Изпълнителният директор на Левски Павел Колев призна, че клубът е бил пред фалит само намесата на Васил Божков е променила нещата. Шефът говори за дълговете и наложителните промени в клуба.

"Ако искаме да запазим Левски, са нужни спешни мерки. Ситуацията е такава, каквато е -  дружество със свръх задължения. Това поставя нещата на карта. Ако не се беше намесил Васил Божков, Левски щеше да фалира много скоро“, сподели Колев пред "Диема спорт".

„В първите дни ситуацията в клуба беше доста тежка. В детайли относно структурата на дълга на Левски няма да влизам, защото не е уместно. Не е такава сумата със сигурност. Много ми е трудно да направя прогноза относно дълга на Левски. Левски първо трябва да се класира за европейските клубни турнири по спортен път и след това да получи лиценз. В това отношение Левски е поставен в много тежка ситуация, защото информацията, която е подадена към УЕФА не е била коректна. Колегите от УЕФА са го установили и за това са наложили това наказание".

"Аз знам кой ме е поканил, знам откъде идва финансирането за спасяването на Левски, а оттам-нататък има процеси, които ще се реализират. Васил Божков е най-хубавото нещо, което се е случвало на Левски през последните 10 години. Остава най-важното – да се платят задълженията към НАП. Има процедура, която трябва да изпълним. Тя е разписана. Цялото задължение към НАП е една колосална сума, която ще изисква доста време, за да бъде изплатена. Откакто Спас Русев е в Левски, клубът не е погасявал задълженията си към държавата - 6 милиона главница към НАП и 2 милиона лихва. Сумата е близка до действителната. Не мога да кажа дали Васил Божков ще бъде официален и едноличен собственик на клуба“, добави изпълнителният директор.

„Аз изпълнявам това, за което съм нает. Занимавам се със съвсем други неща. Поканата да заема поста на изпълнителен директор дойде от Васил Божков. Преди това имах покана и от Спас Русев, но не успяхме да стигнем единомислие. Няколко дни по-късно ми се обади Васил Божков. Имахме съвпадение на идеи и беше перфектна възможност да помогна на Левски и да покажа на себе си, че мога да се справям с определени неща. Васил Божков на мен нищо не ми е обещавал. Обсъждахме начините за спасение на Левски. Както той, така и аз имахме предварителна информация. Начертахме план, в който трябваше аз и двама членове да направим детайлен одит. Когато одита приключи, разбрахме каква е цялата сума и започнахме да правим плащания и да погасяваме".

"На първо място трябваше да се смени треньора. Георги Дерменджиев е назначение на Васил Божков. Обсъдихме кандидатурите и стигнахме до решението, че това е най-подходящата. Станимир Стоилов не е бил сред кандидатурите. Със Станимир Стоилов съм говорил много пъти, дори след назначението на Георги Дерменджиев. Станимир Стоилов е в друга орбита. Аз лично смятам, че ако той не направи някакъв компромис в името на Левски, ще е много трудно Левски да може да си позволи такъв треньор. Би било перфектно, но ще изисква голям компромис от негова страна".

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Изобщо не сме коментирали темата Наско Сираков. Не смятам да го предлагам, защото това не е моя работа. Аз като изпълнителен директор нямам сред задачите си да намирам президент на клуба. Аз с Наско Сираков съм приятел от дълги години, както и с Мъри. Мястото на Сираков във футбола трябва да бъде доста над оперативната работа, която аз изпълнявам в момента. Когато си постигнал успехи, е нормално да изчакваш нещо друго. Левски вероятно ще има спортен директор, когато се намери точния човек. За спортен директор сме обсъждали имена, но не сме набелязали, защото това е двустранен процес. Левски е в много трудна ситуация, ако някой очаква да се изсипе златен дъжд на стадион „Георги Аспарухов“ това няма как да се случи. Левски трябва да мисли дългосрочно относно поста на спортен директор“, каза още изпълнителният директор.

„Средствата, които са инвестирани не отговарят на качеството, което отговаря за Левски. Футболистите не са подбирани, както трябва. Габриел Обертан е минало за Левски. Той е футболист с визитка. Със сигурност един от най-добрите футболисти, които е играл в България. Той беше неуспешен експеримент за Левски. Ако беше дошъл при други условия, нещата щяха да са други, но не се случи така. Не очаквайте да коментирам заплатата на Обертан. Знам каква беше. За Левски беше жизненоважно да се раздели с него. Левски е европейски клуб. Нямам право да коментирам сумата, за която сме продали Обертан. Раздялата със Славиша Стоянович беше абсолютно европейска. Много съм доволен как се случиха нещата. Много скоро ще стане ясно къде той ще продължи своята кариера и каква е била ситуацията. Той бе намерил верния тон към футболистите, но по една или друга причина резултатите, които той постигна не бяха удовлетворяващи.“

„Таван на заплатите има от момента, в който аз пристигнах в клуба. Дори след затягането на коланите Левски ще има приличен бюджет и ще бъде конкурентен на останалите кандидати за шампионската титла. Опитваме се да намалим бюджета за заплати с 30%, но това няма как да стане веднага. До този момент с нито един футболист не е воден разговор да си намалява заплатата. Такива разговори ще се водят, но след края на сезона. В момента такава тема няма да помогне на никой. По-важното е Левски да се представи по-добре до края на сезона и след това ще преценим как да процедираме. На този етап не са водени разговори нито с Яблонски, нито с Цветкович, нито с Кабрал за подновяването на техните договори“, завърши Павел Колев.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019

Следете с БЛИЦ: Първа лига - трансфери и подготовка