Завърналият се в "А" група Пирин (Благоевград) започна подготовка с 28 футболисти. На този етап са привлечени петима нови - разделилият се с Локомотив (Пловдив) Богомил Дяков, юношата на Литекс Венцислав Бенгюзов, който изкара последните две години в Банско, Емил Виячки от Марек, завърналият се от Пирин (Разлог) Джейхан Зайденов, както и юношата на „орлетата“ Тодор Траянов, който беше в Септември (Симитли). От миналогодишната формация на Пирин отсъства единствено Атанас Чепилов, който премина в Банско.

От юношеската формация на Пирин с мъжкия отбор подготовка започнаха Борислав Сандев, Васил Божинов, Йордан Гошев и Владимир Гогов.

По традиция на първата тренировка присъстваха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС Радослав Тасков, много бизнесмени, общински съветници и други футболни хора.

Треньорът Неделчо Матушев съобщи, че се водят преговори с още няколко футболист. „Не крия, че преговаряме и с други играчи. Някои ще си тръгнат, това е част от играта. Искам да играем хубав футбол и да възродим Пирин“, коментира новият треньор.

Градоначалникът Камбитов още веднъж заяви, че бюджетът от 1,7 милиона лева за "А" група ще бъде подсигурен. Освен „Булгартабак Холдинг“, той потвърди, че вървят преговори с Карлсберг. Според него реалната цел пред "орлетата" е седмо място и оцеляването на отбора в групата на майсторите.

Матушев каза още, че окончателният списък с контролите вече е изготвен. На 20 юни от 18:30 „орлетата“ ще играят със Созопол на стадиона в Рилци. На 24 юни, също от 18:30, е контролата с "Ботев" (Пловдив) - в Ракитово. На 27 юни от 11:00 часа е проверката с Локомотив (Пловдив) в Добринище. На 1 юли от 18:00 часа ще бъде контролата с Банско, която ще се играе в курортния град. На 3 юли от 18:30 часа Пирин ще мери сили със Септември (Симитли) в Крупник. На 8 юли от 18:30 часа „орлетата“ ще играят с "Левски" на стадиона в Самоков. На 11 юли от 19:00 часа е последната контрола - срещу арменския Гандажасар. Тази среща ще се играе на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград.

Традиционно преди първата тренировка отец Кирил Котев от благоевградския храм „Въведение Богородично“ отслужи водосвет за здраве и успех.