С почти пълно единодушие (28 гласа "за" и 1 "въздържал се") общинските съветници гласуваха за отпускане на общо 300 000 лева субсидия на футболния Етър от Община Велико Търново. Това стана ясно, след като на днешната сесия на местния парламент бе гласувана допълнителна сума от 150 000 лв.

На 15 юни т.г., след като стана ясно влизането в елита, футболният клуб чрез неговия председател на Управителния съвет проф. Георги Камарашев отправи молба към кмета Даниел Панов за повишаване на субсидията. 
„Представителният отбор на Етър придоби право за участие в първа професионална лига за спортно-състезателната 2017/2018 година, което е най-високото стъпало на футбола в България. Изискванията към клуба се повишават, в т.ч. и разходите и финансовите параметри за издръжката му. В тази връзка молим да бъде разгледана и повишена със 150 000 лв. субсидията за текущата 2017 г., гласувана от Общински съвет Велико Търново“, се казва в писмото от клуба.

На тази основа кметът на града Даниел Панов отправи предложение до местния парламент, в което предложи на основание чл. 21 ал.1 т.6 от ЗМСМА, чл. 124 ал. 2 от Закона за публичните финанси да се измени финансовия план от Решение 517 от 26 януари т.г. към програмата за развитие на спорта на територията на Община В. Търново, т. 2.8 за Футболен клуб „Етър Велико Търново“, като сумата от 150 000 лв. стане общо 300 000 лв.

Съветниците бяха категорични, че направеното от ръководство, треньори и футболисти заслужава адмирации и трябва да бъде подкрепено. „Поздравявам кмета г-н Панов, проф. Камарашев и целия отбор за връщането на Етър в елита. Специално поздравявам обаче Александър Нанков, ако не беше твоят ентусиазъм и идеализъм, отборът нямаше да стигне от „В“ до „А“ група“, заяви общинският съветник Стоян Витанов, при което цялата зала се присъедини с аплодисменти.

Общинският съветник Николай Илчев каза, че Етър вече е там, където заслужава и изказа своето задоволство за облагородяването на тренировъчното игрище западно от „Ивайло“ и благодари за реакцията на кмета Даниел Панов, проф. Георги Камарашев и администрацията. „Първенството обаче започва след броени дни и хората трябва да имат информация като се случва с обществените поръчки за осветлението и тренировъчните терени“, попита Николай Илчев.

Веселин Узунов също заяви, че подкрепя предложението, но иска да се уточни тези допълнителни 150 000 лв. от коя партида ще бъдат взети – дали от общите 485 000 лв. за спорт. „Сумата няма да се отпуска наведнъж, а поетапно на траншове от допълнителни приходи и с промени в бюджета, тогава нещата ще се оформят, а сега гласуваме само основното съгласие“, поясни зам.-кметът Снежана Данева-Иванова. В крайна сметка с 28 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ съветниците гласуваха субсидията за футболния клуб.

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа