Унгарецът Виктор Касай ще ръководи решителната световна квалификация България – Чехия. В бригадата влизат още Габор Ерош и Дьорд Ринг, а четвърти рефер е Шандор Сабо.

38-годишният печатар от Татабаня само веднъж е свирил мач на “лъвовете”. Това се случи на 3 септември 2010 г., когато на “Уембли” в Лондон паднахме с 0:4 в европейската квалификация.

Касай е в съдийската листа на ФИФА от 2003 година. Роден е на 10 септември 1975 година и по професия е консултант във фирма за копирни услуги. Той е ръководил над 80 мача от евротурнирите, като дебютира през 2001 година. През 2007-а свири на световните финали за младежи до 21 години, а след това е повикан за Европейското първенство и олимпийските игри през следващата година, като на Игрите е четвърти съдия на финала.

Върхът в кариерата му е финалът в Шампионската лига между Барселона и Манчестър Юнайтед през 2011 г. Тогава негови асистенти бяха именно Габор Ерош и Дьорд Ринг, които и сега ще му помагат в София. По този начин Виктор стана едва вторият унгарски съдия, който получава наряд за финал на голям турнир. Първият е Шандор Пул, който ръководи финала между Италия и Бразилия на Световното първенство в САЩ.

Той води четири мача от последното световно първенство в Южна Африка, включително и полуфинала между Германия и Испания, завършил с победа за „иберийците“ с 1:0.  Унгарецът реферира още мачовете от груповата фаза между Бразилия и Северна Корея, и между Мексико и Уругвай, както и осминафиналът САЩ – Гана.

Той се прочу, когато призна, че е сгрешил по време на мача Англия - Украйна на Евро 2012. Тогава Касай не призна гол на Украйна при резултат 1:0 за Англия. Марко Девич преодоля Джо Харт, но топката беше изчистена от Джон Тери, въпреки че беше преминала голлинията. Съдията на линията не сигнализира на Касай, че има гол. Унгарската бригада пое изцяло отговорност за грешката.

"Трудно бих могъл да понеса това, което се случи. Веднага осъзнахме, че сме направили грешка. Не можем да променим случилото се", коментира Касай.

Унгарецът е враг и на Христо Стоичков. През април 2013 г. Легендата на България и Барселона изригна срещу съдията, който ръководи полуфинала от Шампионската лига между Байерн (Мюнхен) и каталунците. Срещата завърши 4:0 в полза на германците, а две от попаденията бяха нередовни. От Барса имаха претенции и към първото попадение на Байерн, а пък от щаба на баварците изразиха недоволство заради неотсъдени две дузпи в тяхна полза.

“Виктор Касай е зъл и корумпиран. Вторият и третият гол на Байерн не бяха редовни, нямаше и дузпа. Това щеше да бъде различно, ако ФИФА бе позволила използването на камери, както е в тениса, побесня Камата. - УЕФА не иска да включи тази система, защото има намесени пари, но това ще бъде решение и на проблема с насилието във футбола. Най-известните рефери не работят добре, не искат да учат, тъй като това изисква усилия, а те и така си вземат добри пари."