Новият изпълнителен директор на ЦСКА Пенко Пенков даде интервю пред сайта на централния фенклуб на "армейците" - www.armeici1948.com.

- Здравейте, феновете на ЦСКА знаят много малко за вас. Бихте ли ни разказали повече за себе си?

- Завършил съм немска гимназия в София и след това право. Специализирал съм за кратко в Австрия. Много голям и стар фен на ЦСКА съм. Почти никога не изпускам мач на "Армията", гостуване или мач в чужбина. Поканен съм от новите собственици за изпълнителен директор. Като юрист, който има опит в работата с документи и документация ще се опитам да помогна за преструктурирането на клуба и за работата срещу проблемите, които сме имали и имаме като клуб. Ще работя основно в администрацията на клуба и няма да отговарям за никакви спортно-технически въпроси. Извън ЦСКА имам участие в клуb "Брилянтин" и други заведения. Занимавам се със строителство. Строя жилищни сгради в София.

- Точно от юридическа гледна точка са най-големите проблеми на ЦСКА в последните години.

- Моята дейност ще бъде основно там. Може би не знаеш, но моят баща е известен юрист в България. Собственик е на една от петте най-големи правни кантори в България. Това ми дава надежда, че с неговата логистична подкрепа ще бъдем коректни, ще имаме изрядни документи, ще имаме добри договори. Баща ми също е привърженик на ЦСКА.

- Към настоящия момент какви юридически казуси стоят пред ЦСКА? На кои бивши треньори, играчи и служители дължим пари?

- Има много. Доста неизплатени суми и доста неизяснени казуси. Има казуси и дела от над 10 години. Надявам се в рамките на следващата година всичко да бъде решено и тези стари казуси по един или друг начин да бъдат изчистени. Няма клуб във света, който да няма текущи задължения. Няма клуб, който да не разсрочва задължения, да не преструктурира дадени дългове, да няма текущи задължения, въобще да не бъде “гъвкав” при решаването на проблемите в тази насока. Нашата цел на новото ръководсто и по специално на мен е да “покриеме” задълженията, да изчистим спорните въпроси и да бъдем коректни към всички, които в даден момент са били партньори на клуба.

- Вие сте човекът, който към момента е най-добре запознат с подадените в БФС документи за лиценза на ЦСКА. Има ли поводи за притеснение по тази линия?

- Всички формални изисквания са изпълнени. По повод лиценза се свърши доста работа. Не само от мен, но и от хората, които бяха в клуба към момента.

- Какви цели си поставя новото ръководство относно представянето на ЦСКА в Европа? Има ли отделен бюджет за лятна селекция?

- От моя гледна точка би било грозно да обсъждаме участие в Европа преди да сме го постигнали. Имаме доста “непокрити” задължения и е некоректно да говорим за бюджет за селекция. Аз лично се надявам да се промени начинът, по който се прави селекция и всеки един футболист, който идва в ЦСКА да бъде предварително внимателно проучен. Да се знае има ли качества, желание и амбиция да играе в клуба.

- Как стоят нещата със задълженията към настоящите футболисти и служители на ЦСКА?

- Има забавени заплати и задължения към футболисти и служители. Някои от тях са изплатени. На някои са забавени повече на някои по-малко. Това е наследство от миналото, което не може да бъде решено с магическа пръчка. Нашето желание е преди Великден по-голямата част от заплатите да е изплатена, а до мачалото на май месец цялата.

- Ако може да споделите възгледите ви относто работата с ДЮШ на ЦСКА?

- Това е голямата ми лична болка. Юношите са неоснователно пренебрегнати още от най-ранна детска възраст и нямат елементарни условия за подготовка. Личен ангажимент имам към тях и се надявам да имаме финансови възможности, значително да подобрим школата. Това означава голяма инвестиция. Много работа относно подготвени треньори, относно методология. Най-вече започваме с подобряване на материалната база.

- До колко са верни информациите за назначаването на испанец начело на ДЮШ?

-Не са верни. Ние тепърва ще се запознаваме с настоящите треньори в ДЮШ и техните възгледи. При всички положения реорганизация в школата ще има, но това не означава смяна на ръководители и треньори. Ние не можем да имаме претенции към тях, докато те нямат достатъчно добра материална база.

- В сегашната ситуация на финансова криза ще има ли преразглеждане на договорите с футболистите с цел редуциране на разходите?

- Редуциране на разходите ще има, но не чрез намаляване на заплатите, а чрез намаляване бройката на фуболистите. В момента тя е необосновано голяма.

- Какво ще бъде политиката на клуба относно маркетинга на ЦСКА?

- Школата, маркетинга, правната защита на клуба са приоритети на новото ръководство. В маркетинга на ЦСКА ние вече имаме и конкретно ново име. Това е Любов Кирилова. Тя ще работи за подобряване имиджа на търговската марка.

- Каква е към момента ситуацията със собствеността на стадион "Българска армия" и какви са плановете за него?

- Много далечна тема. Нека първо се оправим с по-простите проблеми. Естествено, ако ЦСКА се превърне в един модерен клуб, той се нуждае от нов стадион, но това е следваща тема. Едно просто нещо - отваряне на втори вход на сектор Г ще помогне много на феновете и ще предотврати блъсканиците на входа. Първият въпрос на събранието, който поставих, е за отварянето на повече каси на стадиона. Аз като фен съм израстнал с тези проблеми. Просто започваме да оправяме нещата едно по едно. Първо да платим на хората, които работят в ЦСКА. После, за да освободим например 10-15 футболисти трябва да говоря със всеки по 5 пъти. В момента чакам Гари Гунглаусон. Той не е виновен, че не е достатъчно добър футболист за ЦСКА и сме го довели ей така.

-Кой ви запали по ЦСКА и как започнахте да ходите на мачове?

- Спортувал съм. Тренирах тенис на "Армията" в ТК ЦСКА. И оттогава започнах да ходя на почти всеки мач. Майка ми е бивша състезателка на ЦСКА по тенис и ски и фамилно съм свързан с клуба. Първите ми мачове в провинцията са преди 90-та година.

Интервюто с Пенков в интернет страницата на "армейските" фенове - ТУК