Ощетени столичани скочиха на БФС заради предстоящия строеж на базата на националните отбори по футбол в "Бояна". Те съобщиха за БЛИЦ, че премиерът Пламен Орешарски най-сетне е поиска среща с ръководителите на бунта. Протестиращите са твърдо против строежа на базата върху нереституирани земи в столичния квартал "Бояна".

Представителите на ощетените столичани ще търсят виновните за нарушените си права на частна собственост - обсебването на  общински имоти от частни лица, близки до администрацията с констативни нотариални актове и обстоятелствени проверки; забавянето и неиздаването на удостоверение по чл.13 от  Закона за възстановяване на земеделските земи; неправомерното отстъпване на право на строеж от страна на Столична община и Областна управа-София град за строителство на ново спортно съоръжение на УЕФА върху имоти, които не са безспорна държавна или общинска собственост и подлежат на възстановяване на реалните им собственици – граждани на София и техните наследници.

Водач на протестите е Граждански инициативен комитет с председател Светла Ваташка, протестът се подкрепя от  Обединени сдружения под Витошката яка с председател Здравко Младенов, Сдружение „Независим обществен контрол” с председател Иван Димитров, Гражданско сдружение „Хармония” с председател Дончо Иванов и  от Коалиция за устойчиво развитие.

Вече цяла седмица жителите на квартал "Бояна" в столицата денонощно охраняват източния вход на резиденция "Бояна", недоволни от шашмите на администрацията, която бави реституирането на земите им, а в същото време отрежда върху тях право на строеж на спортно съоръжение на УЕФА. Заедно с Коалиция за устойчиво развитие те връчиха преди 10 дни петиция за случващото се на еврокомисаря Янез Поточник, дошъл в София за откриването на новата сграда на представителството на ЕК в София. Еврокомисарят обеща разследване на гражданските петиции за установяване на грешките на администрацията и възстановяване на нарушените граждански права.