Новият треньор на Славия Александър Тарханов даде интервю за популярния руски сайт "Чемпионат", където разказва за новото си предизвикателство в столицата на България, както и какво очаква от него. Както вече стана ясно, 61-годишният бивш треньор на московските ЦСКА и Спартак от вчера е наставник на "белите" от "Овча купел".

"Хубава страна, доброжелателни хора. Ние сме славяни и това ни прави близки по манталитет. Отдавна се познавам с президента на Славия и с агент, който работи с клуба. Вече ме бяха канили в България, но тогава имах задължения в Русия и нямаше как да тръгна (б.р. - преди години е отклонил предложение на "Левски"). През 2011-а в Самара ни гостуваше Славия - и първия отбор, и детската формация. Така че имаме отношения не за първа година. Неотдавна отново заговорихме да подновим сътрудничеството. Обсъдихме някои принципни моменти и си казах: "Защо пък не!?". В момента даже гледам мача на Славия с Берое и знаете ли, интересен футбол показва отборът - скоростен, атакуващ. За да взема решение, ми трябваше един ден. Аз съм такъв - бързо взимам решения. Имам усещането, че ще ми дадат да работя. Дори Анчелоти в книгата си пише, че това е един много важен аспект - отношенията на президента и треньора“, коментира Тарханов.

Попитан дали поема Славия на сляпо, без да е гледал нито един мач на живо, треньорът каза, че е имал примерна представа за отбора, а също така е наясно, че академията на "белите" е най-добрата в България. "Гледах и набор 2000 - всичките са добре обучени момчета. Редовно идват специалисти от Германия и Австрия, които работат и с децата, и с треньорите. За мен това е много близка тема“, коментира спецът.

"До 10 януари отборът е в почивка, на 11-и започваме. Имам 40 дни да настроя играта на отбора както искам. Но с риск да се повторя, и сега има достатъчно добри футболисти в Славия“, добавя Тарханов.

Той обаче отказва да коментира общо нивото на българското първенство и как би се сравнило с отборите от средата на руската Премиер лига. Според него в срещата на Славия и Берое времето летяло бързо - "Значи играта не е лоша, достатъчно скоростна. В българския футбол има своя специфика - в защита не се стои. Атакуват и едните, и другите. Вижда се футболът, а това е идеално за мен. И в Академията на Славия учат децата на нападателен футбол.“

Тарханов реално ще бъде четвъртият специалист от бившия СССР, който ще работи у нас след Олег Базилевич в Славия през 80-те години, както и миналите през "Левски" Вячеслав Грозни и Владимир Федотов. И тримата са оставили добри впечатления у нас, така че и новият наставник на "белите" се надява да продължи тази традиция. Мартин Кушев и Владимир Иванов-Фугата ще бъдат асистенти на треньора, като на тях той възлага големи надежди за по-бързата му адаптация.

"Славия не е била шампион от почти 20 години, но за цели в момента е рано да говоря. Искам първо да се запозная с отбора. Имам доста видео, ще гледам мачовете през отпуската до 11-и януари“, добавя Тарханов.

Легендата на ЦСКА (Москва) смята, че може да вземе няколко млади и талантливи руски играчи, които да помогнат на Славия. Такива като Слава Подберьозкин, който никой не слагал в сметките за сериозния футбол, но вече е водеща фигура в Урал.

"Вярно е, че съм играл дълго време в ЦСКА (Москва), но треньорството е съвсем друг въпрос. Не винаги изключителните футболисти стават компетентни треньори. Пеле и Марадона бяха легендарни играчи, но не станаха такива треньори", добавя Тарханов.

"А" ГРУПА - СЕЗОН 2015/2016

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016