Преди 6 години в Бургас шумно се реализира първата до онзи момент акция срещу „черното тото”. Арестувани бяха 11 футболисти на елитните тогава „Черноморец” и Нефтохимик, а за организатори на схемата бяха посочени Иван Сивов и Тодор Пачев, съобщава "Флагман".

Седмица по-късно се оказа, че „черното тото” не е тото, а само нелегални залози, които са извършвани в кратък период – месец, месец и половина. Задържаните бързо бяха освободени заради липса на доказателства, а най-тежките наказания, които получиха от съда бяха незначителни. Става въпрос за тези, които не искаха години да висят по съдилищата и побързаха да приключат сагата. Други като Пламен Димов водеха дълги процеси и изчистиха имената си, като бяха напълно оправдани.

През 2014 година комисията за отнемане на имуществото, придобила популярност като „Комисията Кушлев” наложи запор на имотите и финансовите средства на един от обвиняемите – Тодор Пачев, който прокуратурата сочеше за организатор на схемата. Сякаш, за да напомнят, че е имало акция срещу „черното тото” КОНПИ(Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, б.а.) запорира всички имоти и банкови сметки на Пачев и започна невиждана данъчна проверка за период от 10 години назад.

Под възбрана бяха поставени два апартамента в Бургас, два гаража, жилище в Слънчев бряг, идеални части от къща в село Воден, земеделски земи, два автомобила и банкови сметки за близо 400 хил.лева. Всичко това на обща стойност 1,22 млн.лева.

От Комисията тогава изпратиха съобщение до медиите, с което информираха, че техни инспектори са направили проверка и установили „разминаване между доходите и разходите на Пачев”.

От 2014 година Тодор Пачев започва дълга съдебна битка, която успява да спечели с влязло в сила решение №691/2018 на Върховния касационен съд (ВКС). Между кориците по делото стават ясни изключително интересни подробности – как на ангро са правени изчисления за разходите на семейството му.

След 4 години Пачев успява да докаже, че доходите му са чисти. Странно защо инспекторите на КОНПИ са пропуснали това, че майка му от 1998 година живее и работи в Щатите и е помагала с немалки суми на семейството, а той и брат му Иван Пачев са имали успешен бизнес с недвижими имоти.

Искът за отнемане на имотите и парите му е отхвърлен на три поредни инстанции, а от няколко седмици е паднал запора на цялото имущество и банкови сметки на Тодор Пачев, показала проверка на изданието..

С това се слага окончателен край на аферата "черно тото", рухнала като Вавилонската кула.