Ботев (Враца) е на път да се превърне в първият клуб у нас, който реално погасява натрупаните в годините задължения. Става дума за дългове към НАП, които бяха генерирани още в периода 2012-2015 г. Обслужването на тези задължения и лихвите по тях са най-голямото предизвикателство за Ботев (Враца) извън терена в последните 5 години. Сега обаче е взето генералното решение да бъде изплатена цялата главница към НАП в размер над 520 000 лв. и вчера плащането е извършено. Това съобщиха врачани на официалния сайт на клуба.

"Остават около 350 000 лв. лихви, които ще бъдат разсрочени на минимални месечни вноски в следващите 5 години. Най-важното е, че върху тази сума няма да се начисляват нови лихви и погасяването им няма да бъде проблем", добавиха от Ботев.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

С този изненадващ ход от управата на врачани иска да постигне двоен ефект. На първо място да се отърве от непрекъснато нарастващите лихви по тези задължения. Според председателя на Ботев (Враца) Христо Илиев дълговете се обслужват и намаляват непрекъснато от 2016 година насам, но лихвеният процент е огромен и реално работата на клуба не се е облекчавала, въпреки големите вноски. Задълженията пък са отблъсквали много потенциални партньори през годините и този ход би трябвало да насърчи нови инвестиции в клуба.

"Въпреки пандемията, имаме уверение от всички наши партньори, че ще продължат да помагат на клуба, което ни дава увереност да вземем това трудно решение. Истината е, че само с финансова дисциплина и икономии не може да се развива професионален клуб. Ще трябват и свежи постъпления от нови спонсори, както и драстично да увеличим приходите от продажба на билети и карти", обясни Христо Илиев. Според него активността на феновете и бизнесът във Враца ще бъдат много важни в идните месеци.

"От тук насетне най-важната задача е да не допускаме отново такива колосални за нашите мащаби дългове. Сега ние реално платихме задълженията на други хора, управлявали клуба преди 7-8 години. Те висяха като воденичен камък на шията на отбора", обясни Илиев.

Кметът на Враца Калин Каменов поздрави ръководството за взетото решение. Според него това е най-ясният знак, че новият мениджмънт на клуба запазва курса на развитие пред Ботев. "Продължавам да твърдя нещо, което казах още през 2016 година. Ботев (Враца) няма да бъде фалиран, ребрендиран или да взема чужди лицензи. Ще се простираме според възможностите си и ще плащаме наследените дългове. Надявам се Ботев да не остане единственият спортен клуб в България, който избира този път. Вместо сега да дадем тези средства за още един изкуствен терен и съблекални за децата в школата, ние покриваме чужди грешки и немарливост. По-важно е да гледаме напред и Ботев (Враца) да се развива", допълни Каменов. Той очаква още на мача с ЦСКА (утре от 18:45 часа) привържениците да подкрепят днешното решение на ръководството с присъствието си на стадиона.

efbet Лига - сезон 2020/2021