-Г-н Стоилов, кой ще замени Бербатов?


-Освен проблемите, които имаме с Бербатов, има вероятност и Божинов да не вземе участие. По моя информация доста се е усложнила контузията, така че вече сме поканили Валери Домовчийски. Все още чакаме мнението на Херта. Евентуално, ако се задълбочат проблемите, ще мислим и за още един нападател.


-Имате ли някаква по-точна информация за състоянието на Божинов?


-Да, травмата я е получил още предишния ден на тренировката. Вчера отново е усетил мускулни болки и е поискал смяна. Чакаме го да кацне следобед, за да мине изследвания, тогава ще знаем колко е сложна травмата. Снощи звучеше обнадеждаващо, но днес нещата са се обърнали на 100 процента. Най-вероятно има хематом. Следобед може да кажем конкретно дали ще може да вземе участие или не.


-Последните новини около Бербатов какви са?


-Поставен е в обездвижващ ботуш, предвижда се между 10 и 14 дни да се възстановява, след това ще започне леки тренировки. Тъжно за нас и националния отбор е отсъствието на играчи от класата на Бербатов, Тунчев, Мартин Петров, но за жалост това е съдбата и ще трябва да се оправяме с нужния потенциал. Не е нужно да говоря колко класа има в тези футболисти. С потенциала, с който имаме в момента ще се опитаме да изиграем по-най-добрия начин мача и да го спечелим.


-Чухте ли се с Бербатов, ще се прибира ли в България?

-Няма да се прибира. Ако получи разрешение от треньорския щаб на Манчестър, може да дойде в Ейре, за да наблюдава мача. Едва ли някои се съмнява в контузията му, за да си идва и да му правим изследвания. Всички снимки и информация е пристигнала при нашия лекар.


-На какво ще разчитате във важния мач с Ирландия и какви са вариантите пред вас за състава?

-Бяхме предвидили вариант, който използвахме срещу Швейцария, схема 4-4-2. След контузията на Бербатов плановете се объркаха, ще изчакаме да видим какво ще стане с Божинов. Имаме двама нападатели, с Домовчийски стават трима, ще избираме кой от тях ще вземе участие в срещата. Ако се наложи и имаме проблеми, за мача с Кипър ще повикаме друг играч. Всички ние искаме да се представим по най-добрия начин, да спечелим. Въпросът е как ще изиграем срещата. Притеснявам се най-вече да не се поддадем на нервите и напрежението, все пак отборът ще бъде поставен на натиск от фенове и обстановката на стадиона. Трябва да играем по моите виждания малко повече в атака, малко по-силно и настървено и да отбележим един гол повече от противника.


-Какво най-много ви харесва в националния отбор на Ирландия и защо се опасявате, че Херта няма да пусне Домовчийски?

-Най-силната част на съперника е създадената добра организация в играта, добре окомплектован отбор, на собствен терен играе много добре. Силна страна са четиримата атакуващи футболисти, с които може да имаме доста проблеми. Факторът домакинство също не е за подценяване.

Правим опити да разговаряме с ръководството на Херта, до няколко часа ще научим тяхното решение. Чакаме само клубът да вземе решение, аз говорих вече с Домовчийски.


-Кой ще бъде капитан в отсъствието на Бербатов и ако Херта не пусне Домовчийски, ще повикате ли някой от нашето първенство?

-Сега точно не се бях замислил кой ще бъде капитан, но на първо четене Стилиян Петров ще е капитан. Но не това е най-важно, важно е всички да са капитани. Ако Домовчийски не бъде пуснат, ще търсим вариант от българското първенство.


-Правили ли сте сметки, ако направим равен, може ли да стигнем до баражите?

-Сметки доста съм правил. Те показват, че и при загуба може да стигнем до бараж, но трябва да бием до края. Но това е вариантът, който най-малко ни устройва. И при равенство запазваме шансовете. Една настройка в отбора за равенство и за устискване на равния резултат ще бъде пагубна за нашата игра. Трябва да се готвим за победа, да играем смело и атакуващо, а от там нататък ако противникът е по-добър, ни остава само да го поздравим.

Българският национален отбор трябва да се чувства горд на терена, да прилича на името на България, да прилича на претенциите, които имаме да се класираме всеки път на световни и европейски първенства. А не да изглеждаме постоянно като наковалня, понякога трябва и ние да удряме. Но с изчакване и с треперене не виждам как може да имаме претенции да се класираме на световното първенство. България трябва да се опита да играе подобаващо на отборите, които играят на тези форуми. Напоследък нашата игра не отговаря на тези тимове, които отиват на тези състезания. Твърде лесно и без бой предадохме първото място, нищо че Италия е безспорният фаворит, ние трябваше да ги държим под напрежение.


-Наясно ли сте със състава, въпреки неприятностите с Божинов?

-Единствено имах дилеми в защитата по простата причина, че националният отбор в последните мачове с Босна и Херцеговина, Черна горе, Грузия и Сърбия изпитваше проблеми в отбрана. Затова ми беше продиктувано решението да пробвам нови хора, да видя как ще стои защитата. Трябва да бръкнем в раната, за да решим проблемите. Не лошо се справихме в Швейцария, но не беше това, което исках да виждам. Преди контузията на Бербатов бях наясно със състава. Сега ще изчакам да видя Божинов, но не очаквайте големи промени от мача с Швейцария.


-Кои имена обмисляте от българското първенство като варианти?

-Имената са свързани с водещите отбори – Левски, ЦСКА и Локо (Сф), но засега няма да назовавам имена, за да няма спекулации.


-Какво ви накара да повикате Томашич, след като той вече се отказа и как мислите, че ще го приемат феновете? Толкова ли няма кой да го замени от “”А” група?

-Има доста случаи на футболисти, които са се отказвали и връщали. Не знам по каква причина се е отказал. Той пред мен никога не се е отказвал, поканих го и прие. Той играе за България, трябва всички да го приемат по добър начин. В крайна сметка, когато става въпрос за България трябва да се прояви разбиране и да се приеме това участие.


-На кого ще заложите на левия фланг на защитата?

-Не ми харесва състоянието на Лусио Вагнер, има вариант да използвам Иван Иванов като ляв защитник. Но голям избор няма. Ако си спомняте, Живко Миланов в първите години в Левски започна като ляв защитник.


-Кишишев на какъв пост ще го използвате?

-Повиквателната за Кишишев бе продиктувана от факта, че има достатъчно опит. Имаме огромни проблеми и в защита, и в средата на терена. Той и в Чарлтън играеше като халф, а в националния отбор като десен бек. Кишишев може да помогне, познава английския футбол.


-Каква е формата на футболистите от българското първенство, които сте повикали?

-Първите кръгове българският шампионат показа израстване. Играчите обаче са понижили качествата си от предишния мач с Швейцария, трябва да проявят разбиране и да дадат максимума от себе си за националния отбор. Футболистите от “А” група не са в оптималната си форма, но имат една седмица, в която трябва да разберат, че националният отбор е пред всичко.


-При отсъствието на Бербатов означава ли, че ще пренаредите цялата схема?

-Още изчаквам да видя състоянието на Божинов и решението за Домовчийски, но не виждам смисъл да сменям напълно схемата. Ще играем с повече халфове, тъй като го няма най-добрия ни флангови играч – Мартин Петров. Нормално е работата да падне върху вътрешните полузащитници./БЛИЦ