Министър на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участваха в съвместен брифинг, свързан с мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 по време на спортните състезания. Те бяха придружени от вицепрезидента на БФС Емил Костадинов и членове от Националния оперативен щаб.

Потвърдена беше информацията от по-рано днес, че на финала за купата на България по футбол на 1 юли между ЦСКА и Локомотив (Пловдив) ще бъдат допуснати максимум 12 000 зрители.

Двамата министри се обединиха около позицията, че са били разочаровани от липсата на дисциплина от запалянковците при спазването на противоепидемиологичните мерки и заплашиха, че може да наложат по-строги мерки за мачовете, включително и допълнително ограничение на броя на зрителите.

Стана ясно, че футболистите, треньорите и длъжностните лица, свързани с провеждането на двубоите от първенството, ще трябва да преминават по веднъж месечно през тестване за коронавирус чрез PCR тестове. През останалото време клубните лекари ще трябва да гарантират за здравето на играчите.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Взехме няколко много важни решения, свързани с прилагането на мерките срещу разпространението на коронавируса. Изискваме всеки месец, до 3-то число, да бъде представен на медицинската комисия резултатите от PCR тестове на играчи, треньори и длъжности лица. В периода между двете проби отговорност ще носят лекарите на отборите. Те трябва преди всеки мач със своя подпис да гарантират, че няма опасност от заразяване на останалите участници в двубоя. При наличието на заразен играч, той се поставя под карантина, а останалите в отбора се подлагат на PCR изследване и трябва да покажат два отрицателни резултати в рамките на три дни, за да могат да участват в тренировки и мачове“, обясни Кралев.

„Другото решение, което взехме, е за финала на купата на България. Имаме разочарование от поведението на част от феновете, които не оправдаха доверието, че ще спазват необходимата дисциплина в условията на коронавируса. Решихме да допуснем до 12 000 зрители на мача на 1 юли, които ще бъдат равномерно разположени по всички сектори. Те ще бъдат през седалка и през ред. Нека всички фенове да знаят, че опасността не е отминала и да се съобразяват с предписанията на професорите, лекарите и министъра на здравеопазването. Това е изключение само за финала за Купата. За останалите срещи остават старите мерки – по 1000 души в сектор“, допълни министърът на младежта и спорта.

„Изпратих писмо до ръководството на БФС и министъра Красен Кралев с конкретни указания за спазването на мерките преди, по време и след състезания. Ако продължават феновете да се държат по досегашния начин и да не спазват дисциплината, може да предприемем и по-строги мерки, включително и да ограничим броя да зрителите по трибуните“, коментира здравният министър Кирил Ананиев.