Димитър Пенев днес отново е в Австрия. Този път в ролята на почетен президент на ЦСКА преди мача с Рапид от груповата фаза на Лига Европа. Чичо Митко многократно е посещавал средноевропейската страна – като футболист и в ролята на старши-треньор.
 
Преди 24 години той отново е в Австрия, но не във Виена, а в Инсбрук. ЦСКА играе с местния Сваровски-Тирол първи двубой от турнира за купата на УЕФА. Пената е наставник на “червените”, в чийто редици на европейската сцена тъкмо започват да блестят Христо Стоичков, Любослав Пенев и Емил Костадинов - легендарното трио, открито именно от великия треньор.
 
Българските футболисти и треньорският щаб са настанени в супер хотел в Инсбрук – последен писък на модата. Най-слисан от всички е Димитър Пенев, който впоследствие разказва на свои приятели за западното чудо. “Влизам аз в стаята и токът светна, без да съм натискал копчето. Взе да духа един вятър, да става едно течение”, разправял ошашавеният Стратег, който за първи път през живота си видял автоматично включване на осветлението. А въпросният вятър, който духал, всъщност се оказал...климатик.  
 
Вечерта всички трябва да слязат за вечеря, но само Димитър Пенев се бави. Минават десетина-петнайсет минути, но Стратега го няма. След като вече всички са започнали да хапват, Чичо Митко най-накрая слиза в ресторанта с широка усмивка. На въпрос защо се е забавил, той отговаря пред своите помощници: “Абе каква беше тая тоалетна, заключих се в нея. Въртя насам, въртя натам – вратата не се отваря. Накрая нещо хлопна и се отвори.”
 
На другия ден - 17 септември 1986 година, е мачът със Сваровски-Тирол. Пената отново трепе рибата с поредния си уникален гаф. На разбора той съветва своите момчета да си отварят очите на четири и да пазят силните халфове на противника, най-добър сред които е Щайнбауер. Но понеже е абсурд да запомни имената на съперника, Чичо Митко прекръства въпросния футболист на Оня с многото букви.
 
“Изпопадахме от смях, когато Пената се изцепи с думите: “В средата дръжте здраво Оня с многото букви, защото е опасен и с левачката и с десния.” Честно казано, освен Щайнбауер имаше поне още един футболист на Сваровски-Тирол с дълго име, но не знам защо Димитър Пенев си заплю само него и го вкара в богатия си с бисери речник”, разказва пред БЛИЦ играч на ЦСКА от този период.
 
Час преди началото на битката над Инсбрук се изсипва страхотен дъжд. Двубоят на стадион “Тиволи” все пак започва и още в 14-тата минута Христо Стоичков отбелязва първия си европейски гол. Камата поема топката по лявото крило, финтира десния бек и с диагонален мощен удар пронизва вратата. 1:0 за ЦСКА.
Дъждът обаче не спира... Времето плаче... Дали заради нечуваните бисери на Пената, дали от мъка заради очертаващата се загуба на домакините. Италианският арбитър Лонги след консултация с дежурния делегат решава да прекрати срещата. Взема се решение мачът да бъде отложен за другия ден. Така едно денонощие по-късно двата отбора отново застават един срещу друг. Дъждът отдавна е спрял, а неприятното е, че двубоят стартира при резултат 0:0.
 
В състава на Сваровски-Тирол е Петер Пакулт, който днес е треньор на Рапид (Виена). Точно Пакулт открадва в 11-тата минута топката от Илия Дяков, след като здраво го изритва в глезена. Реферът се прави на заспал и не вижда очевадното нарушение. Следва пас към Рошер, който открива резултата.
През второто полувреме самият Пакулт прави 2:0, а в края ЦСКА получава и трети гол.
 
На реванша в София, състоял се на 1 октомври, “червените” започват силно, макар че трябва да заличат пасив от цели три попадения. В 35-ата минута Лъчо Танев е точен от дузпа за 1:0, а 10 минути преди края младокът Емил Костадинов с кинжален удар вкарва нов гол – 2:0. Австрийците трябва да бъдат наказани още веднъж, за да се стигне до продължения. ЦСКА ги притиска, но следват два-три пропуска и в крайна сметка Сваровски-Тирол отива напред в турнира за купата на УЕФА. Европа обаче вече е научила за Ицо, Любо и Емо, които впоследствие ще я завладеят и ще накарат всички да им ръкопляскат. А добрият Чичо Митко ще продължи не само да ръси бисери, но и печели купи и медали.