Футболният национал Андреа Христов и половинката му д-р Марина Христова се включиха в кампанията „Подкрепа за българските капитани“ в навечерието на новогодишните празници. Те също доказаха, че мисията на спорта е да обединява и подкрепя. Акцията е за Любомир Чанев и Данаил Веселинов, които бяха задържани заедно с кораба Galaxy Leader на 19 ноември тази година.

24-годишният защитник Андреа е поредният спортист, подал ръка на акцията. Прекрасната му съпруга пък е родена и израснала в родния град на капитан Чанев, завършила е средното си образование в ПМГ „Акад. С.П. Корольов“, където е учил и той.

Инициативата „Подкрепа за българските капитани! Любо, Данаил – с вас сме!“ бе подета от близки и приятели на двамата и стартирана на 6 декември – Никулден, Деня на моряците.

Клубовете, които я започнаха, са футболните Пирин от Благоевград, където е роден капитан Чанев, както и Черно море от Варна, където двамата са завършили висшето си образование. Те бяха последвани от столичните Левски, Славия, Локомотив София и ЦСКА 1948, както и от пловдивските Локомотив и Ботев, от Лудогорец и Арда. Още от първия ден инициативата бе подкрепена от ВК ЦСКА, както и БФ по бокс. Прегърна я и баскетболната легенда и треньор на Миньор Пк Георги Младенов. Под нейния знак мина и церемонията за „Спортист на годината на Благоевград“. Присъедини се и баскетболният Черно море Тича.

В навечерието на Рождество Христов се включи и клубът по художествена гимнастика Локомотив София с председател Катрин Велкова. „Капитани Любо и Дидо, децата ви са смели като вас“, „Вярваме в Коледни чудеса“, „Всички чакат подарък – ние чакаме ВАС“, бяха част от посланията на тениските на малките грации от Локомотив.

Очаква се още тимове, а и големи фигури в родния спорт да подкрепят кампанията. Близките и приятелите изказват огромна благодарност на всички, участващи в нея. И вярват, че компетентните органи правят всичко възможно Любомир Чанев и Данаил Веселинов скоро да се приберат у дома.