Бившият международен рефер и шеф на Съдийската комисия към БФС Димо Момиров коментира спорните положения в двубоя между Литекс и “Левски”. Ловешкият тим отстрани “сините” на 1/4-финал за Купата на България след победа с 5:3 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията). Ето какво каза Момиров пред БЛИЦ за отсъжданията на съдията от Дания Ларс Кристоферсен:

-Г-н Момиров, имаше ли дузпа за Литекс?
-Да, категорично. Дузпата е 100 процента, няма какво да дискутираме. Ще се обоснова в мнението си. Нападателят на Литекс влиза на скорост в наказателното поле на “Левски”, Иво Иванов изостава, след което го бута с ръка. Няма борба рамо в рамо, защото защитникът на “Левски” изостана. Всеки уважаващ себе си съдия веднага ще отсъди дузпа.

-Може ли да се влияем от това, че топката излизаше в аут?
-Не, нарушението си е нарушение. Какво като топката отива в аут. Не се знае дали Диуф няма да я догони и да играе с нея.

-Има още един момент. Нападателят на Литекс може нарочно да търси съприкосновение с Иво Иванов от “Левски”.
-И така да е, има право. Това са така наречените нарочно предизвикани дузпи. Нападателят влиза на скорост в наказателното поле, чака да го закачат леко и пада. Реферът веднага посочва бялата точка. Помните ли Георги Иванов - Гонзо какво правеше. Влизаше в полето, пускаше топката покрай вратаря и сам търсеше съприкосновение, след което падаше. Почти винаги печелеше дузпи.

-Защо съдията от Дания не изгони Иво Иванов при положение, че е дал дузпа и защитникът има вече един жълт картон?
-Реферът сгреши, това беше втори жълт и респективно червен картон. Абстрахираме се от факта, че Иво Иванов вече има един жълт картон. Щом си отсъдил нарушение и си дал дузпа, трябва да покажеш жълт картон.

-Двата отбора имат претенции за по още една дузпа. Първо при центриране на Дембеле топката се удари в ръката на Бодуров, след това ситуацията се пренесе в другото наказателно поле и Минев игра с ръка.
-При тези две положения ръцете на защитниците са прилепени до тялото. При ситуацията в наказателното поле на Литекс, в която Дембеле центрира остро и топката срещна ръката на Бодуров, няма камера, която да покаже хубаво повторение. Има един кадър, в който дори се вижда, че ръката на Бодуров е зад гърба му и дузпа няма.

-Освен дузпата за Литекс остана впечатление, че съдията направи спорни отсъждания. Как се справи с двубоя?
-Очаквах повече от този рефер, гледал съм го друг път как ръководи мачове. Останах разочарован. Гледах мача с още съдии и коментирахме, че нашите не са чак на такова слабо ниво, на което се опитваме да ги изкараме. В случая обаче датчанинът си хваща самолета и си заминава, никой нищо не може да му каже.

-Имаше ли други отсъждания на Ларс Кристоферсен, с които вие не сте съгласен?
-О, да бяха едно и две. Ще ви припомня най-фрапиращите. Още в началото на полувремето даде жълт картон на Милиев пред наказателното поле на “Левски”, а фаул направи Минев. Преди това имаше чист фаул срещу Тасевски пред наказателното поле на Литекс и то придружен с жълт картон за играча на домакините. През второто полувреме реферът трябваше да изгони Веселин Минев за грубо нарушение срещу Дока край тъчлинията. Няма значение, че защитникът на “Левски” първо е играл с топката, след това прави фаул. Освен това датчанинът много накъса играта, даваше несъществуващи нарушения. В края на редовното време вместо аут отсъди корнер за “Левски”. При гола на “сините” – преди корнера има фаул на Минев, държи за фланелката противников играч. Той обаче подмина ситуацията, даде корнер, от който падна изравнителното попадение.

-Каква оценка бихте дали на Ларс Кристоферсен?
-7,5-7,6 не повече. Много слаб съдия. Може би се стресна от дузпата, която отсъди първото полувреме.

-Нали казвате, че е имало нарушение, защо да се е стреснал?
-Защото скочиха върху него целия отбор, край тъчлинията също имаше напрежение. Едва ли е очаквал такова нещо. Вероятно може да си е помислил, че е сгрешил и от там дойдоха проблемите му. Ако беше български съдия, повече никога нямаше да ръководи двубои. От Литекс обаче си замълчаха, защото те поискаха чужденец да ръководи срещата. Той на практика ощети и двата отбора.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ