Селекционерът на националния отбор Ивайло Петев беше категоричен, че не е затворил вратата на тима за никого. В същото време обаче, треньорът обяви „може някой да си я е затворил сам“. Наставникът на „трикольорите“ даде интервю по време на пребиваването си в Турция, където наблюдава част от подготовката на родните отбори.

Специалистът коментира, че наблюдава и млади играчи, които се надява в бъдеще да попълнят редиците на състава. „Точно така, преди година дебютирах като селекционер, само че сега нещата са по-различни. Миналата година имахме лагер, с това започна годината, но тази година не съумяхме да го направим този лагер и изцяло гледам всички отбори, които са на подготовка тук (Турция – бел.ред.). За мен беше важно да дойда тук, защото в контролите тук участват доста по-млади футболисти и трябва да призная, че три-четири момчета ми направиха впечатление. Те са на още много млада възраст, но забелязах в тях потенциал, което е добре както за клубовете, така и за националния отбор. Дай Боже, тези момчета да получават повече шанс в клубовете си и един ден да стигнат до националния отбор“, сподели Ивайло Петев пред "Гонг".

„Ако мога да направя някаква статистика, от година на година, за жалост, вървим надолу. Причините всички ги знаем, трябва да направим така, че с общи усилия да се върнем там, където сме били – на клубно ниво. Когато имаме клубен футбол, ще имаме и силен национален отбор“, каза треньорът.

Запитан за липсата на Литекс в "А" група, Ивайло Петев отговори: „Притеснение чак не бих казал, че имам, но една голяма загриженост към това, което се случва с тях. Чета, че те се представят много добре в подготвителния период. В Испания са, поради това не мога да ги гледам, но много добре познавам отбора им и техните футболисти. Ще направим всичко възможно, за да селектираме най-добрите футболисти и да се представим подобаващо, както срещу Португалия, така и срещу Македония.“

Националите ни ще играят приятелска среща с Португалия на 25 март в Лисабон, а четири дни по-късно срещу Македония в Скопие. „Всички, които са най-добри в момента, за съответната квалификация, ние тях ще извикаме. Неведнъж съм казвал, че ще дадем шанс на футболисти, които са играли по-малко до момента. Не може от една квалификация, или от една контрола среща, да сменим абсолютно всички. Всичко идва поетапно. За мен не е проблем да взема момче на 17-18 години, но съм почти на 100% сигурен, че на това момче до голяма степен може да му накърним психиката, защото едно е да играеш в клубен отбор, едно е да играеш в национален отбор. Много отблизо ще следя тези млади момчета, националният отбор е отворен за всеки, аз с изключително голямо удоволствие бих поканил всеки.“

„Не обичам да се връщам назад, но да спомена злополучния мач с Норвегия, това до голяма степен беше недостатък, че в този момент изключително малко хора бяха титуляри в отборите си. Изключително нарушена подготовка. Но аз съм сметнал, че тези момчета могат да изнесат натоварването на тази среща и затова съм заложил на тях тогава“, каза още селекционерът.

„Изключително коректно отношение имаме към всички клубове. Доста комуникираме за определен футболист, събирам мнения, казвам своите виждания. До момента с всеки един от клубовете се разбираме прекрасно. Обикаляме и гледам“, добави Ивайло Петев.

„Не може да се каже за натиск на някой от президентите. Сега, аз съм малко по-твърд човек, така че за натиск няма какво да я коментираме тази тема. Относно критиките на Венци Стефанов, и да не съм аз, и някой друг да е бил, вие знаете неговия стил, как да кажа, неговия колорит. Мисля, че няма какво да коментираме“, каза още националният селекционер.

„Предстоят ни мачове, в които ще израстем до голям степен. Това са едни от най-добрите отбори в Европа. При една добра селекция и една добра игра, на българина му трябва много малко, за да може да се запали отново. Но с оглед на резултатите от последните години, е нормално да има отлив на феновете от националния отбор. Може би бях изненадан от някои от играчите, които не се представиха на ниво. Относно критиките, това съм го очаквал. Аз знам, че когато отборът побеждава, всичко ще върви по мед и масло. Когато отборът залитне, знам какво ще се случи. Така че това съм го очаквал, но мога да кажа, че всеки в националния се е стремял да дава най-доброто, с оглед на състоянието, в което е бил. Но основното нещо е, че много от основните играчи в клубовете не играеха редовно. Нямаме чак такъв голям избор за момента, надявам се в близко бъдеще да се появят нови момчета, които да са бъдещето за националния отбор“, уточни Петев.

„Играчите от младежкия тим един ден ще дойдат в мъжкия, но паралелно с нашите квалификации и младежкия отбор има квалификации. И аз по никакъв начин не искам да нарушавам отбора на Тони Здравков. И едва ли не да му взимам играчите. Те имат шанс, играха изключително добри мачове и се надявам да успеят. Аз не съм затворил врата на никого за националния отбор. Може някой да си я е затворил сам“, завърши Петев.