Трагични ще сме в атака, ако Бербатов, Стилиян и Мартин напуснат "А" отбора. Това сподели националният селекционер Станимир Стоилов на пресконференцията преди последната световна квалификация на "трикольорите", която е срещу Грузия в сряда от 21:00 часа.

"Трагични ще сме в атака, ако Бербатов, Стилиян и Мартин напуснат "А" тима. Дайте да не отписваме футболистите. Искате да ги сменя с други, така ли? Дайте ми по-добри от тях тогава!", заяви Стоилов.

"Митко най-много от всички иска да печелим и да бъде на терена. В сряда, живот и здраве, ще бъде с капитанската лента срещу Грузия", продължи Мъри.

"До преди три месеца искахме да видим младите в игра, а сега ги унищожаваме. Аз като треньор ги подкрепям. Най-лесно ми е да ги загърбя, но напротив - в сряда ще им дам нов шанс", продължи Стоилов.

Националният селекционер помоли за кредит на доверие и каза, че България има шанс да се класира на европейското първенство през 2012.

"На този етап не смятам да си подавам оставката. Половината ще кажат, че съм избягал. Вярвайте ми, имаме големи шансове да се класираме на европейското първенство. Искам да ви обясня, защо няма да подам оставката. Когато поех отбора, уговорката бе да довърша квалификационния цикъл и ако можем да се класираме. За съжаление, това не се случи. Но основната цел е класиране на европейското първенство през 2012 година. Смятам, че имаме отбор на средно европейско ниво, с добри играчи, който е способен да изпълни целта. Лошото е, когато имаме много контузени. Тогава нямаме техни заместници и изпитваме проблеми. Отразява се липсата им", каза още Стоилов.

"Загубата от Кипър е тежка, но на всички е ясно, че потенциалът на националния отбор е ограничен и виждате какво става като отсъства някой важен играч. Дадохме шанс на нови имена да докажат себе си и да покажат, че имат място в тима. Те не са виновни за това състояние. Нивото на клубния ни футбол е такова, и при всяка подобна ситуация лъсва истината. Тези футболисти видяха и разликата и начина на игра. Важното е да си извадят изводи и да продължат да работят и да се усъвършенстват. Те се постараха да дадат максимума от себе си. Нормално е под напрежение да допускат грешки. Аз съм треньор, за да поема отговорността и да не виним тях. Допуснахме много грешки както в защита, така и в нападение. Имаме сериозен отбор, но трябва всички да са здрави", продължи Мъри.

"Кипър не е достатъчен критерий. Това не бе истинският ни потенциал. Не е важно кой ще е треньор на националния отбор. Това ще са футболистите, независимо кой ще е начело на България. Важно е да се решат проблемите в българския футбол. Трябва сериозно да се обърне внимание на това нещо. Борислав Михайлов каза, че трябва да настъпят кардинални проблеми във футбола", добави Стоилов.

Спецът каза още, че ако нещата продължават по същия начин, скоро националният ни отбор може да стигне до урната на отбори като Лихтенщайн и Малта.

"Ако си мислите, че на клубно ниво футболът ни е добър, значи аз някъде греша. Трябва всички заедно да се опитаме да го избутаме до някакво ниво. Ако продължаваме така скоро ще стигнем до урната на Лихтенщайн и Малта", продължи Стоилов.

"Стилиян Петров имаше контузия в коляното. Дойде и ми каза, че не може да продължи. Никой в националния тим не поставя под съмнение желанието му да играе за отбора. Чакаме информация от Англия да видим колко сериозна е травмата му", каза Стоилов.

Той потвърди новината на БЛИЦ, че имал желание да прати повиквателна на Лъчезар Балтанов за мача с Грузия, но юношата на Левски се контузил по време на мача на младежите срещу Черна гора (1:1) и заради това отпаднал от сметките му.

"Трябваше да попълним групата от 18 човека. В момента са точно толкова, като и сега имаме някои под въпрос. Мишо Венков е повикан заради това, че Веселин Минев има вероятност да не играе. Ако се получат някакви други проблеми в защитата тогава ще ползвам и Иван Бандаловски. При всички положения може да има "за" и "против" за повикани или не футболисти. Дадох шанс на много играчи, на опитни и неопитни. Младите играчи е важно да се стараят и да се опитват да поправят грешките си. След контузиите на тези футболисти трябваше да изберем следващите най-добри, без да се съобразяваме с тяхната възраст и т.н. Всички се постараха да дадат максимума от себе си. Това ще са хората, на които ще се разчита след години", каза още Станимир Стоилов. /БЛИЦ