Мачът на истината предстои днес за националния ни отбор. От 21:45 часа на стадион "Васил Левски" България приема Словения в последната си среща от група 3 на Лига "C" от турнира за Лигата на нациите. Победата е задължителна, за да завършим на първо място в класирането, за което спорим с норвежците, които също като нас имат 10 точки. По същото време скандинавците гостуват на Кипър, на които се надяваме да ни помогнат.

Освен равните точки с Норвегия, в преките двубои показателите ни също са еднакви, след като си размениха по една победа с по 1:0. Скандинавците обаче имат предимство в головата разлика, която им е 5:2, докато нашата е 6:4.

При положение, че Норвегия победи Кипър тази вечер и събере 13 точки, то селекцията на Петър Хубчев ще се нуждае от задължителен успех с поне 2 гола разлика срещу Словения. Ако скандинавците надвият с 1:0 в Никозия, головата им разлика ще стане 6:2, а при победа на нашите с 2:0 срещу Словения, България ще стане с 8:4, което ще ни осигури първото място заради повечето вкарани голове от норвежците.  

Така че - казано в резюме, за да сме напълно спокойни, трябва да отупаме с убедителен резултат аутсайдера в нашата група.

Winbet - победата е емоция! (18+)

От доста време националите ни не са имали подобен важен мач на "Васил Левски". Първото място ще класира България в горната Лига "В" и най-важното - класираме се за полуфиналите през март 2020 година. Там ще играем с някой от останалите три победителя в групите на Лига "С". Само ако спечелим тези баражи (т.е. – печелим полуфинала и финала), си осигуряваме участие чрез Лигата на нациите на европейското първенство през лятото на 2020 година.

Освен това, при заемане на първото място в група 3 тази вечер "лъвовете" ще донесат и сериозни постъпления в касата на БФС - ще получим допълнителни 750 000 евро от УЕФА. При следващото издание на Лигата на нациите като участник в Лига "В" ще вземем вече 1 милион евро.

Селекционерът Петър Хубчев предвижда да направи няколко промени. Както е известно, героят от САЩ`94 не може да разчита на контузените Пламен Илиев и Кирил Десподов, а при равенството 1:1 с Кипър жълт картон получи Тодор Неделев, който е наказан за двубоя днес. Мястото му на лятото крило ще заеме Николай Димитров - Хичо, а сред титулярите се очаква да попадне и Спас Делев. Играчът на полския Погон ще атакува по дясното крило, заменяйки Галин Иванов.

Очаква се голмайсторът на Левски Станислав Костов да поведе атаката, а ветеранът и рекордьор Георги Петков отново ще пази българската врата.

В Словения също имат проблеми - от състава отпаднаха вратарят Аляж Ивачич и нападателят Андраж Шпорар. В последния момент селекционерът Игор Бенедейчич трябваше да се откаже от услугите и на младока Домен Църнигой. 

Националите ни отлично осъзнават важността на мача тази вечер и са пределно амбицирани да спечелят и да зарадват публиката, която ще ги подкрепи в студената понеделнишка вечер. 

Вижте какво чака България в Лигата на нациите, ако сме първи или втори

БЪЛГАРИЯ - СЛОВЕНИЯ 

Днес от 21:45 часа
София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Хюсеин Гьочек (Турция)
Пряко по БНТ 1

Вероятни състави

Bulgaria 
БЪЛГАРИЯ: Георги Петков, Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Антон Недялков, Георги Костадинов, Симеон Славчев, Николай Димитров, Спас Делев, Ивелин Попов, Станислав Костов
Селекционер: Петър Хубчев
 

Slovenia
СЛОВЕНИЯ: Вид Белец, Нейч Скубич, Миха Мевля, Аляж Струна, Анджар Струна, Амир Дервишевич, Миха Зайц, Йосип Иличич, Роман Безяк, Бенямин Вербич, Роберт Берич
Селекционер: Игор Бенедейчич


Баланс: 3 мача, 3 победи за България, г.р. 7:1 

КРИТЕРИИ ПРИ РАВЕНСТВО НА ТОЧКИ МЕЖДУ ОТБОРИ В ГРУПАТА:
* По-голям брой спечелени точки от мачовете между въпросните отбори
* По-добра голова разлика в директните мачове между тези отбори
* Повече вкарани голове в директните мачове
* Повече вкарани голове като гост в директните двубои
* По-добра голова разлика във всички мачове от групата
* По-голям брой вкарани голове в мачовете от групата
* Повече вкарани голове като гост в мачовете от групата
* Повече спечелени победи в групата
* Повече победи като гост в групата
* Феърплей (1 точка за жълт картон, 3 точки за втори жълт картон, 3 точки за директен червен картон, 4 точки за жълт картон, последван от директен червен картон
* Позиция в ранглистата на УЕФА за национален коефициент