Националният селекционер Любослав Пенев даде официалната си пресконференция в Копенхаген, където утре България се изправя срещу Дания в световна квалификация. Мачът е от 21:15 часа на стадион "Паркен" и ще бъде предаван по БНТ1, както и директно в БЛИЦ с картина. На брифинга тази вечер датски журналист попита Пенев защо и как се е стигнало до възможността да поеме националния отбор на България, като се има предвид, че повечето държавни селекционери са все специалисти в напреднала възраст. Такъв е случаят и с "червения динамит". Начело на Дания е 63-годишният Мортен Олсен, докато Любо Пенев е на 46.

"Нещата се развиха така, че получих оферта от футболния съюз на България, която нямаше как да откажа и я приех. Наистина съм млад треньор. Преди да поема националния, работих в два клуба (б.р. - ЦСКА и Литекс). Сега реално ми е третата година като старши треньор и тя е начело на България. Млад съм, но смея да твърдя, че имам доста опит във футбола. Натрупал съм го като футболист и това сега ми е от полза. Прави ме спокоен. През годините съм натрупал толкова много неща, които в настоящата работа като национален треньор са ми от полза. Разбира се, сега е коренно различно от това да си футболист. Политиката на всяка една федерация е да търси кадърни кадри. Няма значение дали са млади или стари", обясни Пенев.

"Усмихвам се, защото последните дни често ми задавате въпроса за впечатленията ми от играта на съперника. Дания е добър отбор, вече го казах. Моите впечатления са положителни не само от последния им мач, който изиграха в Чехия (б.р. - датчаните биха с 3:0). Имам отлични впечатления за съперника. Харесвам играта на Дания. Утре очаквам много здрав сблъсък между два силни отбора. За никой не е тайна, че Дания е фаворит. Но ние дойдохме, за да постигнем това, което искаме", каза националният селекционер.

"Познавам целия отбор на Дания, и то доста добре. Това ми е работата. Нашето внимание няма да е концентрирано към един или двама играчи на противника, ние ще се концентрираме върху всичките. Не искам да влизам в подробности и да коментирам качеставата на всеки от състава на съперника. Излизаме срещу качествен отбор, който играе много добър футбол. Имат много добър треньор, много добри футболисти. Знаем, че няма да ни е леко", продължи Пенев, като изрази мнение, че срещата утре е много важен, но не и решителна за битката в групата - "Резултатът от двубоя не решава нищо. Това просто е един от възловите сблъсъци, но нищо повече. Мачът е важен и за нас, и за домакините. Но не е по-маловажен от останалите срещи. Утре не се решава дали Дания се класира, или ние се класираме. Просто това е възлов мач. Ще се опитаме да не пропуснем възможност за спечелване на точки. Очаквам здрава битка между два силни отбора. За никого не е тайна, че домакините са фаворит, но ние дойдохме, за да постигнем това, което искаме."

Статистиката сочи, че България няма загуба в нито едно от шестте си гостувания в Дания досега през годините, като всичките срещи са завършвали наравно. "Това показва, че се справяме добре при гостуванията си тук. Силно вярвам, че ще направим максималното, за да променим традицията", каза Пенев, намеквайки, че говори за наша победа утре.

Националният селекционер не пожела да назове титулярите: "Утре ще ги видите. Знаете, че не ги казвам тези неща. На всички други въпроси ви отговарям, но за титулярите не ме питайте. Логично е да има промени, след като Данчо Минев е наказан. Но отсъствието му в никакъв случай няма да попречи на идеите и замисъла, който имаме."

"След жребия ни определиха за аутсайдер, като един от слабите отбори в групата, но с много сериозна работа към момента вече сме фаворит за бараж. Дори смятам, че изгубихме 4 точки от двубоите с Италия (2:2) и Дания (1:1). Реалист съм и мисля, че както аз, така и всички останали съперници не си правят сметките, че някой друг освен Италия може да е първи. Другите ще се борим за плейофите", каза още Любослав Пенев, който беше помолен да даде прогноза за двубоя утре - "Мачът има три знака, както всеки двубой - 1, Х, 2. Уважавам моите съперници, но аз съм оптимист и работим в посоката да победим."