017, завършвайки 0:0 с Уелс в Стара Загора. Селекцията на Антони Здравков силно се нуждаеше от победа, която щеше широко да им отвори вратите към еврофиналите. Пред много малко публика на стадион "Берое" обаче "трикольорите" така и не успяха да вкарат на Уелс, въпреки че положенията пред противниковата врата не липсваха. Две отлични възможности пропиля включилият се на смяна през втората част Юлиян Ненов, както и Антонио Вутов в края.

Най-силният играч на България в този мач беше вратарят Георги Китанов. Стражът на Черно море отчая гостите с отличните си намеси. Веднъж и гредата спаси младежките ни национали, а след равенството "трикольорите" са трети в Група 5 с 10 точки, докато Уелс е втори с 12. Лидерът Дания оглавява класирането с 13 точки и продължава да е без допуснат гол, след като и днес победи - 1:0 при гостуването на Люксембург.

За Европейското в Полша директно се класират победителите в деветте групи от квалификациите, а четирите най-добри втори играят баражи за още две места. За първи път на финалите на младежко европейско първенство ще участват 12 страни - три групи по четири тима. Досега отборите бяха осем.

Уелс беше по-активният отбор през първото полувреме на мача в Стара Загора. Гостите можеха да поведат още в 8-ата минута, когато отлично се намеси защитникът на Ботев (Пловдив) Радослав Терзиев, който изчисти топката от голлинията. Чак след 30-ата минута избраниците на Сухия започнаха да поглеждат по-често към вратата на съперника, но без успех.

В началото на второто полувреме Здравков замени Георг Илиев с Юлиян Ненов, който се включи силно. В 56-ата минута именно играчът на лидера в "Б" група Дунав (Русе) получи отлично подаване, но не успя да се възползва. Две минути след това топката беше центрирана към Ненов, който стреля, получи се и рикошет, и тя излезе в аут.

В 65-ата минута Радослав Цонев опита да вкара с далечен удар, но топката прелетя над вратата. В 72-ата Китанов показа страхотен рефлекс, отразявайки изстрел на Чарлс. Малко по-късно Уесли Бърнс беше изпуснат от българските бранители, но за наш късмет стреля право в напречната греда.

Пет минути преди края на редовното време Антонио Вутов, който сега играе в италианския третодивизионе Козенца, пропусна да донесе успеха на България, като стражът на Уелс спаси удара му.

В последната Радослав Цонев стреля от над 20 метра, но Обраян плонжира и спаси.

Във вторник е следващата евроквалификация на България - гостуване на аутсайдера Люксембург.

БЪЛГАРИЯ - УЕЛС 0:0

Bulgaria България: 1.Георги Китанов (Черно море), 14.Радослав Терзиев (Ботев Пловдив), 5.Пламен Гълъбов (Литекс), 13.Стефан Велков (Славия), 4.Мики Орачев (Левски), 18.Милен Гамаков (Ботев Пловдив) (78  smqna.jpg 8.Никола Колев), 17.Георг Илиев (Славия) (51 smqna.jpg 7.Юлиян Ненов), 19.Александър Василев (Литекс), 21.Радослав Цонев (Левски), 20.Антонио Вутов (Козенца, Италия), 10.Георги Минчев (Литекс) (74  smqna.jpg 9.Цветелин Чунчуков)
Резерви: 12.Красимир Костов (Пирин Бл), 6.Христофор Хубчев (Монтана), 7.Юлиян Ненов (Дунав), 8.Никола Колев (Литекс), 22.Димитър Велковски (Локомотив Пд), 11.Бекир Расим (Черно море), 9.Цветелин Чунчуков (Лудогорец)
Селекционер: Антони Здравков

Пътят на младежките национали към Евро 2017 - програма и класиране