ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Националният селекционер Любослав Пенев обяви избраниците си за контролата с Украйна, която е на 14 ноември (сряда) от 18:00 часа на стадион "Васил Левски" и ще се предава директно по БНТ. Специалистът обясни и ситуацията с Иван Цветков, който е един от повиканите за приятелския мач. Както вече стана ясно, 33-годишният нападател на "Ботев" (Пловдив) в момента няма български паспорт, а притежава само холандски. По-рано от БФС съобщиха за БЛИЦ, че е задействана процедурата по изваждането на български паспорт на Цветков. Сега това потвърди и Любослав Пенев.

"Треньорският щаб на националния отбор е извършил всички необходими проучвания и е стартирал процедурите по изваждането на български документ за самоличност на Иван Цветков. Благодарение на съдействието на Българския футболен съюз и Министерството на Вътрешните работи имаме всички уверения, че документът ще бъде готов навреме, така че футболистът на "Ботев" (Пловдив) да може да вземе участие в приятелската среща с Украйна. Подготовката на отбора продължава по предварително изготвения план и предоставяме на обществеността пълния списък с повиканите в националния отбор футболисти", съобщава Любослав Пенев.

Сред повиканите от него 22-ма футболисти е натурализираният бразилец Маркиньос. Бившият играч на ЦСКА в момента е част от китайския Чангчун Ятай, като с изявите си е заслужил доверието на нациналния селекционер на България. Техничарят игра с успех при Пенев в ЦСКА през 2009 г. По-късно бразилецът получи наш паспорт и записа 3 мача за “лъвовете” по времето на Лотар Матеус. Халфът дебютира официално срещу Черна гора в Подгорица (1:1).

За предстоящата контрола с Украйна част от националния отбор отново са двамата от Черно море Георги Илиев и Александър Александров. Грандовете ЦСКА и "Левски" пак имат само по един представител в държавния тим - Иван Бандаловски от "червените" и Владимир Гаджев от "сините". От Лудогорец са двама - Йордан Минев и Светослав Дяков, докато Иван Стоянов и контузеният Емил Гъргоров този път няма да бъдат част от националния отбор. Именно заради травма аут за контролата с Украйна е и Илиян Мицански от Кайзерслаутерн. Без повиквателна пък е Христо Златински от Локомотив (Пловдив).

Повиканите за контролата с Украйна:

ВРАТАРИ
1.Николай МИХАЙЛОВ (Твенте, Холандия) 
2.Стоян КОЛЕВ (Черноморец Бургас)

ЗАЩИТНИЦИ
3.Йордан МИНЕВ (Лудогорец)
4.Николай БОДУРОВ (Литекс)
5.Илия МИЛАНОВ (Литекс)
6.Иван ИВАНОВ (Партизан, Сърбия)
7.Александър АЛЕКСАНДРОВ (Черно море)
8.Петър ЗАНЕВ (Волин Луцк, Украйна)
9.Веселин МИНЕВ (Анталияспор, Турция)

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ И НАПАДАТЕЛИ
10.Светослав ДЯКОВ (Лудогорец)
11.Иван БАНДАЛОВСКИ (ЦСКА)
12.Иван ЦВЕТКОВ ("Ботев" Пд)
13.Маркос МАРКИНЬОС (Чангчун Ятай, Китай)
14.Георги СЪРМОВ (Касъмпаша, Турция)
15.Владимир ГАДЖЕВ ("Левски")
16.Георги МИЛАНОВ (Литекс)
17.Валери БОЖИНОВ (Верона, Италия)
18.Алекснадър ТОНЕВ (Лех Познан, Полша)
19.Станислав МАНОЛЕВ (ПСВ Айндховен, Холандия)
20.Ивелин ПОПОВ (Кубан Краснодар, Русия)
21.Георги ИЛИЕВ (Черно море)
22.Димитър РАНГЕЛОВ (Люцерн, Швейцария)

Отборът се събира на лагер в хотел RIU Правец в неделя, 11 ноември, а официалната тренировка преди мача с Украйна ще бъде на Националния стадион "Васил Левски" в сряда, 12 ноември, с начален час 18:30. Първите 15 минути са отворени за представителите на медиите, информират още от БФС. Селекционерът Любослав Пенев ще даде пресконференция в зала "Родина" на "Васил Левски" с начален час 18:00.