Бившият национален селекционер Пламен Марков бе в дискусионно студио "Дерби", където говори по доста теми от футбола. Марков остро разкритикува българския футболен съюз, но без да отправя личностни нападки. Селекционерът, който класира България за последното голямо първенство - Евор 2004, отново заяви, че са нужни промени и реформи, както в мъжкия, така и в детско-юношеския футбол.

“Не виждам никаква стратегия за развитието на футбола вече 10 години. Трябва да я напишат хората, които управляват. Вие видeли ли сте за 10 години, след класирането в Португалия, нещо важно да е създадено - ясна концепция? В ръководството има два приоритета - първият е смените на националните селекционери, вие изброихте 9. Но нали не ние избираме треньорите, а това ръководство. Сменят го под претекста, че му липсва качества. Ами не го назначавайте тогава! Така се постига една цел - прехвърля се отговорността върху треньора и се намаляват напрежението. Другият приоритет е смяната на шефа на съдийската комисия. 10 години е достатъчен период да докажеш дали можеш или не. Това ръководство доказа, че не е състоятелно. Нещата, които са направени, са на парче”, добави Марков.

"В моята визия влиза или участие на всички президенти в Изпълкома, или на нито един. Как така се разрешава на едни клубове да си отлагат мачове, кои съдии да им свирят, от колко часа да бъдат мачовете. Няма критерии за оценки, няма принципност. От доста години решенията се взимат не на принципни условия, а на това дали си наш или не си толкова наш. Няма никакво значение кой ще бъде селекционер на националния отбор, защото това, което като качество излиза от детско-юношеските формации не е с потенциала, който ние желаем", заяви Пламен Марков.

"Настоящото ръководство казва, има Конгрес, ние сме избрани. Само че има подробности, които няма да разкривам, а и питате ли се защо няма други кандидати. Защото в уговорени мачове няма смисъл да се участва. Докога тези хора ще искат да ръководят българския футбол? Не е ли реално въпреки че са избрани да се оттеглят и да си понесат отговорността. Нека има мандатност като в другите страни - да има два мандата и дори и най-добрия ръководител да си, да се оттеглиш.

Аз съм водил разговори с различни хора - и от футбола, и от нашия обществено-политически живот, да се кандидатирам за президент на БФС. Бях приел едно такова предложение и се бях подготвил. Дори бях направил проекто-програма, за да се кандидатирам на последния конгрес. Само че си направих едно проучване, което отвсякъде ми подсказа, че мачът е уреден и че няма никакъв смисъл да се играе в уреден мач. Аз не играя в уредени мачове от страната на губещия, когато резултатът ще е 0:5. Това е причината да не участвам. Явно нашата българска общественост няма нужда от промени. След като няма нужда от промени продължаваме да следим ние отстрани развитието на футбола, а другите, които са избрани да го ръководят и развиват, към светли бъднини", добави бившият национален селекционер.

"И сега сигурно ще ме срещат хора, които ще ми казват - да, браво, всичко беше наред, имаш нашата подкрепа. Само че аз им благодаря за подкрепата и им казвам, че те нямат клубове, а на Конгреса нещата се решават от клубовете. Имаме нужда от клубове, които искат промяна, защото на аматьорските като им се раздадат десет топки, те решават, че вече не е нужна промяна. Как да бъдат премахнати клубовете фантоми, когато те за това са образувани. Има такива клубове, за които вие казвате, че са фантоми и не упражняват никаква дейност. А Детска академия футбол (б.р. - академията на Пламен Марков) има 500 члена и не може да бъде регистрирана. По този начин ние сме спрени да участваме по никакъв начин по европейски програми и се издържаме от таксите, които събираме от родителите на нашите деца.

Нашето състояние на детско-юношеския футбол е в незавидно състояние. Той беше един от водещите през 80-те години в Европа, а през последните годините какви са резултатите в международни срещи. Губим навсякъде и във всякакви турнири. Ние бягаме на място под надслов луд умора няма, а само се поти. Държавата ли пречи на настоящото ръководство да развива детско-юношеския футбол?! Аз вече няколко пъти чувам, че това ръководство е направило всичко - а под всичко се разбира осигуряване на бюджета на футболния съюз, осигуряване на условия на националния отбор и пълна свобода на селекционера.

В живота, както и в спорта, всичко се измерва с резултати. Десет години ние нямаме резултати, отговорността не може да се носи само от треньорите. И ви питам - след като и именити чужденци минаха от тук и не успяха, ние защо продължаваме да не правим нищо. Какво направиха клубовете, които се погрижиха за собствените си бази. Не мислите ли, че ръководството на българския футбол вместо да сменя треньори, трябва да обърне внимание към тези клубове и общини, за да може този въпрос да се реши. Аз не отправям нито една личностна критика. Но за цялостно подобрение на футбола ни са необходими структурни реформи и организационни промени в две направления. Трябва драстично намаляване на чужденците на терена, нака видим дали тогава собствениците ще купуват толкова чужденци. Трябва още намаление на отборите, за да елиминираме златната среда. Така ще намалим до минимум тимовете, които ще участват в уредени и уговорени мачове. Това само по себе си няма да вдигне нивото на футбола ни, но ще намали уредените мачове. Другото направление е детско-юношеския футбол. Трябва да се дадат нови лицензи на треньори, които желаят да работят с деца", каза още треньорът.

"Чух, че се обвинява националния селекционер, че не ходел на мачове на клубните отбори. Искам да ми отговорите на един въпрос. Как бе позволено на националния селекционер да бъде и клубен през лятото и как тогава той щеше да ходи на мачове, за да наблюдава останалите национали? Отговорът е никак. Това решение от кой е взето - от Изпълкома, нали така. Значи отново си говорим за "концепция" за развитие на националния отбор", коментира още Марков.

На въпрос, защо не е треньор в момента, специалистът отговори: "Няма никакъв смисъл, тъй като след няколко месеца ще се случи същото с мен, както и с всички други колеги. Този мач съм го играл няколко пъти и знам какъв е крайния резултат."