Руският гранд Спартак (Москва) със сигурност ще играе срещу Славия мач в чест на 100-годишния юбилей на белия клуб. Това съобщи пред БЛИЦ президентът на столичани Венцеслав Стефанов. Водят се преговори и с клуб от Италия.  Датата на сблъсъка все още не е уточнена, но ще бъде около 10 април 2013 г. На този ден преди век е основан най-старият столичен клуб.
 
“Водим преговори с колегите от Москва и мисля, че сме постигнали съгласие. Разбрахме се по основните въпроси, остава да се уточнят само подробностите. Спартак ще дойде с по-голямата част основния си състав. Вярно е, че в средата на април повечето първенства в Европа са в разгара си и ще бъде трудно да се направи такава визита. Ще се опитаме да организираме мача в някоя от паузите за срещите на националните отбори”, уточни Стефанов.
 
Той подчерта, че е искал бенефисът да бъде именно срещу Спартак в чест на историческите сблъсъци между руското страшилище и Славия през лятото н 1940 г. Тогава Спартак идва на минитурне в България. “Белите” падат с 1:6, а Сборен градски отбор, съставен от най-добрите столични футболисти, губи с 1:7. 6 от 13-те гола за гостите вкарва легендата Георгий Федотов.
 
В мача Славия - Спартак белите фланелки обличат: Райчо Богословов (Димитър Антонов), Димитър Зографов, Георги Филипов, Тодор Байкушев, Панайот Стефанов, Георги Китанов, Борис Духов (Александър Попов), Димитър Байкушев (капитан), Тодор Дамов, Стоян Ташев, Христо Евтимов.
 
Славия е и първият български тим с визита в СССР. На 15 септември 1940 г. "белите" излизат на стадион "Динамо" отново срещу Спартак и губят с 0:4. Следват двубои и с московското Динамо на 22 септември 1940 г.- 0:4, и на 29 септември 1940 г. с Динамо (Ленинград) - 2:2.
 
Наши клубове не организират често такива приятелски мачове. Последното футболно зрелище с участието на европейски гранд е оцветено в синьо. На 24 май 1994 г. Левски побеждава Байерн (Мюнхен) с 3:1 в приятелски мач игран по повод 80-ата годишнина от основаването на “синия” клуб. Над 35 000 фенове изпълват трибуните на Националния стадион. В ложите възторжено аплодират президентът на страната Жельо Желев, шефът на Народното събрание Сашо Йорданов, а делегацията на Байерн е предвождана от легендата Ули Хьонес. По случай празника Васил Иванов-Лучано изкарва на пистата 7-етажна торта, разрязана после на 333 парчета.
 
Даниел Боримиров пронизва вратаря на баварците Уве Господарек в 38-ата минута за 1:0, а Георги Славчев секунди преди почивката покачва – 2:0. В 54-ата минута Петър Александров в свой стил прави разликата класическа - 3:0. Бруно Лабадия връща едно попадение, оформяйки крайния резултат.