Любослав Пенев продължава да върви по стъпките на великия си чичо Димитър. След като вече беше начело на ЦСКА, а след това води и Литекс, Любо пое националния отбор. Кратко уточнение: Стратега също бе в ловешкия клуб, макар и не като наставник, а в ролята на съветник по футболните въпроси.
 
В момента Любослав Пенев е на 45 години, а успехите му на клубно ниво на този етап са следните:
вкара ЦСКА в групите на Лига Европа през есента на 2009 година, стана шампион с Литекс през сезон 2010/2011 и беше избран за най-добър треньор в анкетата на професионалните футболисти. Припомняме, че Любо вече е бил в националния отбор не само като играч, но и като помощник на селекционера Пламен Марков.
 
Какви ги бе свършил Чичо Митко на тази възраст – 45 години? Поглеждайки статистиката, се убеждаваме, че Димитър Пенев е постигнал далеч повече от своя племенник. През 1990 година, когато навършва 45, Стратега има зад гърба си като треньор:
3 титли на България (1987, 1989, 1990), 3 купи на България (1987, 1988, 1989), 3 купи на Съветската армия (1986, 1989, 1990), 1 Суперкупа (1989), полуфинал за КНК (1989) и четвъртфинал за КЕШ (1990). Всички постижения са с ЦСКА.
 
Казано накратко – чичото води убедително на племенника. Големите успехи на Димитър Пенев обаче тепърва предстояха. На 49 години той изведе България до четвъртото място и бронзовите медали на световното първенство в Щатите. Именно там беше върхът на Стратега в треньорската му кариера. Пената извървява бавно, без да бърза и да се препъва, всички стъпала на йерархията. Първо започва като помощник-треньор на Аспарух Никодимов в ЦСКА, където също има титли, та даже и полуфинал за КЕШ (1982). В тази си роля Стратега участва и в екзекуцията на два настоящи еврошампиона – Нотингам и Ливърпул. Впоследствие става старши треньор и се утвърждава убедително в клубния ни футбол. В този период е за кратко национален селекционер (само в един мач – срещу Румъния през 1989), за да дойде месец юни 1991 година, когато е назначен за постоянно. Любопитното е, че тогава Пената е на 46 години, почти на колкото е в момента Любо. При истинското си стъпване в длъжност национален треньор Димитър Пенев достига своя апогей – споменатия триумф в САЩ
 
От посочените факти се вижда, че Любо наистина върви по дирите на Чичо си, но стъпките на Пената са по-дълбоки и с далеч по-трайна следа. Пред Любослав се отваря нов шанс да застигне или поне да се доближи до треньора Димитър Пенев. И този шанс се нарича национален отбор. Сигурно е едно – на Любо никак няма да му е лесно поради липсата на достатъчно големи таланти. Пената бе преследван от щастието да разполага с качествени футболисти, някои от които обаче той бе открил, изградил и наложил в ЦСКА. Именно в това се крие огромният плюс на Стратега – да намира млади и перспективни играчи. През пролетта на 1986 година Димитър Пенев положи основите на големия отбор на ЦСКА, след като се довери в стартовия състав на племенника си Любослав, Емил Костадинов, Дончо Донев и, разбира се, на Христо Стоичков.
 
Безспорно Любо притежава същото качество, притежава нюх за откриването на качествени футболисти. Показа го в ЦСКА и най-вече в Литекс, където подаде ръка на момчета с бъдеще. Поглеждайки какви съперници ни очакват в следващите световни квалификации (Италия, Чехия, Дания, Малта и Армения), надеждите ни за пробуждане на национално ниво започват да се изпаряват предварително. Нека обаче не прибързваме и да оставим топката в краката на Любо...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ