Пет от деветимата арестувани по-рано днес привърженици на ЦСКА бяха осъдени, а четирима са оправдани. Задържан бе още един запалянко, чието дело ще бъде утре. Той бе закопчан тази сутрин в Кюстендил, където опита да се укрие.

Четири дежурни състава от Софийски районен съд разгледаха 9 административно наказателни производства, внесени по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни прояви (ЗООРПСМ), след футболната среща между "Левски" и ЦСКА, проведена на 26 февруари.

Както е известно, "червените" победиха с 3:1 на "Герена", а фенове на "армейците" бяха изкарани от сектор "Г" на полувремето на дербито. Агитката на ЦСКА счупи предпазната ограда, след което атакува органите на реда с камъни, павета и други предмети. Полицаите изтикаха привържениците извън стадиона и през второто полувреме гостите останаха без публика. След изкарването от сектора за гости "червените" фенове предизвикаха масови безредици в центъра на София.

ВИДЕО ОТ АКЦИЯТА НА МВР

БЛИЦ публикува решенията на Софийски районен съд:

1.К.З. (1983 г.) - е наказан със задържане в поделенията на МВР за срок от 20 денонощия и забрана да посещава спортни мероприятия в страната и чужбина за срок от две години и половина, за това че е повредил високоговорител. По делото има данни, че това е повторна хулиганска проява от страна на К.З.

Младежът обаче е оправдан за обвинението, че е унищожил имущество – ограда в сектор „Г”.

2.Й. И. (1988 г.) е признат за виновен, че е извършил хулиганство, изразяващо се в повреждане на имущество – ограда, както и за хвърляне на метални и бетонни парчета по полицейските служители. Административното наказание на младежа е задържане в поделенията на МВР за срок от 15 денонощия. Съдът наложи на Й.И. и забрана да посещава спортни прояви за срок от една година.

Й.И. е оправдан по първоначално повдигнатото обвинение, че е унищожил имущество.

3. М. С. (1988 г.) е виновен в това, че е хвърлял камъни по полицаите и е нахлул на спортния терен на стадиона. Наказанието му е глоба – от 200 лева. И той е оправдан по обвинението, че е участвал в унищожаване на имущество.

4. И.Г. (1988 г.) е виновен, защото е хвърлял тежки предмети по полицаите , които биха могли да застрашат здравето им. Съдът е приел, че деянието е извършено умишлено. И. Г. е наказан с глоба в размер на 400 лева и забрана да посещава спортни мероприятия в страната и чужбина за срок от една година и шест месеца.

5. И.И. (1991 г.) е повредил метална врата на стадиона, за което е наказан с глоба от 200 лева и една година забрана да ходи по мачове.

Младежът е оправдан по обвинението, че не е изпълнил полицейско разпореждане да прекрати действията си.

6. В. Н. (1983 г.) е оправдан по обвинението, че е откъртил и хвърлил метална решетка в района на сектор „Г”.

7. М. П. (1993 г.) е оправдан, по обвинението, че е хвърлял камъни и бетонни отломки по зрителите в сектор „А”.

8. Б. П. (1985 г.) е оправдан, по обвинението, че е носил забранен предмет – запалена факла и я е метнал по полицаите.

9. В. Л. (1992 Г.) е оправдан, че е участвал в събарянето на ограда и хвърляне на предмети.

Последните четирима младежи са оправдани, поради това че предоставеният снимков материал, не подкрепя обвиненията срещу тях и направените предложения за наказание.

Решенията на съда са окончателни и не подлежат на обжалване.