ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК!

Нова спънка изникна пред ремонта на стадион "Българска армия" в "Борисовата градина" в София.

След като преди дни активисти изпратиха писмо до РИОСВ с искане да не одобри инвестиционния проект заради липсата на подробен устройствен план (ПУП), днес еколози пожелаха оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Инициативата е на "Зелени закони", която се финансира от „Отворено общество“, освен Тома Белев, участват и бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, екологът Петко Ковачев, Стефан Аврамов от швейцарската фондация WWF и журналистката Вера Стаевска, пише Еко Новини.

Ремонтът на стадион Българска армия се планира да започне през есента, но разработването на оценка за въздействие върху околната среда е дълга и тежка процедура и обикновено продължава с години.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

От 2019 г. Столична община разработва Подробен устройствен план на Борисовата градина. В момента се провежда публично обсъждане на предложеният проект. Като част от тази процедура зелените искат да се възложи ОВОС.

В началото, чрез конкурс, се възлага разработване на Задание - какво трябва да съдържа ОВОС. Конкурсът за определяне на фирма, която ще прави Заданието е обжалваем пред КЗК и Административният съд. Това може да отнеме почти година. Обжалваемо е и самото Задание.

След това процесът продължава с възлагане и търг кой ще прави и самия ОВОС. Той също е обжалваем на две инстанции - пред 3 и 5 членен състав на Върховният административен съд. Разработеният ОВОС също е обжалваем на две инстанции.

Примерите за такива дълги процедура са много. Поради подобни обжалвания на зелени неправителствени организации, някои линии на метрото бяха забавени с години. Същото важеше и за завода за боклук. По подобни причини се бави и приемане на плана за управление на парк "Витоша".

Преди около месец от ЦСКА представиха проект за ремонт и реконструкция на стадион Българска армия. Той планира всички дейности да са в рамките на съществуващото съоръжение. То е капацитет от 16 000 зрители и нова визия за прилежащото пространство, но без да се навлиза и засяга Борисовата градина.

Законът не изисква за ремонт да се прави ОВОС. Той е задължителен ако се изгражда нов стадион, който засяга части от Борисовата градина.

Капацитетът на сегашния действащ стадион е 23 000 души - новият е със 7000 по-малко, което предполага и по-малък екологичен натиск върху зелените системи в "Борисовата градина". В компетенциите на Столична община и кмета Фандъкова е дали ще приемат искането на еколозите от „Зелени закони“ за ОВОС.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!