Назначението на Алан Пардю за технически директор на ЦСКА предизвика истинска сензация не само в България, но и в Англия. Вчера БЛИЦ СПОРТ ви представи кратка ретроспекция на кариерата на 59-годишния британец, а днес ще ви запознаем с една друга страна на бившия треньор на Радостин Кишишев и Светослав Тодоров в Чарлтън.

Пардю е познат в Англия не само с качествата си на футболен специалист, но и на доста колоритен в жестовете си, а на моменти дори привлича внимание със скандални изказвания и прояви.

Скандалите съпътстват треньорската му кариера още от първите му години. През 2003 г. Пардю напуска Рединг, клубът, дал му път в професията, след като му е отказано да поеме Уест Хям. Тогавашният собственик на „роялистите“ Джон Мадейски дори се обръща към върховния съд, но жалбата му е отхвърлена. Така Пардю получава възможността да се присъедини към лондонския клуб.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Първоначално обаче не е приет добре от феновете на „чуковете“, които недоумяват защо Алан Пардю отказва да живее в любимата им източна част на столицата, ами предпочита провинциалната обстановка в Съри.

През 2006 г., когато все още е начело на Уест Хям, Пардю влиза в конфликт с Арсен Венгер, който по това време е мениджър на Арсенал. Първата му критика към французина е през март 2006 г., когато Алан Пардю недоволства от факта, че Венгер пуска на терена отбор без нито един англичанин в мача срещу Реал (Мадрид) в Шампионската лига. В отговор мениджърът на Арсенал го обвинява в ксенофобия.

„Не мога да приема твърденията, че съм расист или ксенофоб. Все пак съм женен за шведка и работя ежедневно в мултикултурна среда с множество играчи от други държави. Почитател съм на работата на Венгер, но искам да защитя и английските футболисти. Жозе Моуриньо постигна успехи в Челси с гръбнак англичани в състава си. Ако аз отида да работя в Португалия, ще настоявам да имам повече местни играчи в отбора си“, обяви Пардю в своя защита.

На 5 ноември 2006 г. разправията между двамата се пренася край страничната линия. Тогава Арсен Венгер блъска Пардю. Французинът твърди, че е бил провокиран заради бурната реакция на опонента си след победата на Уест Хям, постигната в края на мача с „артилеристите“. Венгер дори отказва да се ръкува с мениджъра на „чуковете“, както е прието, и след това е глобен от Футболната асоциация.

През октомври 2007 г., вече като мениджър на Чарлтън, Алан Пардю нахлува на терена по време на мач с Хъл Сити, за да разтърве сбиване между играчи на двата тима, при което Лойд Сам и Йън Ашби са изгонени. Пардю отхвърля основателните обвинения, че с намесата си само е влошил ситуацията в скандала.

В първия кръг на сезон 2013/14, когато е начело на Нюкасъл, специалистът бута съдия по време на мача. Поводът е спор между двамата дали топката е напуснала очертанията на терена. Пардю твърди, че е излязла в тъч, докато реферът дава сигнал играта да продължи. Впоследствие мениджърът се извинява за постъпката си, която описва като нелепа.

В началото на 2014 г. възниква спор между Алан Пардю и Маунуел Пелегрини, който е начело на Манчестър Сити. Уругваецът обвинява мениджъра на Нюкасъл, че оспорва всяко съдийско отсъждане и така влияе на работата на реферите. В отговор последва реплика от Пардю, която е засечена от телевизионните камери и хората успяват да прочетат по устните му: „ш**бана дърта к**ва“.

Два месеца по-късно Алан Пардю удря с глава Дейвид Мейлър от Хъл Сити по време на мача на „тигрите“ с Нюкасъл. Мейлър се опитва да върне бързо топката в игра с изпълнение на тъч, но мениджърът на „свраките“ се опитва да му пречи. Последва сдърпване, при което Пардю нанася удара си, а съдията го гони на трибуните. На 11 март му е наложено наказание от ФА - седем мача без да води отбора си и глоба от 60 000 паунда. Нюкасъл също не оставя скандала без последствия и му налага финансова санкция от 100 000 паунда.

Сега Алан Пардю ще трябва да се потопи в обстановка, където скандалите и острият език обикновено са ежедневие. От тази гледна точка сигурно няма да му е лесно да се адаптира към условията в българския футбол.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ