Станимир Стоилов е единственият треньор, който вкара български отбор в групите на Шампионската лига. С “Левски” достигна и четвъртфинал за Купата на УЕФА. Сега обаче е без работа, продължава съдебната битка с последния си отбор – Анортозис (Кипър). Ето какво каза бившият национален селекционер по различни теми в интервю за БЛИЦ:

-Г-н Стоилов, още ли се съдите с Анортозис?
-Да, очаквам решение на УЕФА и ФИФА. Не знам кога ще излезе, трябва да питате моя мениджър Лъчезар Танев докъде са стигнали нещата.

-За какво точно съдите кипърския клуб?
-За оставащите заплати в договора, който те едностранно прекратиха. Миналото лято подписах за две години и половина, работих шест месеца и ме уволниха. Съдя ги за заплатите от оставащата част от контракта.

-Вярно ли е, че не може да поемете друг отбор, докато се съдите с Анортозис?
-Не, мога да работя, тъй като договорът ми е едностранно прекратен.

-Защо тогава в момента сте без работа? Има ли предложения към вас, обсъждате ли някакви варианти?
-Засега няма нищо ново. Факт е, че българските треньори не са толкова търсени в чужбина. Такова ни е нивото на футбола и виждате колко трудно успяваме да пробием и в тази професия навън.

-Да, но вие имате добра визитка зад гърба си с “Левски”.
-Така е, затова съм и леко взискателен. Не мога да приема всякакво предложение, трябва да помисля добре преди да направя решителната крачка.

-Защо грандовете ЦСКА и “Левски” се провалят засега в зимните си селекции?
-За провал може да говорим, когато не постигнат поставените си цели. Засега наистина има изоставане, но провал е тежка дума. През зимния трансферен прозорец можеш да се подсилиш с футболист и в последния момент, тъй като почти всички първенства не са спирали и играчите са във форма. Тоест, когато вземеш дадено ново попълнение, няма да му е нужно чак толкова време, за да се приспособи.

-Къде виждате любимия ви “Левски” през пролетта?
-През есента отборът не игра добре. Обликът на целия тим не беше това, което се очакваше. На фона на загубите и слабата игра “Левски” не изостана в точковия актив. Отборът успя да спечели всичките си мачове срещу по-слаби съперници, което е важно. Когато биеш отборите от долната половина на таблицата може да си позволиш да загубиш някоя точка срещу лидерите. ЦСКА например направи грешни стъпки срещу по-слабите отбори и така загуби точки. Така че “Левски” има добро изходно положение да атакува шампионската титла.

-Не станаха ли повечко директорите в клуба?
-Има си ръководство и то трябва да каже. Факт е, че наистина има затъмнение и неяснота по много въпроси, но съм сигурен, че нещата ще се стабилизират.

-Вие и Стойчо Младенов винаги сте вариант за треньори съответно на “Левски” и ЦСКА при рокада.
-(прекъсва ме). Ами кой да е? Не искам да говоря за себе си, но се учудвам, че Стойчо не е в ЦСКА. Той е легенда и е нормално да бъде там. Същото важи и за Паро Никодимов. Пример за треньори. Та този човек не е работил вече повече от 10 години, а в същото време се доверяваме на знайни и незнайни хора. В България обаче се обезличава треньорската дейност. Много пъти съм казвал, че в един отбор треньорът и футболистите са най-важни. В “Левски” например много се измества акцента в директори и шефове. Истината е, че треньорът е най-важният.

-Търсят ли ви от “Левски”, например за дошлия футболист от Анортозис Кристовао Рамос?
-Не, не са ми звънели за него. Той е страхотен играч, който може да промени много облика на отбора. Може да им помогне. Като стана въпрос за португалеца ще ви кажа, че вървим усилено по стъпките на кипърския футбол. В техните отбори има по 15-16 чужденци, преобладават португалците и бразилците. Постигнаха известни успехи на клубно ниво, но националният им отбор до 1-2 години ще приключи. Все още карат с по-опитните играчи, след тях обаче не идва вълна от млади футболисти. Затова казвам, че в България трябва да се развиват школите. Навремето имах точно такъв план, да изкарваме юноши и да ги налагаме в “Левски”. А някои хора ми се присмяха. Всъщност нашия план го преизпълнихме. Едва ли някой си е мислил и мечтал, че “Левски” ще играе четвъртфинал за Купата на УЕФА и ще влезе в групите на Шампионската лига. По това време, през февруари, играхме с “Артмедия” за Купата на УЕФА, а не контроли в Анталия.

-Как ще коментирате пристигането на играчи от кипърското първенство в България?
-Щом такива състезатели идват у нас, означава, че клубовете въртят пари. Нали трябва да осигурят на новите по-добра заплата от тази, която са получавали до момента, по-добри условия. Няма футболист, който да се махне от Кипър, където в най-студения период на годината е 15-16 градуса, и да избере България, ако не взима повече пари. Кристовао Рамос и Присо бяха водещи играчи в Анортозис и АЕК (Ларнака). Не е истина, че българските клубове са бедни, след като привличат водещи футболисти от отборите в Кипър. Щом влагат обаче такива ресурси, трябва значително да подобрят резултатите.

-Това критика към треньорите или към собствениците е?
-И аз не знам към кого. Би трябвало да е към треньорските щабове на отборите, тъй като те набелязват и привличат новите попълнения. Но в България знаем, че много собственици правят всичко, купуват, продават, преговарят.

-В какви отношения сте с Тодор Батков, готов ли сте рано или късно отново да се върнете на “Герена”?
-Аз съм казвал, че като всеки треньор, съм готов да изслушам оферта. Засега обаче такава няма и е излишно да говорим.

-Държите ли на всяка цена да работите с Наско Сираков?
-Какво значи на всяка цена. В Литекс бях без него. Аз съм професионалист и съм готов да разгледам всякакво предложение. С него обаче бяхме добър тандем, допълвахме се взаимно и постигнахме резултати в “Левски”.

-Какво впечатление ви направи лидерът от есента Лудогорец?
-Тимът от Разград и Черноморец са двата отбора, които ще отлича. Лудогорец с най-добър футбол, а Черноморец – с най-организиран. Личи си почеркът на Херо в Бургас, има успех.

-Изненадан ли сте от Ивайло Петев?
-Когато се гласува повече доверие на млад човек, който има амбиции и идеи, са налице и резултатите. Петев доказа, че има бъдеще в себе си. Сигурен съм, че отборът има и слабости, които той ще отстрани.

-Гръмна допингскандал в ЦСКА. Много от съперниците смятат, че 3-месечното наказание на тримата футболисти е малко. Какво е вашето мнение?
-Има комисия, която е взела решение. Какво да коментираме повече. Ясно е, че момчетата са направили грешка, но нали затова са тези хора от комисиите, да седнат, заседават и да решат. Знам, че на някои им се иска по-голямо наказание, на други по-малко, но това е положението.

-Какво очаквате от Любослав Пенев начело на националния отбор?
-Първо му пожелавам успех. Радвам се, че отново българин пое националния тим, след като се видя експериментът с чужденец. Нали всички искаха чужденец да ни води, е, видяхте какво стана. Не трябва обаче да го натоварваме с излишни очаквания. Трябва да променим целия манталитет на българските състезатели, да се научат да играят що-годе приличен европейски футбол. Опитах се да играем атакуващо, да не се затваряме, но не успях. В България липсата на резултати е най-голямата ни болка. Като паднем няколко мача поред и всички се нахвърлят срещу теб. При Матеус нищо не се промени, само че се опитвахме да излъжем противниците. В крайна сметка пак губехме. Но играта ни не приличаше на нищо.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ