Ботев (Пловдив) срази у дома ЦСКА с 2:0 в мач от 31-ия кръг на Първа лига и го остави на 5 точки от лидера Лудогорец. Феребори Доре (83) и Тодор Неделев (90+4) вкараха головете за успеха на "каначерчетата", които се превръщат в черна котка за "червените". През миналата седмица те ги елиминираха на полуфиналите в турнира за Купата на България след драматично равенство 3:3 на "Българска Армия" и общ резултат 6:5, а сега спряха "армейците" и в борбата им за титлата.

Домакините бяха без наказаните Антонио Вутов и Филип Филипов, които получиха червени картони в миналия мач между двата тима от полуфиналите за купата на страната. Наставникът на гостите Любослав Пенев смени на вратата Черниаускас с Данте Стипица за тази среща.

Преди мача играчите на Ботев опънаха голям транспарант "Чико, всички сме с теб", оказвайки морална подкрепа на легендата Динко Дерменджиев, който от няколко дни е в болница – в тежко, но стабилно състояние.

През първата част „армейците“ владееха повече топката, но не създадоха кой знае какви положения за гол. При едно от тях Атанасов шутира от около 25 метра, а вратарят Кайзер изби в корнер. В 25-ата минута Али Соу поиска дузпа след единоборство с Пиргов, но не получи такава.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В 37-ата минута звездата на „канарчетата“ центрира от корнер и Пиргов отправи удар с глава, но топката премина на сантиметри покрай дясната греда. Две минути по-късно Кайзер реши да  финтира Тиаго, а не да изрита напред върната топка и бе на път да сгреши, но халфът не успя да чукне кълбото в мрежата зад стража. До края на полувремето не се случи нищо интересно и съперниците се оттеглиха на почивката без гол.

През втората част картината на терена не се промени особено. Гостите владееха повече топката, но нямаха никаква идея как да преодолеят отбраната на Ботев и да стигнат до така желания гол. „Канарчетата“ пък продължиха да разчитат на контраатаки. Неточни удари отправиха Балтанов от домакините и Али Соу от „червените“. В 72-ата минута Кристиян Малинов игра умишлено с ръка в центъра на терена, но съдията Ивайло Стоянов реши да не му показва втори жълт картон.

Така се стигна до 83-ата минута, в която „канарчетата“ поведоха след поредната си контраатака. Неделев изведе великолепно Феребори Доре, който финтира Нуно Томаш и с шут по земя вкара за 1:0. И след гола „армейците“ не намериха сили да отвърнат на удара. Все пак в 91-ата минута ЦСКА можеше да изравни след груба грешка на Терзиев, който опита да върне назад, но подаде на Али Соу и нападателят остана очи в очи с Кайзер, но вратарят се хвърли самоотвержено и изби, а при добавката младият Смоленски шутира над вратата. В последните секунди от добавеното време Тодор Неделев (90+4) преодоля Томаш и с фалцов удар оформи крайния резултат.

След успеха си Ботев (Пд) излезе четвърти с 51 точки. ЦСКА остава втори с 65 точки и 5 по-малко от лидера Лудогорец.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019