Тодор Батков и Георги Иванов назначиха нов старши треньор в “Левски”, въпреки очакванията да не предприемат промени преди Нова година. Наставник на "сините" стана Николай Костов, който е непознат за голяма част от футболната ни общественост. Вестник "ШОУ" запознава верните си читатели с 48-годишния специалист.
 
"Бях световно неизвестен футболист. Играх в два периода в "Левски", но не съм юноша на този клуб, а на "Добруджа", побърза да уточни Костов, който е родом от Генерал Тошево, но впоследствие се преселва в Добрич. Именно там спецът прекара последните месеци, след като се раздели с украинския "Металург" (Донецк). Костов предпочете да не работи известно време, за да бъде до жена си и детето си.
 
Треньорска кариера:
Печели купа в Кипър
 
В треньорската си кариера 48-годишният Костов никога не е ставал шампион. Тя стартира вродния “Добруджа”, където е помощник-треньор. Следва престой в Кипър, където поема втория тим на "Анортозис" през 1999 г. През сезон 2001/02 започва и работата му с първия състав. Тогава кипърският гранд завършва на втора позиция в класирането, само на 1 точка зад шампиона АПОЕЛ (Никозия), който в момента учудва всички със силното си представяне в Шампионската лига. Титлата се изплъзва от Костов, но той успява да изведе "Анортозис" до спечелването на Купата на Кипър.
През следващата година тимът му отново е вицешампион. И този път "Анортозис" е само на точка от титлата, която отива в ръцете на "Омония" (Никозия). През 2003/04 кариерата на Костов продължава в друг клуб на острова на Афродита - скромния "Онисилос", където в момента играят българите-кадри на ЦСКА Константин Мирчев и Кристиян Узунов. С този тим Костов не постига нищо, дори го закопава. Отборът завършва на предпоследното 13-о място и изпада от елита, след като е претърпял цели 19 загуби през сезона. Логично се стига до раздяла. След това Костов започва работа в "Олимпиакос" (Никозия), който извежда до 4-ото място. През сезон 2005/06 идва ред на АЕК (Ларнака). С този си тим българският спец стига само до 8-о място. В следващия сезон Костов се завръща на бял кон в "Олимпиакос". Този път представянето на отбора е по-разочароващо. Тимът завършва чак на 11-ата позиция, само на няколко точки над зоната с изпадащите. Така Костов решава да приключи с Кипър и да се отправи към нова дестинация. През 2007 г. отива да работи в Армения, където поема местния "Бананц". Води го обаче едва няколко месеца, след което става треньор на "Металург" (Донецк), където е бившият ас на ЦСКА Велизар Димитров. Именно начело на украинския тим Костов се задържа най-дълго - около 2 години и половина. През първия си сезон в Украйна спецът изведе "Металург" до 4-ото място. В следващия тимът финишира осми, но стига до финал за Купата на Украйна, в който губи с 2:3 от "Таврия" след продължения.
 
Характер: Строг
до краен предел
 
Николай Костов е известен със строгия си характер. Държи играчите си изкъсо като в казарма. Въвежда желязна дисциплина и ред. Който го наруши, си пати жестоко. В Кипър още се носят легенди как българският треньор спипал местен футболист да пирува в ранните часове. На другата сутрин Костов го накарал да направи 20 обиколки на стадиона. Играчът припаднал на петата от махмурлук и преумора. В Украйна пък хванал четирима от “Металург” да играят на комар. Накъсал картите пред очите им и ги изправил да стоят наказани до стената в хотелската стая чак до изгрев слънце. “Строгостта му е пословична. Няма такъв треньор тук, у нас, като него. Обича да повишава тон и да крещи. Футболистите имат голям страх от Николай Костов. Той обаче не е пресолява нещата. Когато отборът побеждава, разпуска малко юздите, с които дърпа играчите. Позволява им да се повеселят вечерта, но на другата сутрин всичко е по старому”, разказа пред “ШОУ” украинският журналист Виталий Яремчук.
Костов никак не обича някой да се намесва в работата му. Настоява това да бъде клауза от договора, който подписва. При престоя му в “Металург” обаче членове на Управителния съвет започнали да го привикват и да настояват кой да играе и кой да е резерва. Костов удържал на думата си и веднага хвърлил оставка. Президентът на клуба не я приел. И на секундата уволнил тези, които се мъчели да дават акъл на българина. Точно след година нещата се повторили. Костов бил категоричен: “Сега няма как да ме спреш. Отивам си! Аз нося отговорността и аз искам да имам пълната спортно-техническа власт. След като ми я отнемате, нямам място повече тук!”, отсякъл Костов.
Той е голям привърженик на бързия и динамичен футбол. Както и на комбинативността и играта без топка. Най-много мрази тези, които се скатават. Забележи ли, че някой гледа да мине метър, го глобява солено. Маниак е на тема статични положения.
“Ники има записи на стотици заучени положения, които се използват от най-известните отбори в света. Обича да ги налага и практикува в отборите, където се намира. Еталони за него са “Аякс” от началото на 70-те години и днешният тим на “Барселона”. Костов държи нападателите да се връщат назад и да помагат на халфовата линия и защитата. Бедна ви е фантазията какво ще им се случи на тези, които не изпълняват указанията му. Най-малкото ще бъдат забити на резервната скамейка. Със сигурност ще направят някоя друга обиколка на стадиона за здраве. Това е любимото му наказание. Да накара някого да се гърчи от тичане, докато не изплези език като куче”, разказаха пред “ШОУ” близки до Николай Костов.
 
Пестелив е, не
си пада по лукса
 
Николай Костов не е от хората с широка пръсти. Не обича и да си угажда. Къта парите, които е спечелил. По-голямата част ги вкарва в банки, за да трупа лихви. С останалите живее повече от скромно. Не харесва лукса. “Не е от хората, които ще извадят 100 лева примерно за пуловер от марков бутик. Часовникът му например струва около 40-50 лева. Костюмите му също са евтини. Не веднъж ни е казвал, че най-рядко се задържа пред огледалото. Е, държи на външния си вид, но не е от тези мъже, които се чудят как да се пременят и каква нова прическа да си направят”, разкриват приближени на треньора още любопитни подробности, свързани с неговата личност.

Kostov.jpg
Костов мразел бакшишите. Когато посещавал заведение, се дразнел, че келнерите не му връщат рестото. По същия начин реагирал и когато се налагало да ползва такси.
“Докато беше в Украйна, плъзна слух, че взел да ходи из казината и да играе на комар. Той не обича нощните заведение. Камо ли такива, където се правят залози. Винаги иска да е победител и полудява, когато чуе за уговорени мачове. Често ни е казвал, че ако някой от неговия отбор участва в такива далавери, ще му откъсне главата!”, добавят от обкръжението на Николай Костов.
 
Не е лаком за пари
 
“Вземай, но по-малко. Така ще направиш купчина с пари. Лакомията ще те изяде и ще те направи беден”. Това е житейската максима на Николай Костов. Източници на “ШОУ” съобщиха, че специалистът никога не е поставял високи финансови изисквания на местата, където е работил. Изключение не правят и преговорите, които води за треньорската пост в “Левски”. Когато Тодор Батков го кани на среща, му предлага 10 000 евро месечна заплата. Николай Костов изобщо не се пазарил, а приел от раз.
“Направо съм учуден. За първи път ставам свидетел на подобно нещо. Обикновено треньорите настояват за повече, вдигат цената си. Костов се съгласи директно на тези пари”, признал собственикът на “Левски”.
Пак по негово настояване договорът му е само до края на сезона. При положение обаче, че спечели Купата на България и вкара “сините” в тройката в крайното класиране, Костов ще вземе солидни бонуси. Говори се, че премията му ще бъде в размер на 30 000 евро. “Ники предпочита да взема при свършена работа. Затова сега заплатата му не е висока – спомнете си колко получаваха Мъри Стоилов и останалите треньора на тима. За сметка на това обаче Костов ще получи допълнително възнаграждение, ако вземем Купата и финишираме минимум на третото място. Отделно това ще означава нов договор за него, в който, повярвайте, заплатата му вече няма да е само 10 000 евро”, уточняват осведомени.
 
Как ще се погажда с Гонзо?
 
Много от източниците ни, запознати със случващото се в "Левски", прогнозираха, че новият треньор няма да може да мели брашно с Гонзо. Именно от Георги Иванов зависи дали Костов ще успее при "сините". Като треньор в сянка, легендарният пловдивчанин се провали и с проекта "Ратко Достанич" и със схемата "Ясен Петров". Факт е, че Гонзо беше любимец на Сектор "Б", но вече загуби голяма част от поддръжниците си. Сега Иванов е настоял пред Тодор Батков да назначат не чак толкова именит специалист, когото да могат да контролират и той най-вече да се съобразява с тяхното мнение. Гонзо се надявал Костов да е просто една пионка и той да продължи да бъде силният човек на "Герена". Николай обаче отсече публично на първата си пресконференция, че няма да позволи никой да се намесва в делата му. И че ще си тръгне на секундата, ако вмешателството е налице.
"ШОУ" вече нееднократно ви информира, че Батков не смее да махне Георги Иванов, тъй като много пъти е опирал за пари именно до него. Гонзо спира да упражнява треньорската си дейност с идването на Костов, но се стяга да реди селекцията тази зима. Новият наставник обаче едва ли ще позволи някой друг да му купува футболисти.
“Ники е силен характер. Бъдете сигурни, той вече е настоял пред Батков никой да не си пъха носа с работата му. Имал е предвид конкретно Гонзо!”, убедени са приятели на Николай.
Още от първия си ден на "Герена" Костов засегна индиректно Георги Иванов. На официалното си представяне спецът изтъкна, че поема отбора в много тежък момент. Костов определи играта на "сините" от последните мачове като трагична, а думите му пред журналистите страшно много вбесили Гонзо.
 
Женен е, има една
щерка, богата кипърка
го сваляла напразно
 
Николай Костов е женен от 20 години за Красияна. Двамата са неразделни, макар че Ники е имал доста ухажорки. Особено в периода, когато е треньор в Кипър. Местна бизнес дама лудва по него. Прави всячески опити да го вкара в леглото си и да развали брака му. Костов обаче не килва в страничната пътека и остава верен на съпругата си. Двамата имат дъщеря, която е всичко за Николай.
“Направил й е банкова сметка. И от десетина години и внася пари. Винаги е казвал, че жена му и дъщеря му са неговият смисъл на живот. Ники мрази хората, които не знаят как да закрепят брака си. Ненавижда свалячите, женкарите. Според него това са комплексари или такива, които не са си поживели на младини. Признавал ни е, че като млад е имал доста връзки. Както се казва – находил се е достатъчно.
 
Върти бизнес с дамски бутици
 
Николай Костов и съпругата му Красияна имат собствен бизнес. Публична тайна е, че Ники и жена му са кумове на Велислав Вуцов и неговата половинка Светла, които пък в момента се развеждат. Той и Вили стават приятели в края на 80-те години, когато са съотборници в столичния “Академик”. Преди 5-6 години заедно с Вуцови откриват магазин за дамски стоки в центъра на Варна. В началото търговията върви повече от отлично. Костов вкарва от Кипър обувки, чанти и други женски аксесоари. Впоследствие обаче бизнесът зацикля. Двамата с Велислав се изпокарват, а магазинът е затворен. Оттогава Николай и Вили не си говорят.
kostov_vili_dj_teddy.JPG
 
“Така е. Отдавна не са приятели. Бяха близки, сега не могат да се понасят. След като Ники пое “Левски”, ваши колеги побързаха да напишат, че са заедно, че са неразделни. Нищо подобно. В момента Костов отново има дамски бутик, но той е в Бургас. Отвори го преди около две години заедно с Неделчо Матушев, сегашният треньор на “Черноморец-Поморие”. Ники и Неделчо са близки от доста време. Даже когато Костов напусна арменския “Бананц”, уреди на неговото място да дойде Матушев. Красияна също е голяма приятелка със съпругата на Неделчо. Те двете управляват бутика, а мъжете се грижат за финансирането”, поясниха информатори на вестника на народа.
Освен в “Левски” е носил екипите и на “Добруджа”, “Ботев” (Враца), “Славия”, “Академик” (София) и “Анортозис” (Кипър).
ГЕОРГИ ПЕЕВ