Президентът на УЕФА Мишел Платини говори пред българските журналисти малко повече от половин час. БЛИЦ ви представя цялото интервю на французина.

- Г-н Платини, как протече закуската ви с Борислав Михайлов?
- Закуската протече по следния начин: пих един чай, намазах си една малка филийка с конфитюр... Как да протече? Често се срещам с председателите на асоциациите. В такива двустранни срещи засягаме общи въпроси. Говорим за помощта, оказвана за развитието, за различните програми, за увеличените бюджети, които УЕФА отпуска и др. Единственото разногласие, което имаме с г-н Михайлов, е че той смята, че ще спаси моя дузпа, но това няма да му се отдаде.

- Какъв е шансът на България да домакинства на Европейското първенство за младежи през 2013 година?
- Решението ще бъде взето в края на януари следващата година в Нион по време на заседанието на изпълнителния съвет. Има пет страни - кандидатки. Всичките са подготвени да организират Европейското за младежи. Остава да видим какво ще реши изпълнителния комитет. Комисията, която се събра онзи ден установи, че и петте страни са готови да приемат първенството. Остава гласуването, което ще реши коя стана ще стане домакин. Този, който спечели повече гласове, той ще бъде домакин. Много е демократично.

- Гледахте ли вчера мач от българското първенство?
- Снощи гледах края на мача по телевизията - Литекс - Локомотив (София). Видях последните 10 минути. В началото трябваше да се запозная с цветовете на отборите, тъй като не ги знаех.

- Може ли стадион "Васил Левски" да приеме финал от Шампионската лига или Лига Европа?
- Знаете, че тази година финалът на Шампионската лига ще е на "Уембли", а след това в Мюнхен. В Лига Европа пък Дъблин и Букурещ ще са домакини на следващите два финала. Не е ясно дали националният стадион на България ще бъде готов да посрещне такъв финал.

- Как ще коментирате непрестанните информации за уговорени мачове?
- В течение съм на общото мнение на пресата и ще ви обясня някои неща. Преди 2 години Конгресът по предложение на неговия президент установи система за наблюдение и предупреждение, надзор... Всяка година харчим по 9 милиона евро, за да наблюдаваме потокът на парични средства, който се развива във връзка с мачовете. Когато имаме някакви подозрения, изпращаме писма на съответната национална асоциация, в които споделяме нашите подозрения. На националната асоциация принадлежи инициативата да се обърне към полицията или съдебната власт. Що се отнася конкретно до България, ако аз съм написал на Михайлов, че имаме подозрение за уговорен мач, той трябва да се обърне към прокурора. Защото трябва да подчертая, че нито г-н Михайлов, нито г-н Платини, са полицаи или следователи или прокурори. Ние предаваме информацията и след това се провежда следствие и ще видим резултатите. Не сме полицаи, нито съдии, които се борят с мафията. Не знаем кой прави тези уговорки. За да се разбере трябва полицията да разследва. Всички се борим с уговорените мачове. Искам да отправя послание към футболистите. Те уговарят мачовете и ако вие журналистите узнаете за резултата на среща, преди тя да бъде играна, по-хубаво да спрем футбола. Винаги казвам на играчите - "Внимавайте, ако ви хванат, никога повече няма да играете футбол. Играйте на покер, в казиното, каквото искате, каквато искате хазартна игра, но не и футбол. И мисля, че това е нашата рола на председатели, които обичат футбола.

- Как УЕФА би могла да помогне за проблема със спортните бази в България?
- Ще говоря по този въпрос с министър-председателя (б.р. - Бойко Борисов). Колкото в УЕФА сме способни да помогнем за изграждането на спортни съоръжения, толкова ние не можем да се включим в изграждането на самите инфраструктури свързани с тях, а това е работа на съответните правителства и затова днес ще говоря с министър-председателя.

- Не смятате ли, че губите двубоя с мафията?
- Аз съм председател на УЕФА и целта ми е да браня футбола. Изпълнителният комитет и Конгресът декларираха нулева толерантност към всякаква форма на корупция във футбола. Единственото нещо, което ние можем да направим, е да следим и да узнаваме цифрите, свързани с паричните потоци с мачовете, които се играят. Когато разполагаме с такива сведения и имаме подозрения, ние ги съобщаваме на съответната национална асоциация. И тя взима мерки да ги предостави пред прокурора и правосъдието. Не съм полицай, нито съдия, който се бори с мафията. Аз съм председател на организация, занимаваще се с развитието на футбола. Когато имаме доказателства, можем да наложим дисциплинарни мерки. Ще подчертая и пред министър-председателя, че националните правителства трябва да подпомогнат този проблем във футбола да се изчисти. Ако имаме и най-малкото доказателство - засегнатите футболисти никога повече няма да играят футбол, а клубовете ще бъдат изхвърлени.

- Като футболист изпитвали ли сте подозрения за нагласен мач?
- Многото попадения в една среща не означават автоматично, че е имало уговорка между отборите. Та аз през своята кариера съм вкарал 300 гола. Това означава ли, че съм участвал в подобни неща. И какво сега? Да съм вратарите, на които съм вкарал 300 гола ли? Последният път, когато съм се изповядвал беше пред свещеник, а не пред журналисти. Смятам, че сте доста агеривно настроени към нас. Но трябва да подчертая, че ние работим по този проблем. Но не можем да решим или да осъдим някой човек, че е уговорил мач. Не ни функцията да раздаваме правосъдие.

- Бихте ли споделили какъв точно е бюджетът на една федерация за година?
- За периода 2008-2012 година сме дали по около 7,5 милиона евро на всяка една от националните асоциации. Тези средства са свързани с развитието на футбола в дадена страна като цяло. Наскоро съобщих на асоциациите, че сумата за периода от 2011-2016 година ще бъде 9 милиона евро. Какъв ще бъде последният ви въпрос - за футбола или за правосъдието?

- Доволен ли сте от г-н Борислав Михайлов?
- Г-н Михайлов е първо мой приятел. Приятелите ще си останат приятели. Аз съм верен в приятелството, но и съм верен в неприятелството. Бяхме приятели преди аз да съм в УЕФА и преди той да е председател на българския футболен съюз. И ще бъдем приятели и след това. Ако беше спасил някоя дузпа, която аз да съм бил, може би щяхме да сме по-малко приятели. Напомням нещо преди да си тръгна - председател съм на една организация, която се занимава с футбол. Не съм европейски министър на правосъдието. Удоволствие ми беше да разговарям с вас. Приятно прекарване на неделния ден.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ