ЦСКА претърпя шокираща загуба с 0:1 от Септември (София) в мач от 11-ия кръг на българското първенство. Единственото попадение в двубоя бе дело на Бертран Фурие в 38-мата минута. За "червените" това е пореден срамен резултат този сезон, като този път те загубиха от отбор, който има в състава си юноши на по 16-17 години. Футболистите на Александър Томаш разочароваха феновете си и отново показаха слаба продукция, като направи впечатление, че не могат да си разменят по 2-3 паса. Само ще отбележим, че в състава на Септември играят футболисти, получаващи по 1000 лв. заплата, а при "червените" има такива с по 30 000 евро и нагоре. Редно е отговарящите за селекцията в Борисовата градина да понесат отговорност. Феновете на "армейците" бурно освиркаха Матиас Фаетон, който със слабото си представяне приличаше повече на раздрънкана каруца.

Така, след 12 победи срещу този съперник, "армейците" за първи път допуснаха поражение от Септември. Срещата се игра на Националния стадион "Васил Левски", който в последно време беше в ремонт, но отново е готов да приеме срещи от шампионата.

"Червените" остават на 12-а позиция в класирането, като продължават да имат в актива си 10 точки. Септември е 13-и с вече 7 точки, като и двата тима имат по 3 победи. Водачи са Лудогорец и Левски с по 25 точки, като шампионите са с мач по-малко.

Преди началото на двубоя легендарният вратар Георги Велинов бе поздравен от ръководството на "армейците" със специална фланелка по случай рождения си ден. Велинов навърши днес 57 години.

Първият четвърт час на мача не предложи кой знае какви интересни моменти пред двете врати, но в 16-тата минута Илиан Илиев-младши бе много близо до гол във вратата на стража на Септември Димитър Шейтанов. След центриране отляво Илиев стреля с глава, но топката мина на сантиметри встрани от левия страничен стълб на Шейтанов.

Постепенно играта стана по-интересна и домакините имаха претенции за дузпа в две ситуации, в които бе замесен Мартин Христов, като в едната топката срещна ръката му, но реферът Стоян Арсов прецени, че в случая няма основания да посочва бялата точка.

В 22-рата минута новото попълнение на "армейците" - шотландският защитник Лиъм Купър, направи важна намеса в отбрана, спирайки Бертран Фурие, но получи травма и бе сменен от Браян Кордоба.

Две минути след това нападателят на Септември Борислав Рупанов стреля опасно с глава след центриране от корнер, но не уцели очертанията на пазената от Густаво Бусато врата.

Стигна се до 38-мата минута, когато Септември успя да изненада своя противник. След бърза атака на гостите топката по малко случаен начин достигна до намиращия се до точката за изпълнение на дузпа Бертран Фурие и френският нападател с блестящ изстрел в горния десен ъгъл опъна мрежата зад Бусато.

В добавеното време на първата част имаше две поредни ситуации, при които имаше съмнения за дузпа в полза на ЦСКА. При второто положение, след падане на Марселино Кареасо, реферът Стоян Арсов първо взе решение да назначи пряк своблоден удар точно пред границата на наказателното поле, а след това получи сигнал от ВАР да разгледа по-детайлно ситуацията. Въпреки очакванията той да посочи бялата точка, арбитърът, донякъде изненадващо, отмени първоначалното си решение за фаул.

Второто полувреме започна динамично, като "армейците" търсеха активно изравняването, но в 54-тата минута резервите Джонатан Линдсет и Годуин Коялипу си попречиха след хубав пробив на Матиас Фатеон отляво и последва неточен изстрел.

В 57-мата минута пък гостите бяха много близо до втори гол. След центриране от фаул Рупанов потърси с глава Асен Чандъров, който пък с малко странен параболичен удар с глава уцели левия страничен стълб на Густаво Бусато, като и бразилският страж изглеждаше, че е успял да играе с топката.

В 65-тата минута гостите застрашиха отново вратата на Бусато, като играч на Септември опита да стреля от непосредствена близост, но бе блокиран.

В 67-мата минута Тибо Вион смени получилия травма Джеймс Ето'о.

Три минути по-късно Годуин Коялипу тества Шейтанов с нелош удар, но стражът бе на мястото си и изби.

Три минути преди края Митко Митков от Септември получи втори жълт, съответно червен картон, за нарушение вдясно от вратата на Шейтанов. При последвалия фаул Линдсет успя да се измъкне от защитата на Септември и стреля от близко разстояние, но не уцели вратата.

В добавеното време Коялипу не уцели вратата с удар с глава, а Густаво Бусато също се включи в наказателното поле на гостите в опит да помогне, но резултатът остана непроменен и Септември си тръгна като победител от стадион "Васил Левски".

Най-интересното по минути:

1- Начало на мача.

13- Липсват кой знае колко интересни моменти в мача до момента.

15- Опасна атака на "армейците", но е маркирана засада.

16- Илиан Илиев-младши бе много близо до откриване на резултата в полза на ЦСКА, но ударът му с глава излезе на сантиметри в аут.

20- Защитникът на Септември Мартин Христов докосна топката с ръка в наказателното поле на гостите, но реферът Стоян Арсов прецени, че бранителят го е направил неволно и няма основания за посочване на бялата точка.

22- Новото попълнение на ЦСКА Лиъм Купър се намеси решаващо в защита, за да попречи на озовал се в отлична позиция пред вратата на "армейците" Бертран Фурие да стреля. В тази ситуация обаче шотландският защитник получи контузия. Купър е сменен от Браян Кордоба.

24- Опасен удар с глава на Борислав Рупанов от Септември, топката излезе в аут.

38- Бертран Фурие от Септември откри резултата след бърза атака на гостите, при която топката не без доза късмет достигна до него.

45+1- В добавеното време имаше съмнения за дузпа в полза на ЦСКА, която не бе отсъдена, а веднага след това имаше още по-дискусионен момент, като посочването на бялата точка изглеждаше вероятно по-правилното решение след падане на Кареасо. След сигнал от отговарящите за ВАР Арсов разгледа ситуацията по-внимателно, но въпреки това отново не назначи дузпа, като дори отмени първоначалното си решение за пряк свободен удар.

45+7 - Край на първото полувреме.

46 - Начало на второто полувреме.

52- Витиньо сменя контузилия се Лендри в състава на Септември.

53- Удар на Джеймс Ето'о, но право в ръцете на Шейтанов.

54- Опасна атака на "червените" отляво след пробив на Матиас Фаетон, като резервите Джонатан Линдсет и Годуин Коялипу си попречиха.

57- Асен Чандъров уцели греда с глава след малко странен удар.

65- Опасна атака на гостите, но играч на Септември, е блокиран

67- Ето'о получи травма и бе сменен от Тибо Вион.

70- Нелош удар на Коялипу, но Шейтанов изби.

77- Нов изстрел на Коялипу, този път неточен.

79-Линдсет опита удар от въздуха, при който топката се отби от Чандъров, чиято ръка е плътно прибрана до тялото.

87-Червен картон за Митко Митков от Септември. Той получи втори жълт картон за нарушение вдясно от вратата на гостите и трябваше да напусне игра.

89-След изпълнението на фаула Линдсет бе изпуснат от защитата на Септмеври на близката греда, но норвежецът стреля неточно и пропусна златен шанс за 1:1.

94- Коялипу опасно стреля с глава, но топката излезе в аут.

90+7 - Край на мача!

ЦСКА - СЕПТЕМВРИ 0:1

0:1 Фурие (38)

ЦСКА: 1.Густаво Бусато, 5.Лумбард Делова, 6.Лиъм Дейвид Иън Купър (24-Бр. Кордоба), 18.Микаел Гонсалвеш Пинто, 26.Марселино Джуниър Кареасо Бетин, 19.Иван Георгиев Турицов (63-Локило), 99.Джеймс Армел Ето'о Ейенга (67-Вион), 45. Аарон Лейа Исека, 11.Матиас Жан Фаетон, 14.Тобиас Хайнц (46-Линдсет), 73.Илиан Илианов Илиев (46-Коялипу)

Резерви
25.Иван Василев Дюлгеров, 13.Браян Стивен Кордоба Бариентос, 22.Джейсън Ейенга Локило, 77.Годуин Коялипу, 10.Джонатан Линдсет, 3.Сайней Санянг, 4.Християн Ивайлов Петров, 15.Тибо Вион, 8.Станислав Тихомиров Шопов

Треньор: Александър Томаш

Септември София СЕПТЕМВРИ: 21.Димитър Георгиев Шейтанов, 5.Михаил Йорданов Полендаков, 6.Виктор Аи Очаи, 18.Кубрат Корай Йонашчъ, 4.Мартин Христов Христов, 19.Митко Стефанов Митков, 25.Франк Ландри Еле Есума (52-Витиньо), 8.Моран Асфал Мартин Абдиел (90-Върбанов), 9.Асен Руменов Чандъров, 15.Бертранд Макс Фредерик Фурие, 11.Борислав Иванов Рупанов

Резерви
12.Владимир Антонов Иванов, 22.Виктор Хуго Де Оливейра Тейстър, 14.Георги Николов Върбанов, 24.Джордан Гутиерес Нсанг, 16.Клери Рик Сербер, 23.Никола Величковски, 7.Николай Георгиев Дросев, 13.Страхиня Керкез, 20.Фаустас Степонавичус

София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Стоян Арсов

Треньор: Николай Митов

Жълти картони: Ето'о (ЦСКА); Митков, Фурие, Полендаков, Шейтанов (Септември)

Червен картон: Митков (Септември)

efbet Лига - сезон 2024/2025

 подкрепя българския спорт