Отговорникът за поставянето на ВАР в България и член на съдийската комисия Петър Петров обяви, че с предстоящите домакински мачове на Лудогорец и ЦСКА в края на седмицата започват тестовете на ВАР преди самото въвеждане на системата за плейофите в efbet Лига.

„Идеята за въвеждането на ВАР бе на съдийската комисия от декември 2019 година. Тази система е част от правилата на играта футбол. Тя не е експеримент. Иновациите и технологиите постоянно ще навлизат. Да се надяваме, че в следващите години ще навлязат още иновации в спорта. С решение на Изпълкома на БФС през февруари 2020 стартирахме проекта. Подготовката беше в няколко направления. Трябваше да бъдат изпълнени условията на ФИФА. Не бъдат ли изпълнени изискванията на ФИФА, няма да бъде разрешено да се провеждат мачовете с ВАР. Мониторингът ще бъде през следващите четири години и половина – до лятото на 2025 година. Ние нямаме право на грешки, защото има жестоки санкции от страна на ФИФА. Атанас Фурнаджиев, Кирил Домусчиев и Венцеслав Стефанов определиха фирмите, към които да се обърнем, към фирмите провайдъри. Избрахме пет фирми и се спряхме на децентрализирания вариант. Четирите вана са тук“, коментира Петров.

„Стартираме с 15 мача в плейофната фаза. Започваме от 12 март технологичния тест на ФИФА. ФИФА на база датите, които сме дали без да ни уведомява пристига техният представител и вижда дали правим този технологичен тест. Дали правим всичко, което те имат като изисквания. Ще сертифицираме всички наши стадиони от 23 до 26 кръг. Инвестицията е в размер на 1 700 000 евро. 200 хиляди евро ще бъдат платени с първата вноска, след това на разсрочено плащане по 375 хиляди евро на година. Гръцката футболна федерация за една година плаща 2 милиона евро. Те имат подписан договор с друга фирма и са заделили 10 милиона евро за реализирането на проекта. Нашата система е близо пет пъти по-евтина. Ще видим дали ще бъде по-ефективна“, добави той.

„Съдиите минаха през октомври на офлайн обучение на симулатор тренажор. За да получи сертификат всеки един от нашите рефери трябваше да ръководи два мача и да бъде два мача във ВАР стаята. Сертифицирахме 20 съдии. Имаме и една женска ВАР двойка. С тях ще кандидатстваме за участие на световното първенство през 2023 година в Австралия и Нова Зеландия. Трябва да им подсигурим календар", oбясни Петров.

„Стартираме с тези 15 мача, защото ФИФА не иска да има прекъсване. Обучението е приключило на 1 март и съдиите веднага трябва да започнат да практикуват. Всички стадиони с изключение на един изпълняват условията. Първият тест е на 12 март от 17 часа на срещата Лудогорец – Арда. Сертифицираме стадиона. Два часа и половина преди мача клубът домакин ще предостави юноши, които по наша инструкция ще разиграят инциденти, които ще им подадем. Вторият стадион, който ще бъде сертифициран е стадион „Българска Армия“ в неделя преди срещата ЦСКА – Етър. Третият стадион е националният преди четвъртфинала ЦСКА 1948 – Арда. На националния стадион ще се провеждат и финали за Купата на България. Той трябва да приеме срещи между водещите отбори. Много важен стадион е, за да бъде сертифициран“, каза Петров.

„На 20 март ще бъде сертифициран „Арда Арена“ преди мача Арда – Локомотив Пловдив. Стадионът в Кърджали е образцов. На 21 март от 14:15 е мачът Берое – ЦСКА и ще сертифицираме стадион „Берое“ в Стара Загора. Много добре подготвен стадион, на който всички изисквания са изпълнени. Лаута ще бъде сертифициран след изборите. Те са сигурни участници в първата шестица и евентуално стадион „Тича“ във Варна също ще бъде сертифициран веднага в кръга след изборите. След това последователно до 26-ия кръг ще сертифицираме всички стадиони", продължи той.

"Всички очевадни грешки, които биха били допуснати, надявам се на 100% да бъдат проверени. Главният съдия на терена си е главен съдия. Главният съдия е човекът, който решава и взима окончателното решение. Хубавото на системата е, че дава на главния съдия да отиде и да види от няколко ъгъла. Отивайки до монитора за проверка той има право на втори шанс и може да промени своето решение, ако прецени, че трябва да го промени. Той ще вземе окончателното решение. Възможно е да не промени решението си. ВАР няма да има отношение относно накъсването на играта. Ще видим в реална обстановка докъде сме стигнали и дали ФИФА ще ни одобри", каза още Петър Петров.

Купа на България - сезон 2020/2021

efbet Лига - сезон 2020/2021
Класирането в първенството