Новият национален селекционер на българския национален отбор Станимир Стоилов бе представен официално пред медиите на пресконференция в зала “Родина” на Националния стадион “Васил Левски”.

“Щастлив съм, че ще имам шанс отново да работя с националния отбор. Разбирам отговорността и задълженията, които ще имам. Надявам се в този период, в който ще работим с отбора, да успеем да върнем обичта и радостта на хората в България. Естествено, това не зависи само от мен, а и от футболистите. Националният отбор е болезнена тема за всички, трябва да играем така, че хората да се чувстват щастливи. Дори и при загубите трябва да излизаме с вдигната глава”, бяха първите думи на Мъри Стоилов.


“Помощници ще ми бъдат Краси Безински и Любо Шейтанов. Вече съм говорил с Краси Балъков и той няма нищо против да пуска Любо да тренира и вратарите в националния отбор. Всички останали от екипа остават, лекари, масажисти. Аз не съм дошъл тук, за да уволнявам някого, всички остават”, допълни Стоилов, който потвърди новината на БЛИЦ, че Безински ще бъде в щаба му.


“Сега като настоящ селекционер мога да ви кажа няколко неща, които не ми харесват. Не ми харесва програмата на националния отбор, прекалено много се коментираше, канехме гости уж, за да бъдем облагодетелствани. Още след като изготвихме програмата коментирах, че не ми харесва в първите 4 мача да имаме три гостувания и домакинство на Италия, което реално имаш шанс да загубиш. След като сме домакини на изготвяне на програмата трябваше да настояваме първите ни три мача например да са в София и да имаме едно гостуване”, сподели Стоилов.

"Другото, което не ми харесва е, че във всички мачове отборът игра  под възможностите си. Ще се опитам да втълпя на футболистите, че има какво още да дадат, те могат повече. Не харесвам изричаната от тях фраза "Толкова си можем". Българският национален отбор може много повече. Не може това да са ни възможностите, не може да не бием Грузия. Всички момчета имат сериозно присъствие в клубовете си в Европа. Това е основният проблем, с който ще се преборваме. Трябва да изграждаме колективни действия и да атакуваме повече. Знаете, че не харесвам защитния футбол", добави Мъри.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ


Цялото интервю от първата пресконференция на Станимир Стоилов

 

Повиканите от чужбина за контролата с Швейцария:

Димитър Бербатов (Манчестър Юнайтед, Англия)

Стилиян Петров (Астън Вила, Англия)

Димитър Иванков (Бурсаспор, Турция)

Станислав Ангелов (Енерги Котбус, Германия)

Димитър Рангелов (Енерги Котбус, Германия)

Валери Домовчийски (Херта, Германия)

Велизар Димитров (Металург Донецк, Украйна)

Благой Георгиев (Терек Грозни, Русия)

Елин Топузаков (Апоел Тел Авив, Израел)

Димитър Телкийски (Апоел Тел Авив, Израел)

Илиян Стоянов (Санфрече Хирошима, Япония)