Изпълнителният директор на Левски Павел Колев гостува в предаването „Тази сутрин“ по bTV, където коментира ситуацията при „сините“ в условията на финансова криза в клуба и на пандемия от коронавирус. Шефът на „сините“ обясни защо клубът е против прекратяването на първенството и назова точната сума, с която в момента Левски разполага.

„Ситуацията е трудна за всички. Не само футболните клубове, но и за частните фирми. При нас ситуацията е лоша. Разчитаме единствено на приходи от продажбата на артикули и дарения. Заради ситуацията няма как в клуба да влизат пари от продажбата на билети и абонаментни карти“, обяви Колев.

„В момента Левски разполага с около 450 000 лева. Повечето от тези пари са в сметката за дарения, които отиват за дълговете. След направените оптимизации на разходите, на клуба му трябват над милион и 200 000 лева на месец. През последната година получавахме парите редовно от собственика, дори по 2 милиона на месец. Освен това се направиха и инвестиции в базата в размер на 1,6 млн. За последно с Георги Попов се чухме преди Нова година. Васил Божков за последно го видях в средата на януари, когато беше срещата с феновете. Нямам никаква комуникация с него или негови представители. Аз от медиите разбрах, че не е в България“, допълни изпълнителният директор на Левски.

„На теория е възможно Левски да има нов собственик, но това зависи от волята на мажоритарния собственик. Към момента Георги Попов държи над 86% от акциите. Пред мен не е заявявал, че може да се откаже от акциите. При обявяване на несъстоятелност няма значение кой е собственик. Тогава е важно какви са активите на клуба и как ще се платят дълговете. Ние обаче не мислим за фалит на Левски. С моите колеги от администрацията и феновете се борим да спасим клуба. Задълженията ни са между 15 и 16 милиона, което е двойно по-малко от това, което заварих, когато започнах работа преди година. Сумата не е за пренебрегване, а е сериозна. Има 16-17 съдебни дела срещу Левски, като 1/3 от тях са заведени от един агент на играчи. Става дума за трансфери между 2012 и 2017-18 г. Вероятно става дума за 300-400 000 лева. Има хора, които се отказаха от делата си срещу Левски. Иван и Андрей са сред тях.“, обясни шефът на „сините“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„В момента не плащаме на футболистите. Нямаме достатъчно средства за това. За последно платихме половин заплата за януари. Тази седмица правим всичко възможно да платим и втората половина. Не водим разговори с играчи за разтрогване на техните договори. Преди да разпуснем отбора заради извънредното положение, настроението в отбора беше добро. Момчета, които са от по-дълго време в Левски, проявяват разбиране. През годините също се е случвало да не взимат парите си навреме, но тогава не е имало обяснение защо е забавянето“, призна изпълнителният директор на Левски.

„За Левски спирането на първенството би било пагубно. Това е основният ни аргумент, тъй като в отсъствието на мачове се търпят загуби. От друга страна в цяла Европа се правят опити да продължат сезоните, а и УЕФА отвори прозорец в календара с отлагането на Евро 2020. Ние би трябвало да се възползваме от тази възможност и да довършим сезона. Трябва да изчакаме и да видим как ще се развие ситуацията. Да бъдем оптимисти и да с надяваме, че заразата от коронавирус ще бъде овладяна. Не съм съгласен с Тодор Батков, че Левски в момента не може без модела „Бащица“. За последния месец и половина феновете подпомогнаха бюджета на клуба с над 1,5 милиона лева с дарения и покупка на артикули, билети и абонаментни карти. Ако това се наложи в България, както е традиция в Западна Европа, тогава може да се смени досегашния модел“, завърши Павел Колев.

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020
Купа на България - сезон 2019/2020