Правителството категорично подкрепя кандидатурата на БФС България да бъде един от домакините на Евро 2020 по футбол. Това заяви министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева.

На оперативното заседание на Министерски съвет днес министрите са обсъдили кандидатурата на страната ни за домакинство на мачовете от Европейското през 2020 г.

"Започнахме обсъждане на опорните точки за сътрудничество и ангажимент на държавата по отношение на подкрепа за провеждане на Евро 2020", съобщи спортният министър.

Окончателната си позиция Министерски съвет ще вземе следващата седмица.

"В аванс ще кажа, че държавата е в съзнание и в отговорност, че ще подкрепи тази кандидатура. Въпросът е да кажем как изглежда конкретно тази подкрепа. Днес набелязахме мерки в разговори с Българския футболен съюз да обявим конкретните параметри. За реновиране на Националния стадион „Васил Левски", но също така по-сериозният ангажимент - за стъпка по изграждане на нов национален стадион", обясни Мариана Георгиева.

По думите й обаче Министерството на младежта и спорта не може да изработи самостоятелно етапите, свързани с финансовата част. "Имаме съзнание, че това ще го сторим в близките дни съвместно с БФС и другата седмица ще бъда по-конкретна за точните разчети на ангажимента", добави Георгиева.

По идея на президента на УЕФА Мишел Платини и с решение на Изпълнителния комитет на европейската футболна централа от 29 март 2013 г. в София Евро 2020 ще се проведе по изцяло нова формула. За домакини на мачовете ще бъдат избрани 13 стадиона в различни държави на Стария континент и по този начин ще се отпразнува 60-годишния юбилей от първото в историята Европейско първенство през 1960 г.

До 26 август България трябва да декларира желанието си да приеме срещи от Евро 2020, в чийто финали ще участват 24 отбора, разделени на 6 групи по 4.

При заявен интерес Българският футболен съюз ще има твърде малко време за изготвяне на необходимите документи, които трябва да бъдат изпратени официално до централата на УЕФА най-късно на 12 септември 2013 г.

Градовете-домакини ще бъдат определени от УЕФА през септември 2014 г.