Броят на отборите в родния футболен елит ще бъде увеличен на 16, но това ще стане от лятото на 2022 г. БЛИЦ анонсира за това решение още в сряда.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Сезон 2021/22 ще се проведе по правилата на досегашния формат. В края на шампионата в efbet Лигата директно ще изпадне само един отбор, а предпоследният ще играе бараж с четвъртия от Втора лига. Първите три тима от класирането на втора дивизия директно ще спечелят промоция за елита.

„Преценихме, че догодина ще е по-добре да останат 14 тима, а чак от сезон 2022/2023 да се въведе формат с 16 тима. Така тимовете ще се подготвят финансово и инфраструктурно далеч по-добре. Решението се дължи на факта, че изпаднал отбор няма моралното право да остане в дивизията, така се губи състезателният характер на първенството“, обяви президентът на БФС Борислав Михайлов.

„При 16 отбори отново ще има баражи. Втора лига ще бъде съставена от 20 отбора. Ще бъдат включени и дублиращи тимове“, уточни Михайлов.

„Доволни сме от ВАР. Това е много добър механизъм, за да облекчим съдиите, които биват притискани постоянно. ВАР успокоява футболисти и клубни ръководители. Ще го използване във всеки един мач. Затова намаляваме и леко съдийските такси“, поясни босът на БФС.