Българският национал Петър Занев даде интервю за руското издание „Советский спорт“, в което беше засегнат най-вече скандалът с расизма по време на европейската квалификация срещу Англия (0:6). Защитникът на ЦСКА коментира и проблемите на българския футбол и изрази желание за въвеждането на лимит за чужденците в родното първенство.

- Цяла Европа обсъжда скандала. Надписът „Без респект“, който е в противовес на налагания от УЕФА „Респект“ в борбата с расизма, увеличава впечатлението, че акцията на трибуните на софийския стадион е била планирана...
- Може и така да е. Става дума не за всички фенове, а за неголяма група провокатори, които органите на реда вече намериха. Това беше долна проява. Всички тези викове, нацистки лозунги... Не е правилно да се съди за България и българите по поведението на 10-15 човека. А британската преса сега излива мръсотия по цялата ни държава. Това не ми е приятно.

- Шефът на Българския футболен съюз вече подаде оставка.
- Такава постъпка е за уважение. Нанесено беше голямо петно не само върху футбола, но и върху цялата държава. На нас, като членове на Европейския съюз, това не ни е приятно. Разберете, българските фенове винаги са се отличавали с коректност и уважение към съперника. А сега всички се нахвърлиха срещу нас. Ние получихме шест гола, а тези фенове ни лепнаха петно.

- Мислите ли, че може да избегнете санкции от УЕФА?
- Надявам се на адекватна реакция от страна на европейските чиновници. Те трябва внимателно на проучат обстоятелствата. Наистина вилня някаква банда на трибуните. 15 мерзавци. Но в България няма проблеми с расизма. Всички в националния ни отбор мразят расистите. Ще бъда неправилно, ако ни отнемат точки и дисквалифицират от някакви турнири. Тези провокатори трябва да се наказват. Бих ги нарекъл умствено изостанали. Те си крият лицата, но, доколкото разбрах, полицията ги е разпознала.

- Играчите от националния отбор на Англия изглежда се държат по-благородно от британската преса. Маркъс Рашфорд оцени постъпката на Ивелин Попов, който отиде да успокоява хората на трибуните.
- Попов е голям юнак. И феновете като цяло се държаха нормално. Не се подведоха по провокацията.

- А легендата на българския футбол Христо Стоичков се разплака в телевизионен ефир.
- Прекрасно го разбирам. Христо е гордостта на България. Той толкова много е направил за популяризирането на футбола. Нямаше как да се сдържи, гледайки случилото се.

- Ако се абстрахираме от скандала, защо вашият национален отбор толкова слабо играе в квалификациите за Евро 2020?
- В момента отборът е в застой. Смяната на треньора не доведе до нищо. Играчите не показват на терена нито качествата си, нито мотивация. Всички трябва да помислим за случващото се и да направим правилните изводи.

- Красимир Балъков, бивш партьор на Христо Сточиков в звездния отбор от 90-те, който в момента ви е треньор, обвини английските фенове в подстрекателство...
- Британските фенове, меко казано, не са най-коректните хора. Но аз не съм ги чул какво са викали. Бях концентриран в играта. Като цяло, иска ми се да забравя този мач. Той постави позорно петно в историята на българския футбол.

- Как националният отбор мисли да излезе от кризата?
- Винаги съм говорил, че трябва да вземем пример от Русия. Във вашето първенство дълги години имаше ограничение за чуждестранните футболисти и произведохте добро поколение. Същото мога да кажа за Украйна. А в младежите в България нямат стимул. Не попадат в съставите на своите отбори. Например, защо мен продължават да ме викат в националния отбор? Защото на 34 години съм незаменим? Не е така! Просто няма кой да играе. С това трябва да се справим. Трябва ни лимит за чужденците, но не знам как може да се направи, тъй като има закони на Европейския съюз. Въпреки това може да се намерят някакви юридически вратички. В противен случай ще стане дупка.

- Благодарим за хубавите думи за руското първенство, но ето наскоро ЦСКА (Москва) наскоро загуби от българския Лудогорец с 1:5...
- В Лудогорец има много добри чужденци! Това е много по-опитен отбор от ЦСКА (Москва). Лично аз бях изненадан от резултата. Мисля, че в Москва резултатът ще е друг.