Легендата на ЦСКА и българския футбол Пламен Марков направи обстоен анализ на случващото се в клуба. Бившият футболист и национален селекционер говори и за управлението на Борислав Михайлов и БФС, както и какви са неговите виждания за бъдещето на централата.

На въпрос, какво става в ЦСКА, Марков коментира: “Трудно може да се влияе на едно частно дружество, тъй като то си има собственици. Считаме, че начинът, по който се управлява ЦСКА, не е най-добрият и резултатите го показват. Що се отнася до треньорската смяна – не съм съгласен. Добре, смениха Стойчо Младенов, но вие вярвате ли, че с Йешич ще се постигнат някакви велики неща.”

“След промените в обществото през 1990 година виждате българският спорт в каква посока се движи. Единствените промени, които се правят, са на треньори. Да, треньорът е най-важният от една машина, най-отговорен е, но не може да бъде само и единствено отговорен за проблемите. След смяната на хиляди треньори виждате, че резултати няма. Аз никога не съм крил моята позиция спрямо БФС. Не може 8 години да ръководиш една обществена организация, защото това не е частна фирма, в която един президент може да вземе решение. Тук става дума за ръководене на една обществена организация, която наистина обхваща страшно много хора и голяма част от хората се интересуват от това нещо. И да казваш, че си направил всичко...а в същото време резултатите са нулеви. Ние като хора, които участваме в този процес, какво да правим? Да бъдем безучастни ли. Трябва да се вземат мерки”, допълни Марков в студиото на БНТ.

На въпрос, дали ще се кандидатира за президент на БФС, бившият селекционер отговори: “Това не е въпрос, който ние трябва да обсъждаме. Ще ви кажа защо. Една идея или платформа трябва да имат съмишленици, подкрепа за нещо ново. Аз бих се кандидатирал само при условие, че имам съмишленици. Когато се правят промени, трябва да има подкрепа от цялата общественост. Доказа се във времето, че българският шампионат в този формат е неефикасен – с 16 отбора. Защо не се направи промяна към намаляване на отборите. Всички казваме, че българските футболисти не могат да играят в цикъл сряда-събота. 8 години не е ли достатъчно време да се направи една елементарна програма. Нека вземем пример с Швейцария, която по територия и население е колкото нас. Броят на чужденците – в България минаха хиляди чужденци. Повече от 7-8 имена едва ли може да споменете, които са ви направили впечатление. Тези чужденци са добре дошли в България и биха били полезни, но ако дърпат целия футбол напред и по този начин да се развиваме. А те са тук, не се дава възможност на младите и перспективни играчи, съответно не се работи в школите. Това само го констатираме от Конгрес на Конгрес и нищо не се прави.”

По повод изказванията на Димитър Бербатов и Христо Стоичков, че са готови да променят нещо в ръководенето на футбола, Пламен Марков заяви: “Ето вие казахте две изключително големи имена в българския футбол – Димитър Бербатов и Христо Стоичков. Всяка една дейност се подкрепя от личности. Радвам се за тези двама мои колеги, че мислят по сходен с мен начин. И когато се обединят усилия на единомисленци, може да се направи промяна.”

“Кой урежда мачовете в България? В никакъв случай не са играчите или треньорите. Кой плаща на съдиите? Естествено, че това са процеси, които стават между собствениците на клубовете”, завърши специалистът./БЛИЦ