lit.jpg
ЛИТЕКС - "ЛЕВСКИ"
Днес от 17:45 часа
Ловеч,
Градски стадион
Съдия:
 Станислав Тодоров
Пряко по БНТ 1 и
БНТ Свят
 
Вероятни състави
 
ЛИТЕКС: Илко Пиргов, Страхил Попов, Николай Бодуров, Илия Миланов, Петър Занев, Сандриньо, Небойша Йеленкович, Георги Миланов, Христо Янев, Армандо Ваюши, Марсело Никасио
Контузен: Александър Цветков
Наказани: няма
 
"ЛЕВСКИ": Пламен Илиев, Дъстли Мулдер, Йордан Милиев, Сюлейман Диамутен, Нуно Пинто, Орлин Старокин, Владимир Гаджев, Дарко Тасевски, Тони Калво, Кристовао Рамос, Жуниньо
Контузени: няма
Наказани: няма

БАЛАНСЪТ НА МАЧОВЕТЕ МЕЖДУ ДВАТА ТИМА ЗА ПЪРВЕНСТВО
35 мача, 8 победи за Литекс, 12 равенства, 15 победи за “Левски”, г.р. 37:53

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Литекс
* Николай Бодуров има 3 гола през този сезон, като всичките са след статични положения и след удари с глава. Само Ваня Джаферович (Берое) има повече попадения и в двете класации. Той е реализирал пет пъти с глава след стандартни ситуации.
* Светослав Тодоров има 51 гола за клуба и на 3-о място във вечната ранглиста на "оранжевите". Той е само на 1 гол от Димчо Беляков и на 5 от Стефан Юруков. Тоди обаче не се е разписвал от 27 ноември, когато реализира при загубата с 1:2 от Локомотив (Пловдив).
* Илко Пиргов още не е допуснал гол в Ловеч - след трансфера му от Черно море "оранжевите" победиха като домакин Славия (1:0) и Видима-Раковски (3:0).
* Марсело Никасио е най-резултатният футболист от началото на годината. Бразилецът има 6 попадения -  с 1 повече от Жуниор Мораес от ЦСКА. С по 4 гола са Крум Бибишков (Миньор), Петър Димитров (Славия) и Иван Цветков ("Левски"). За тези 6 гола Никасио се нуждаеше едва от 12 удара - 9 точни и 3 неточни.

"Левски"
* Със следващия си мач за клуба Христо Йовов ще се изравни с Божидар Искренов-Гибона. В момента Йовов има 268 срещи за "сините" във всички турнири и е на 17-о място във вечната ранглиста на "Левски". До края на сезона той има възможност да се изкачи до 15-ата позиция, където в момента е Димитър Иванков с 276 мача.
* Жозе Жуниор-Жуниньо е пред 60-ия си двубой в "А" група. Бразилският нападател има и 20 попадения в досегашните 59 срещи - 1 за "Левски" и 19 за Славия.
* Пламен Илиев не е допусна гол вече в 4 поредни гостувания, което се случва за първи път в кариерата му. Вратарят е един от осемте състезатели, които още не са изпуснали минута през сезона в "А" група.
* Със седемте си гола Иван Цветков е най-резултатният български нападател в елита този сезон. Емил Гъргоров е единственият български футболист с повече попадения от ветерана от състава на "Левски" през това първенство - играчът на Лудогорец има 9 на сметката си.

ФОРМА

Литекс
* Отборът на Христо Стоичков е в най-дългата серия без загуба от всички клубове в елита този сезон - 8 мача във всички турнири (6 в "А" група). Последният тим, надвил "оранжевите" беше Локо (Пд) - 2:1 на 27 ноември.
* Литекс има 7 победи, 2 ремита и само 1 загуба на свой терен - 0:2 от ЦСКА на 20 ноември 2011-а. И в трите случая, в които не успя да спечели в Ловеч отборът не вкара гол - равенствата с Монтана и Черноморец бяха с резултат 0:0.
* От всички отбори в Топ 8 Литекс най-често е допускал първи гол в мачовете си - това се е случило 8 пъти. "Оранжевите" обаче са измъкнали 11 точки от позицията на губещ и са номер едно в това отношение в "А" група през този сезон.
* "Оранжевите" са тимът, реализирал най-много голове извън наказателното поле - 9. Славия има едно попадение по-малко по този показател, а на трета позиция е "Левски" със 7. Литекс обаче е инкасирал 5 попадения от дистанция, а от първата половина на класирането с по-лоши показатели е само Лудогорец (6).

"Левски" 
* "Сините" неизменно печелят, ако вкарат първия гол (15 пъти) и губят, ако допуснат първи (5 пъти). Черно море и "Ботев" (Враца) са другите отбори, които нямат дори и точка от позицията на губещ. Литекс има 9 победи и 1 равенство, след като е повел в резултата.
* "Левски" има само един гол след изпълнение на ъглов удар (от 119 опита) и едва 5 попадения след статични положения и процентно погледнато са най-слабият отбор в елита по този показател. От друга страна обаче "Левски" не допуска и много голове след стандартни ситуации - само 4. По-малко е инкасирал само Лудогорец - 2. Литекс е номер едно по вкарани голове след статични положения с 13, а е получил 5.
* "Левски" е номер едно по вкарани голове през първото полувреме - 19 - с един повече от Локо (Пд), но във визите попаденията преди почивката са само 3. Литекс е реализирал 13 гола в първите 45 минути, но най-силните минути за "оранжевите" са първите 15 след паузата и последните 15 на мачовете - в тях тимът има 19 попадения (7 по-малко от лидера по този показател Лудогорец).