След две години и половина в английския Лутън Таун, Симон Слуга направи нова крачка в кариерата си, парафирайки договор с Лудогорец. Общо за "шапкарите" в 94 мача, той успя да запази мрежата си непокътната 26 пъти. Слуга имаше оферти от Белгия, Нидерландия, Полша, Турция, САЩ, ОАЕ, но избра разградчани.

"Подписах с Лудогорец в Анталия, дойдох да мина медицински прегледи и да парафирам договора си. След това се отправих към Англия, защото жена ми и едногодишният ми син Габриел останаха на Острова. И тъй като там има здравни осигуровки, разни регистрации, а и много други неща, исках да помогна с изнасянето ни", коментира стражът на "орлите". "Сега родителите ми ще дойдат в Лутън, за да помогнат на жена ми, защото вече се връщам в България, за да започна финалната фаза на подготовката преди началото на сезона. Трябва да намеря и апартамент, за да могат жена ми и синът ми да се присъединят към мен“, каза Симон Слуга пред хърватско издание.

- Защо ти е апартамент? В Transfermarkt пише, че си подписал само до юни 2022 г.? 
- Не знам какво пише там, защото имам договор за 3 години и половина (смее се).

- И така, доволен ли си? Независимо, че премина от силната втора английска лига в малко по-скромното българско първенство? 
- Да, много съм щастлив и доволен. Ако не беше така, дори нямаше да ставам част от този проект. Лудогорец е голям клуб, за мен беше чест, че изобщо се интересуваха от мен. Те са шампиони 10 години подред, играят в квалификациите за Шампионска лига, играят в Лига Европа. Освен това договорът ми изтичаше след шест месеца, а в Лутън явно решиха да изчакат с преговорите за нов до март или април, така че вече реших да търся най-добрия вариант за себе си. Клубовете се съгласиха, аз също и всички сме щастливи и доволни.

- Ти идваш за заместник на Кристиян Кахлина. Чувал ли си се с него? 
- Не сме се чували, но имаме общи приятели, чрез които получих информация от него, че всичко е страхотно в клуба. Същото ми каза и Роман Безяк, който игра за Лудогорец преди да дойде в Риека. Затова вярвам, че направих добър избор.

- Не трябва да имаш проблем с комуникацията? Все пак селекционер е словенецът Анте Шимунджа, а ти вече си работил, и то много успешно, с неговия сънародник Матяж Кек? 
- Да, имаме още една връзка (смее се). Запознахме се и първото впечатление след разговора е страхотно. От нашите разговори мога само да кажа, че е топ експерт и вярвам, че ще продължа да се развивам. Що се отнася до комуникацията с другите, не би трябвало да има проблем. Тъй като българският език е разбираем, имам още един словенец за съотборник – Жан Карничник, а клубът е пълен с чуждестранни играчи от години. Английски пък се говори на всяка крачка.

- Значи не се страхуваш за мястото си в отбора на Хърватия за Световното първенство в Катар в края на годината? 
- Изобщо не искам да стигам толкова далеч. Всички искаме да играем на Световното първенство и да бъдем част от този отбор. Но смятам, че сега най-важното е да бъдем истински в тренировките, после в мачовете и тогава треньорът най-добре ще прецени кой може да му помогне. Разбира се, със смяната на лигите и аз се замислих за това, но повтарям, най-важното е да си на максимума.

- Твоят съотборник в националния отбор Мислав Оршич получи оферта от Бърнли, но не я прие. Знаеш какво е да играеш на Острова. Щеше ли Оршич да се справи добре в този футбол? 
- Сигурен съм, че ще го направи, защото Оршич е страхотен играч. И видяхме това срещу английските клубове, с които Динамо игра. Освен това Оршич е прекрасен човек и би се вписал във всеки отбор.