Българският национален отбор тази вечер гостува на Гибралтар в мач от група 4 на Лига „С“ от Лигата на нациите на УЕФА. Двубоят от 21:45 часа на „Виктория Стейдиъм“ ще бъде дебют за Георги Иванов начело на „лъвовете“. Гонзо е временно начело на отбора, след като Изпълкомът на БФС прие оставката на Ясен Петров, подадена след срамната домакинска загуба с 2:5 от Грузия.

Съперникът на България тази вечер – територия с един стадион

Задачата пред бившия нападател на Левски е ясна – задължителна победа, която ще бъде първа за родните национали в групата. Освен това успехът може малко да вдигне самочувствието в отбора след резила срещу Грузия и преди предстоящото в неделя гостуване в Тбилиси. Целта е ясна, но всичко зависи от играчите на терена.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Георги Иванов е четвъртият временен треньор на националния отбор за последните близо 30 години. През 1991 г. след уволнението на Иван Вуцов начело на „лъвовете“ застава Красимир Борисов, който записва победа с 3:0 над Сан Марино и загуба с 0:3 от Бразилия. После начело на България застана Димитър Пенев.

През юни 2007 г. Станимир Стоилов води националите в две евроквалификации срещу Беларус. Той наследява подалия оставка Христо Стоичков и постига победи с 2:0 в Минск и 2:1 в София. След това квалификационният цикъл е завършен от Димитър Пенев, а след това за селекционер е определен Пламен Марков.

Последният ни случай с временен треньор е през октомври 2011 г. Тогава Михаил Мадански води „лъвовете“ при загубата с 0:3 от Украйна в контрола и при поражението с 0:1 от Уелс на „Васил Левски“ в евроквалификация. Мадански наследи на поста Лотар Матеус, а след това за постоянно беше назначен Любослав Пенев.

Предвид слабото представяне на българския национален отбор футболните фенове са обзети от голям песимизъм. Не са малко тези, които се надяват „лъвовете“ да не станат жертва на седмата победа на Гибралтар в официален мач. Шестте досегашни успеха са записани над Малта (1:0), Латвия (1:0), Армения (1:0), Лихтенщайн (2:1, 1:0) и Сан Марино (1:0).

България до момента има само един мач срещу Гибралтар. Това беше контролна среща, играна на 11 ноември 2020 г., когато в София спечелихме с 3:0 с голове на Александър Цветков, Георги Йомов и Димитър Илиев. Селекционер тогава беше Георги Дерменджиев, а от голмайсторите в настоящия състав е само Йомов.

GibraltarГИБРАЛТАР – БЪЛГАРИЯBulgaria

Днес от 21:45 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Гибралтар, „Виктория Стейдиъм“
Съдия: Петри Вилянен (Финландия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Гибралтар: Коулинг, Джоли, Уайзман, Брито, Торила, лопеш, Анесли, Оливеро, Уокър, Валарино, Стич
Контузени: няма
Наказани: няма

България: Св. Вуцов, В. Попов, П. Христов, Чорбаджийски, Недялков, Г. Костадинов, Малинов, Ф. Кръстев, Ил. Стефанов, Десподов, Г. Минчев
Контузени: Д. Янков, Р. Кирилов
Наказани: няма

Баланс: 1 мач, 1 победа за България, г.р 3:0

НАШАТА ГРУПА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ - ТУК!