Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Ще посмее ли БФС да отреже главата на “Левски”? Става въпрос за видеото на БЛИЦ TV, което разбуни духовете в цяла България, а и не само. Клипчето от агитката на “сините” в Ловеч обиколи Европа, та и останалия свят. Фенове на “Левски” издигнаха плакат с поздрав за рождения ден на Адолф Хитлер и добавиха: “Той беше прав”. По наредбите на БФС, както и строгите изисквания на УЕФА и ФИФА, трябва да има нулева толерантност към подобни действия, особено поява на нацистки знаци, елементи и поздрави. Дисциплинарната комисия заседава днес и се очаква решение. Видеото на БЛИЦ TV стана повод за треперене и чупене на пръсти, как да бъдат наказани “Левски”, а и Литекс, чиято агитка също издигна плакат с надпис “ЧРД. Да изчистим България за един ден”, подсещайки за рождената дата на Хитлер. Спасението за ловешките привърженици е, че това беше само надпис, нямаше нацистки рисунки, което може да ги спаси от солена глоба.

Точка 37, алинея 2 в правилника на БФС ясно казва: "За действия или бездействия, с които ясно се обижда достойнството на лице или група лица чрез презрителни, дискриминационни или унизителни думи или действия, свързани с раса, цвят на кожата, език, религия или произход, на извършителя или на ПФК/ФК се налагат следните наказания...В алинея 2 е дописано - Когато привърженици на отбор нарушат алинея 2 по време на срещата, се налага имуществена санкция не по-малко от 37 500 лева на клуба, към който принадлежат привържениците, независимо от формата на вината - умишлено или поради небрежност.

Важно е какво е описал в доклада делегатът на двубоя в Ловеч Стоян Велчев и дали е преценил, че има нацистка проява. По гореспоменатата точка глобата е 37 500 лева. Възможно е да се смята, че провинението е рецидив, тъй като вече веднъж през сезона “Левски” беше наказан с лишаване от публика за един мач, заради бой на феновете в Пловдив.

Тогава вече е възможно за по-сериозно наказание, като например отново мач без публика или лишаване от домакинство. Предвид предстоящото дерби “Левски” – ЦСКА е почти немислимо, че Дисциплинарната комисия и БФС ще бъдат смели и изведнъж ще отсъдят по правилата. Ако обаче продължат да се правят на интересни, идва УЕФА, а тя не прощава подобни изцепки. Тогава БФС ще го отнесе.