Президентът на УЕФА Мишел Платини заяви, че само европейското първенство през 2020 година ще се проведе в 13 различни държави и това е по повод 60-годишнината на футболния форум. Както е известно, България също е сред кандидатите за домакин, за което французинът даде коментара си.

"Кандидатурата на България зависи изцяло от България. Вашата федерация трябва да предложи стадион или стадиони, трябва да бъде направена официално предложение. След това УЕФА ще оценява", заяви Платини на брифинга си след края на заседанието на Изпълкома на европейската футболна централа, което се проведе в София.

"Очакваме значителен брой от националните асоциация да кандидатстват за домакинство на този форум. Не мога да кажа колко ще бъдат. Изборът няма да се основава само на стадионите. Много фактори ще се вземат предвид – дали градът има добре организирано летище, дали УЕФА поддържа добри контакти с тази асоциация, дали градът може да приеме мачове от такъв вид форум", коментира Платини.

"Този формат на европейското първенство ще бъде само за 2020 година, защото тогава се навършват 60 години от провеждането на първия европейски финал", добави президентът на УЕФА.

"Много мислих по въпроса за участието на 24 отбора на Евро 2016. Спокойно може да имаме 24 много добри отбора от същия калибър, както в досегашните формати. Предизвикателството ще бъде с квалификациите, където интересът ще бъде много по-малък. Класирането за европейското първенство ще бъде по-малко решително, но в групите ще бъде по-интересно. Това ще бъде награда за някои държави, които ще се появят на този голям форум. Това е нещо положително. Някои може би няма да бъдат доволни", каза още французинът.

Изискването на УЕФА е стадионите за последните три мача от Евро 2020 да са с капацитет от 70 000 зрители, 60 000 за четвъртфиналите и 50 000 за мачовете от груповата фаза. Централата може да допусне до две изключения за стадиони с 30 000 седящи места за част от първите двубои на турнира.

В кандидатурата може да бъде включен и проект за изграждането на нов стадион, който трябва да бъде завършен не по-късно от 2016 г. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 11 септември.

Всяка страна може да предложи само един стадион за груповата фаза на Евро 2020 и още един стадион за полуфиналите и финала. Полуфиналите и финала на турнира ще се играят на един и същ стадион.