Националката на България по футбол Симона Петкова смени отбора за новия сезон 2024/25, но остава в швейцарското първенство. От новото първенство тя ще играе за тима на Тун, чието пълно име на женската секция е Фрауентийм Тун Бернер Оберланд.

През последната година Петкова играеше за състава на Аарау и имаше решителен принос за класирането на отбора в плейофите за шампионската титла. Тя изкара два сезона в Аарау, а преди това има солиден опит по швейцарските терени с отборите на Йънг Бойс и Лугано. Освен това е играла за Емполи в Италия и английския Уотфорд.

За националния отбор на България е записала 20 мача и 2 гола, а два пъти е избирана за Футболистка номер 1 на страната – през 2021-а и 2022-а година. В новия се отбор тя ще играе с номер 8. Обикновено нейната любима позиция е на лявото крило, но често в клубния тим играе и като атакуващ халф, а и като нападател.

От новата календарна 2025-а година женският отбор на Тун ще влезе като част от дружеството на мъжкия клуб, което би трябвало да се отрази на организацията на тима като цяло.

Петкова е третата българска националка, която е представена в нов отбор в последния месец. Лора Петрова премина от Рес Рома VIII в Чезена в италианската Серия Б, а вчера капитанката на тима Николета Бойчева беше представена като ново попълнение на румънския шампион Фарул (Констанца).