Hавръх Деня на лъжата 1 април министърът на спорта Свилен Нейков ще трябва да убеждава българския парламент, че истината е една - България няма нищо общо с евентуално уреждане на контролата с Естония, играна на 9 февруари в Истанбул.

Спортният министър бе привикан на парламентарен контрол. Нейков ще трябва да отговаря на въпрос на депутата от СДС Михаил Михайлов. Питането ще е базирано на това замесена ли е България в скандала с "черно тото" около приятелската среща в Турция, завършила 2:2, като и четирите попадения бяха вкарани от дузпи. 

Министър Нейков ще изложи обоснованото си становище за медийното свързване на лица от България с евентуалното уреждане на крайния изход от срещата.

Амбициите на депутата от СДС да призове отговорниците за спорта у нас на импровизиран разпит се родиха точно преди 3 седмици. Точно след публикацията на списание "Щерн", че федерациите на България, Естония, Латвия и Боливия са получили хонорари между 40 000 и 80 000 евро, за да се навият на контроли в Анталия.

Тогава Михаил Михайлов призова председателя на парламентарната комисия за спорта Огнян Стоичков да привика Нейков и президента на БФС Борислав Михайлов. След проведени лични разговори на Стоичков с двамата футболни шефове обаче той прецени, че всички налични доказателства към момента са предадени на ФИФА и няма нищо ново за излагане по случая, пише "24 часа". От БФС, разбира се, се ангажираха да уведомят парламента и министерството своевременно, ако има обратна кореспонденция по темата от световната централа.

"Забъркани сме в грандиозен международен скандал. Комисията да извика министъра и шефа на БФС и при съмнение за нарушение случаят да бъде предаден на прокуратурата", каза преди три седмици Михаил Михайлов.

Друг е въпросът, че прокурори едва ли ще могат изобщо да подхванат случая, тъй като срещата се е провела на територията на друга страна и родната прокуратура няма необходимата юрисдикция. /БЛИЦ