Новият национален селекционер на българския национален отбор Станимир Стоилов бе представен официално пред медиите на пресконференция в зала "Родина" на Националния стадион "Васил Левски". Представяме ви пълното интервю с Мъри.

-Г-н Стоилов, подписахте ли договор с БФС и за какъв срок е той?

-Все още не съм подписал. Всичко ще стане окончателно ясно след заседанието на Изпълкома след няколко дни. Щастлив съм, че имам шанс отново да работя с националния отбор. Разбирам отговорността и задълженията, които поемам. Надявам се през този период, в който ще работя с отбора да успеем първо да върнем обичта и усмивките на хората в България. Значително трябва да подобрим игровото си поведение. Искам националния отбор да стане по-обичан. Това зависи само от мен и от футболистите. С играта си на терена можем да върнем настроението във всички българи. Националният отбор е болезнена тема. Трябва да играем така, че всеки българин да се чувства горд и щастлив, че гледа своя отбор. Дори и при загубите трябва да излизаме с гордо вдигната глава.

-Кои ще са помощниците ви?

-Помощник-треньор ще ми бъде Красимир Безински. Един човек, с когото работих в предишните си десетина дни начело на националния отбор. Тогава останах изключително доволен от работата му. Затова и сега ще разчитам на него. Любо Шейтанов ще продължи да бъде треньор на вратарите. Вече говорих с Краси Балъков и той няма нищо против да пуска Любо да тренира и вратарите в националния отбор. Всички останали от екипа остават, лекари, масажисти. Аз не съм дошъл тук, за да уволнявам някого, всички остават.

-Кога научихте, че поемате България?

-Един ден преди конгреса присъствах на разговорите между Гриша Ганчев и Борислав Михайлов. Взех едно трудно решение. Имам ангажимент, на който също държа. Не се плаша от рискове, не се плаша и от провали. Даже и да ги има, когато е за националния отбор не е фатално, че си се провалил при положение, че си пробвал да направиш нещо добро в името на България.

-Потърсихте ли контакт с Пламен Марков и евентуално той да ви обясни проблемите в отбора?

-Вече разговарях с Пламен Марков. С него сме в добри приятелски и професионални взаимоотношения. Скоро ще се чуем пак, ще проведем по-задълбочен разговор, за да разбера неговото виждане за отбора, на което много държа. Не трябва да забравяме, че Пламен Марков е последният треньор, който класира България на голям форум. Той е доказал се в професията. За контролата в Швейцария ще дам шанс на някои играчи, които бяха позабравени напоследък. Ще видя какво е тяхното състояние. От една страна се обърнах към тях, тъй като четирима от основните играчи - Мартин Петров, Валери Божинов, Чавдар Янков и Александър Тунчев, са тежко контузени и дори има вероятност да пропуснат важната среща с Ейре. Подготовката ни ще бъде насочена изцяло към гостуването на ирландците на 28 март.

-Кой изпрати повиквателните на 11-те български национали, играещи в чужбина? С ваше знание ли стана това?

-Разбира се, че с мое знание, по мое желание. Това стана един-два дни преди да се завърна с Литекс от Дубай. Срокът за изпращане на повиквателните беше до 28 януари. Президентът на БФС ги е подписал и ги е пратил по клубовете. Нямах достатъчно време, за да се запозная със състоянието на всички футболисти. В този списък има няколко играчи, които са във форма, тъй като текат първенствата им - Бербатов, Стилиян Петров, Топузаков, Телкийски и Иванков. Тази седмица се поднови и Бундеслигата, от където ще разчитам на Домовчийски, Станислав Ангелов и Рангелов. Само за Велизар Димитров, Илиян Стоянов и Благо Георгиев нямам представа в каква форма са.

-Имаме ли шансове за класиране на световното в ЮАР?

-Определено шансове винаги има. Националният отбор все още не е загубил мач, но не е и спечелил. Аз лично като сегашен селекционер не харесвам програмата на националния отбор. Тя се коментираше прекалено много. Канехме гости уж, за да бъдем облагодетелствани. Още след като изготвихме програмата коментирах, че не ми харесва в първите четири мача да имаме три гостувания и домакинство на Италия, което реално имаш шанс да загубиш. След като сме домакини на изготвяне на програмата трябваше да настояваме първите ни три мача например да са в София и да имаме едно гостуване. На нашите играчи им трябваше самочувстие и увереност, което щяха да придобият, ако бяхме тръгнали с домакинска победа например. А ние стартирахме с тежко гостуване на Черна гора, което бе първи мач за тях като самостоятелна държава. За програмата обаче няма какво да говорим вече, тъй като е минало. Другото нещо, което не ми харесва е, че в досегашните квалификации футболистите играха под възможностите си. Изключвам срещата с Италия (0:0). Ще се опитам да втъпля на играчите, че това не са техните възможности. Не харесвам изричаната от тях фраза "Толкова си можем", трябва да си я избият от главите. Българският национален отбор може много повече. Не може това да са ни възможностите, не може да не бием Грузия. Всички момчета имат сериозно присъствие в клубовете си в Европа. Това е основният проблем, с който ще се преборваме. Трябва да изградим колективни действия и да атакуваме повече. Знаете, че не харесвам защитния футбол.

-Как ще се справите със звездите? Знаем, че в предишния си престой влязохте в конфликт с някои от тях?

-Това са най-добрите футболисти в България, значи и 18-те са звезди. Те обаче се виждат на терена. Имаме играчи, които са важни фигури в чуждестранните си клубове. Трябва да се стремят да играят така силно и за България. 18 звезди ми харесва повече, отколкото 2, 3 или 5.

-Има ли яснота кои ще са следващите ни съперници за контроли и ще настоявате ли за проверка със силен тим?

-Аз съм човек, който обича да играе срещу силни противници. Ако националният отбор има изградена програма, ще я следваме. Ако не, ще търсим възможно най-силните противници. Без да се плашим от никого. България е побеждавала световни сили и трябва да продължи да го прави. А и нали целите ни са европейски и световни първенства, значи трябва да играем срещу силните.

-Ще успеете ли да съвместявате двете длъжности - треньор на Литекс и на националния отбор?

-Надявам се, че ще се справя със задачата. Преди година-две имах коренно различно мнение по този въпрос. Сега съм сигурен, че мога да работя и на двете места. Нито мачовете са много, нито е необходимо да обикалям по стадионите и да гледам на живо представянето на футболистите при положение, че почти всички срещи вече се излъчват по телевизиите. Ще следя внимателно моментната форма на играчите и ще разчитам на най-доброто. Предстоят ни 7 финала. Даже и да спечелим серия и да загубим в Кипър, ще е фатално.

-Ще работите ли отново с Наско Сираков? Той ли ще е отговорник за националите?

-Звучи смешно аз да определям кой да ми е шеф. Това са неща, които ръководството на БФС си решава. За мен ще е удоволствие да работя отново със Сираков, ако го назначат.

-Не мислите ли, че ще създадете напрежение, ако започнете да викате повече футболисти на Литекс в "А" тима?

-Напрежението възниква само по медиите. Аз и преди съм викал доста играчи на предишния ми клуб. Единственото нещо, което мога да обещая на България е, че ще работя от все сърце и, че ще съм честен. Литекс има двама-трима национала и преди мен, дай Боже и по мое време. Дали ще ги повикам... това са само догатки.

-Очаквате ли да ви бъде оказван мениджърски натиск и преди оказван ли ви е такъв?

-Досега никой не ми е оказвал натиск, а и не виждам какви други футболисти могат да ни принуждават да викаме като те най-добрите са в националния отбор. Досега не вярвам на някого да са влияли мениджърите.

-Ще разчитате ли на чужденци, които имат български паспорти?

-Преди използвах някои от тях, но сега не виждам кой мога да използвам. На този етап нямам нужда от чужденци.

-Възможно ли е Томашич отново да играе за България?

-На този етап не е в плановете ми, защото бе контузен, а и играе рядко за Макаби (Тел Авив). Иначе има вариант да се завърне, но няма да е сега.

-А защо отписахте Валентин Илиев?

-Не харесах представянето му срещу Сърбия. Познавам възможностите му, а и сега искам да видя състоянието на Илиян Стоянов и Елин Топузаков.

-Възможно ли е още през лятото да се разделите с Литекс?

-На този етап нямам желание да напускам Литекс. Имам договор за още 1,5 години и евентуално след това ще се съсредоточа изцяло върху работата си в националния отбор. Г-н Ганчев искаше да се изчисти до максимум взаимоотношението Литекс - национален отбор, за да няма излишни спекулации. Той даже бе готов да ми разреши да водя единствено България, за да не го обвинят, че не ме пуска. ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ