Едно момче се превърна в основен виновник за сътресенията в “Левски”. Милен Василев от Миньор (Перник) наказа “сините” за победата насред “Герена” с 1:0. Историческа победа на Миньор, която ни даде повод да потърсим автора на попадението. Ето какво разказа за себе си и преживяването на “Георги Аспарухов” футболистът пред БЛИЦ:

-Милене, вкара гол, с който победихте “Левски” и стана виновник за напускането на треньора им Николай Костов.
-“Левски” не ме интересуват, имах положение, реализирах го. Радвам се, че победихме, защото това наистина е исторически успех. Преди мача прочетох, че Миньор не е побеждавал “Левски” в София от 27 години. Е, вече тази статистика е в историята.

-Радваш ли се, че вкара победното попадение? Чувстваш ли се герой?
-Чак герой, не. Искам да продължа да играя така и да затвърдя доброто впечатление. Радвам се, че победихме, това беше важното. Целият отбор играхме много добре, мобилизирани и логично постигнахме успеха.

-Вече бившият треньор на “Левски” Николай Костов преди двубоя ви нарече средняшки отбор.
(прекъсва ме). Той е освободен, нали така. Изпати си от думите си. Не е редно да се говори по такъв начин, всеки отбор трябва да бъде уважаван.

-Какви са целите на Миньор този сезон?
-Нямаме цели, нали виждате класирането. Борим се да минем, колкото се може по-напред, но нищо повече. Нито можем да изпаднем, нито да доближим по-предно класираните. Всеки мач играем за успех и се надяваме да радваме феновете.

-Преди мача с “Левски” имахте лоша серия. Феновете поискаха оставката на Стойчо Стоев след загуба от Черно море насред Перник.
-Да, така беше. Има няколко човека, по-възрастни, които скандират тези думи. Иначе агитката ни подкрепя, стои зад отбора. Надявам се сега след победата над “Левски” да сме измили малко срама от по-слабите мачове, които направихме.

-След загубата в “Левски” казаха, че са ви подценили. Говори се, че и част от футболистите им не са играли, били сте ги съмнително?
-Стига с тези глупости. Всеки път така става. Когато по-скромен отбор надвие един от грандовете и започва да се приказва, че е имало уговорки. Само аз си знам какво ми беше на терена, как ми пулсираше главата. По едно време не можех да се движа. Който разбира от футбол и следи нещата по-отблизо, ще види, че вчера играхме на ръба на възможностите си.

-Дори и Тони Евтимов, емблемата на Миньор, не е вкарвал победно попадение в София срещу “Левски”.
-Тони е при нас, помощник треньор е. Поздрави ме след мача, но не сме коментирали кой знае колко за двубоя. Мач като мач, не знам защо толкова се вдига шум. Да, бихме “Левски”, но се случва, всеки може да загуби.

-Ще има ли специални премии за победата на “Герена”?
-Г-н Вангелов влезе при нас в съблекалнята след мача и каза, че ще ни зарадва с бонуси. Прави му чест, че винаги идва при нас и открито казва как стоят нещата.

-Вкара гол на Пламен Илиев, който пази на вратата на "Левски"?
-Не знам дали хората знаят, но с него сме големи приятели. И двамата сме от Ботевград. Той е по-малък от мен с няколко години, но треньорът ми го взимаше и тренираше с нас. Поздравихме се след мача вчера, пожелахме си успех.

-След гола срещу “Левски” веднага някой ще каже, че отиваш на “Герена”. В ЦСКА или “Левски” би играл, на кой отбор си привърженик?
-На нито един от двата, казвам го честно. И като малък не съм имал пристрастие. Аз съм от Перник (смее се). Играя в Миньор и съм от Миньор. После ще видим. Всеки би се радвал да играе в един от софийските грандове. Дотогава има време, дано съм направил впечатление и ме наблюдават. Всичко ще си дойде по реда, но нека продължа да играя добре.

-Вкара и на ЦСКА преди време, тогава обаче играеше в Сливен.
-Да, паднахме с 1:3 за Купата на България. Аз отбелязах попадението за Сливен. Пак ви казвам, за мен няма значение на кого бележа, не изпитвам сантименти. Вкарвам с радост и на ЦСКА, и на “Левски”.

-Кой те откри за футбола, разкажи малко повече за себе си?
-Роден съм 1988 година в Ботевград. Започнах да тренирам в “Балкан” при Илия Крумов. Записах мачове за мъжкия тим и в “Б” група. След това обаче дойде Мирослав Миронов. Доведе си негови футболисти, а мен и още момчета ни освободи. Гледа ме само в една тренировка и то тонизираща. Каза, че не съм му нужен. Спрях и не играх 1 година. Тогава бях на 16-17 години, не помня вече. Нормално, в един такъв момент психиката ти да рухне. Като малък исках да стана футболист, мечтаех да играя, но не мислех, че ще стигна до тук. А и след като Миронов ме освободи си казах: “ако стане, стане, ако не – здраве да е”. След това отидох в “Ботев” (Козлодуй), отборът беше във “В” група. Изкарах известно време и отидох на проби в Сливен. Тогава Дуци Симонович беше треньор, хареса ме и останах. Изкарах половин година.

-Какъв треньор е Дуци?
-Според мен добър, казвам го, защото съм работил с него. Казва добри и точни думи преди мач, успява да мотивира футболистите. Малко е избухлив, но всеки човек си има характер.

-След мача с ЦСКА, в който вкара гол с екипа на Сливен, Симонович каза, че те е взел от Козлодуй за 120 лева, вярно ли е?
-(смее се). Той се пошегува тогава. Истината е, че отидох в Сливен на проби и останах. Не знам какви е била финансовата страна на нещата.

-Кой те запали по футбола?
-Никой, ритахме по цял ден в квартала. Отидох да се запиша да тренирам и така стана всичко. В семейството нямаме някой футболист, за да съм наследник.

-Родителите ти запалени ли са, идват ли да те гледат?
-Баща ми е голям левскар. Като им вкарах вчера гола ми се обади, поздрави ме. Какво да прави, пожела ми още много голове. Майка ми не следеше мачовете, но сега се събира с нейна приятелка и ме гледат. Рядко идват на стадиона. Повече идват да ме гледат приятели от Ботевград, с които продължавам да държа връзка.

-На кой футболист симпатизираш?
-На Зинедин Зидан, много ми харесваше. Нямам любим български футболист. Т.е., имам, казва се Милен Василев (смее се).

-На кой отбор от чужбина си фен?
-Харесва ми играта на Барселона. Правят страшни неща. Но не мога да кажа, че съм фен на Реал Мадрид или Барселона, просто в момента ми харесва тяхната игра.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ