Иван Найденов, чиито бъбрек бе изваден след сблъсък с играча на Несебър Атанас Рибарски снощи, ще може да играе футбол. “Ще направим всичко, за да остане на терена. Иван е на едва 27 години, най-добрият ни футболист. Операцията е минала добре, той си почива. Вярвам, че с него всичко ще бъде наред. Ще изчакаме да се възстанови и ще направим всичко възможно да му се трансплантира бъбрек и да играе. Събираме пари, защото подобна операция е много скъпа и тежка”, коментира пред БЛИЦ изпълнителния директор на Спартак Живко Великов.

Относно ситуацията около сблъсъка шефът на “соколите” заяви: “Винаги съм казвал, че футболът е само спорт. Не трябва да се случват подобни неща. Ще вземем сериозни мерки срещу Несебър и онова момче Рибарски. Още снощи ми се обадиха от още 3-4 отбора да ми кажат, че това не му е първи подобен случай. Контузил е играч на Балчик с лакът. Ще гледаме записа и ако подозренията на всички в отбора, че това е нарочно се оправдаят ще стане страшно. Момчетата са убедени, че го е ударил умишлено с коляно в бъбрека. До нас стигна информация, че онзи треньорът им Джангъра (бел. ред. Има предвид шефа на школата Николай Русев, треньор на Несебър е Валери Дамянов) е заповядал, да го контузят. Ако е така ще вземем сериозни мерки”.

”Надявам се Иван да се оправи, защото е страхотен човек и футболист. Много добро момче е, кротък и скромен, душичка. Не заслужаваше това, което му се случи. Погрижихме се нищо в болницата да не му липсва. Семейството му е при него и му дава кураж. Всички в отбора стояхме в Бургас до средата на нощта. Сега няколко футболисти тръгнаха натам, за да го видят. Утре ще отидат други и така. Голяма помощ ни оказа собственикът на Черноморец Митко Събев. Той уреди всичко около приемането му в болницата и бързата реакция на лекарите”, завърши Великов.

Ако Найденов се възстанови няма да първият футболист, който играе с присаден бъбрек. Националът на Хърватия Иван Класнич претърпя трансплантация през 2007 година и се завърна в игра само седем месеца след операцията. Органът е взет от баща му, след като организмът му отхвърля този на майка му. Той обвини Джон Тери, че нарочно го е ударил в бъбрека при загубата на “шахматистите” от Англия с 1:5 преди няколко дни. Класнич е първият футболист с трансплантиран бъбрек, играл на голямо първенство – Евро 2008, където вкара и два гола.

В последната година Спартак преживя няколко трагедии. Тимът изпадна от “А” група, а скандалният собственик Иван Славков, който бе в затвора, се оттегли. В края на май треньорът на “соколите” Анатолий Кирилов загина трагично в автомобилна катастрофа.
ВЕНЕТА ЯНЕВА/БЛИЦ